THESTYLEBOX

Industrieel interieur

Industriële woonkamer inrichten


Wil jij een stoere industriële woonkamer inrichten? Je hoeft hiervoor niet in een industrieel loft appartement of voormalig pakhuis te wonen. Ook in een rijtjeshuis of nieuwbouw appartement kan je voor een industrieel interieur kiezen. Hoe je je dat kunt doen? Lees dit artikel, met handige tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden!

De industriële interieurstijl komt uit de jaren 70 in Engeland en de VS. Dit was de tijd waarin oude pakhuizen en fabrieken werden omgebouwd tot woningen, waarbij veel origine details in tact zijn gehouden in de interieurs, zoals industriële ramen, bakstenen muren, betonnen plafonds, zichtbare leidingen en buizen, balken en pilaren, noem maar op. Allemaal stoere details waar heel veel mensen voor zijn gevalen. Het is voor velen een droom om in zo’n oude pakhuis te wonen, maar ook in een modern appartement of nieuwbouwwoning kan je een industriële woonkamer inrichten. Hieronder vind je handige tips en leuke ideeën waarmee jij jouw industriele woonkamer van je dromen kunt inrichten.

1. Kleuren

De kleuren die in je moderne industriële woonkamer terug moeten komen zijn: wit, zwart, grijs en bruin. Deze kleuren kan je op verschillende manieren terug laten komen en combineren – in basis, maar ook met meubels, accessoires en verlichting:

 • In zorgvuldig geplande plaatsingen, zoals in verlichting en sierlijsten, zal de kleur zwart altijd een vleugje drama, verfijning en mysterie aan de ruimte toevoegen.
 • Vooral wanneer het wordt gebruikt als contrast tot zwart, helpt wit om een ​​frisse uitstraling aan de woonkamer te geven. Het is ook een go-to-kleur als je wilt dat je ruimte er fris, luchtig en ruimer aanvoelt.
 • Grijs is een echte neutrale kleur omdat het goed past bij elke kleur. Het wordt ook wel de favoriet van de moderne ontwerper genoemd en kan worden gebruikt voor verschillende effecten, zoals het verzachten van ruimtes, maar ook voor het verwarmen of koelen van ruimtes.
 • De kleur bruin ademt veiligheid en communiceert comfort en stabiliteit, wat goed werkt in combinatie met het scherpe zwart-wit contrast.
 • Als je eenmaal een neutraal kleurenpalet hebt gecreëerd in je industriële woonkamer, kun je in kleine details meer met gedurfde tinten werken. Oranje en gele tinten voegen meer warmte en comfort toe, terwijl diepe kleuren zoals donkerblauw bijdragen aan de enorme omvang van de ruimte met een industrieel tintje.
Nicholas Szczepaniak Architects heeft deze industriële woonkamer ingericht met een neutrale basis. Hierdoor komt de blauwe bank en het blauwe vloerkleed heel mooi naar voren.

Nicholas Szczepaniak Architects heeft deze industriële woonkamer ingericht met een neutrale basis. Hierdoor komt de blauwe bank en het blauwe vloerkleed heel mooi naar voren.

2. Materialen

In elk interieur hebben de gebruikte materialen een grote impact op de sfeer en uitstraling, maar vooral ook in een industriële woonkamer. Populaire materialen in een industrieel interieur zijn, hout, staal, beton, koper en leer:

 • Rustiek hout en zichtbaar staal zijn een sleutelcombinatie van industrieel meubeldesign. Je kunt zowat elke meubelstijl vinden waarbij deze stukken met elkaar worden gemengd om een prachtig industrieel ontwerp te creëren.
 • Vintage leer is de oplossing om meer warmte toe te voegen aan een anders koude metalen industriële woonkamer. Dit kan je natuurlijk het best terug laten komen in de vorm van vintage leren meubels, zoals banken, fauteuils en stoelen.
 • Beton is ook een absolute musthave als je een liefhebber van industrieel. Het ziet er niet alleen stoer en rauw uit, maar past ook super mooi en stoer bij hout en staal. Denk aan betonnen muren en vloeren, je kunt beton ook terug laten komen in de vorm van betonnen tafelbladen en werkbladen.
 • Als je aan koper denkt denk je waarschijnlijk als eerst aan de stoere koperen leidingen, maar tegenwoordig worden er ook heel veel meubels gemaakt met koper, zoals tafels en stoelen met koperen poten.
HAO Design heeft deze chique industriële woonkamer ingericht, met een perfecte mix van hout, beton, leer en staal.

HAO Design heeft deze chique industriële woonkamer ingericht, met een perfecte mix van hout, beton, leer en staal.

3. Vloer

Hoewel betonnen vloeren typerend zijn in verbouwde pakhuizen en fabrieken, zijn andere soorten vloeren absoluut ook mogelijk, zoals houten vloeren.

 • Betonnen vloeren kan je op verschillende manieren creëren. Zo heb je gegoten betonnen vloeren (betonnen gietvloeren), beton ciré (gesmeerd), betonlook plavuizen en tegels of betonlook PVC vloeren.
 • Houten vloeren passen heel mooi in een industriële woonkamer, vooral omdat het heel mooi staat bij beton en staal. Tegelijkertijd voegt een houten vloer vooral heel veel warmte en sfeer toe aan de ruimte.
 • Heb je al rauwe industriële muren? Een strakke gietvloer is een goede manier om meer balans en rust te creëren.

LeestipWoonbeton vloer

Deze industriële woonkamer, ontworpen door de Oekraïense Tseh Architectural Group in 2017, omvat een perfecte mix van industriële en moderne stijl.

Deze industriële woonkamer, ontworpen door de Oekraïense Tseh Architectural Group in 2017, omvat een perfecte mix van industriële en moderne stijl.

4. Muren

De muren zijn misschien wel één van de belangrijkste onderdelen in een industrieel interieur. Wellicht denk je meteen aan betonnen of bakstenen muren. Deze zijn natuurlijk altijd een goed idee, vooral als ze er al zijn – maar het is ook afhankelijk van wat voor soort vloer je wilt en hoe industrieel je het wilt hebben. Heb je bijvoorbeeld een echte betonnen vloer, dan zou je het kunnen combineren met een bakstenen muur, maar ook met strakke witte muren voor meer balans. Heb je strakke gietvloer of houten vloer? Dan kan je ook een industriële muur creëren met betonstuc, betonlook verf, betonlook behang of bakstenen strips.

Deze industriële woonkamer van een appartement uit 1961, is ontworpen door SuperLimão - gekenmerkt met zowel een betonnen vloer als een betonnen muur.

Deze industriële woonkamer van een appartement uit 1961, is ontworpen door SuperLimão – gekenmerkt met zowel een betonnen vloer als een betonnen muur.

5. Meubels

Door de enorme populariteit van de industriële interieurstijl, is het aanbod van industriële meubels ook sterk gegroeid. Vrijwel alle meubels zijn verkrijgbaar in industriële stijl. Dat geldt dus ook de industriële meubels in de woonkamer – van de bank tot de TV meubel en industriële salontafel. Industriële TV meubels, salontafels en kasten zijn in overvloed verkrijgbaar. De meeste uitdaging zit waarschijnlijk in de bank. Want want is nou een echte industriële bank? Vintage leren banken en chesterfield banken zijn het antwoord!

Een mix van verschillende stoere industriële meubels vullen deze stoere woonkamer ontworpen door Nordes.

Een mix van verschillende stoere industriële meubels vullen deze stoere woonkamer ontworpen door Nordes.

6. Verlichting

Verlichting speelt een belangrijke rol in elk interieur. En in een industriële woonkamer mogen er natuurlijk geen industriële lampen ontbreken – een stijl die ook erg populair zijn in alle andere interieurstijlen. Industriële lampen zijn gemaakt van verschillende metalen, van aluminium tot staal, koper en messing. Ook hout en beton worden veelvuldig gebruikt. Qua kleur overheersen heldere neutralen, gecombineerd met rijke kleuraccenten. Zo worden zwart, grijs, bruin en wit vergezeld door felrood en glanzend geel.

Industriële lampen vertegenwoordigen iets origineels, onconventioneels. Ze ademen bewust een bepaalde fabriekssfeer uit en komen wat ruig en hard over. Industriële designlampen passen perfect bij kale muren of open gelegde buizen in huis, maar behouden ook hun stijlvolle uitstraling in een modern interieur. Ze geven licht in verschillende kamers van het huis en geven altijd een persoonlijk tintje aan je meubels.

LeestipIndustriële hanglamp

De ontwerpers van CHI-TORCH Interior Design hebben in deze industriële woonkamer gekozen voor een combinatie van stoere railsverlichting, wandlampen en vloerlampen.

De ontwerpers van CHI-TORCH Interior Design hebben in deze industriële woonkamer gekozen voor een combinatie van stoere railsverlichting, wandlampen en vloerlampen.

7. Indeling

Aangezien de industriële interieurstjil geïnspireerd is op grote magazijnen en fabrieken, is het logisch dat deze woningen een open indeling hebben om vrij verkeer mogelijk te maken. Creëer dus bij voorkeur een open woonkamer met open keuken, en als het even kan ook een open slaapkamer. Liever een aparte keuken en/of slaapkamer? Met behulp van glazen kan je ruimtes van elkaar scheiden, zonder dat het ten koste gaat licht en ruimtelijkheid.

industriele woonkamer indeling

Bekijk ook:
5 x Industriële kasten voor in huis
Industriële salontafels, hoe kies je de perfecte?
Industriële eetkamerstoelen
Woonbeton vloer
Robuuste bakstenen muur in huis
Zwarte kozijnen zijn een blijvertje

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply