THESTYLEBOX

Interieur ideeën

Woonbeton vloer


Ben je op zoek naar een stoere naadloze vloer voor in huis? Op deze pagina lees je alles over de woonbeton vloer – een super stoere vloer met een strakke naadloze uitstraling die vrijwel bij elke interieurstijl past. Of je nou een stoer industrieel interieur hebt, een rustiek landelijk interieur of een chic klassiek interieur – een woonbeton vloer past er altijd mooi bij. Lees er hier alles over en raak geïnspireerd door de mooie inspiratie voorbeelden!

Woonbeton vloer

Betonnen vloeren bestaan natuurlijk al super lang, en worden vooral in industriële panden gebruikt, zoals fabrieken en pakhuizen, maar ook bijvoorbeeld loftwoningen. Vanwege een aantal belangrijke nadelen, waren ze echter nog niet heel populair voor in woningen. Daar is grote verandering in gekomen na een nieuw soort betonvloer, namelijk de woonbeton vloer. Woonbeton vloer is een slijtvaste en watervaste gietvloer, die verkrijgbaar is in elke RAL-, NCS- of Sikkens-kleur. Vind je grijs dus net iets te kil? Kies dan een warmere kleur naar wens. Deze soort gietvloer is erg populair in de woonkamer, keuken en hal, en dankzij de waterwerende coating is een woonbeton vloer ook erg geschikt voor de badkamer. Klinkt dit als jouw perfecte vloer in huis? Lees hieronder alles over de super stoere woonbeton vloer!

Wat is een woonbeton vloer?

Als het gaat om tegels, tapijt of houten vloeren, dan is het vaak wel duidelijk wat voor vloer het is. Maar als het gaat over gietvloeren, dan is het voor veel mensen niet geheel duidelijk wat voor soort vloer het is en waar het precies van gemaakt is. Om te kunnen bepalen of een woonbeton vloer voor jou, jouw gezin en jouw woning geschikt is, is het eigenlijk wel belangrijk om te weten waar het uit bestaat en waar het van gemaakt is.

Een woonbeton vloer bestaat uit een mengsel van schoongebrand zand, vulstoffen, mineralen en pigmenten. Omdat er geen chemische oplosmiddelen in verwerkt zijn, is woonbeton ook een duurzame en milieuvriendelijke vloer.

Technisch gezien is een woonbeton vloer ook een gietvloer. Er zijn echter wel een aantal belangrijke verschillen. Omdat woonbeton een cementgebonden vloer is, terwijl gietvloer uit een synthetisch mengsel van epoxy of polyurethaan bestaat, is een woonbeton vloer een stuk robuuster.

woonbeton vloer slaapkamer

woonbeton vloer witte muren

stoere woonbeton vloer

Hoe ziet een woonbeton vloer eruit?

De belangrijkste reden waarom een woonbeton vloer erg populair is geworden, is het uiterlijk. Een epoxy of polyurethaan gietvloer kenmerkt zich met een strakke, naadloze en egale uitstraling. Hoewel een woonbeton vloer natuurlijk ook strak en naadloos is, ziet het er vergeleken met een gietvloer een stuk natuurlijker uit. Vooral na het polijsten wordt dit heel erg duidelijk, en wordt het vaak zelfs vergeleken met marmer of terrazzo.

mooie woonbeton vloer

Wat zijn de voordelen van een woonbeton vloer?

Naast dat een woonbeton vloer een strakke, naadloze en een super mooie natuurlijke uitstraling heeft, biedt het ook een aantal andere belangrijke voordelen:

  • Sterk en robuust: Een woonbeton vloer is super sterk en robuust.
  • Geschikt voor vloerverwarming: Een woonbeton vloer kan uitstekend gecombineerd worden met vloerverwarming, vanwege de massieve massa, ongeacht of je kiest voor elektrische vloerverwarming of op basis van een watergedragen systeem. Het is een goede warmtegeleider die de warmte goed en lang vasthoudt.
  • Je kunt makkelijk een andere vloer over een woonbeton vloer leggen: de kans is klein dat je uitgekeken raakt op de door jou uitgekozen woonbeton vloer, maar als dat toch gebeurt, dan kan je heel eenvoudig een andere vloer over je woonbeton vloer leggen, zoals linoleum, tegels, een PVC vloer of een gietvloer.
  • Waterbestendig: Woonbeton is een watervaste vloer. Door het na te bewerken met een waterwerende coating is het zelfs geschikt voor natte ruimtes zoals de badkamer en het toilet.
  • Verkrijgbaar in verschillende kleuren: Als je aan woonbeton denkt, denk je al snel aan een stoere grijze betonvloer. Een woonbeton vloer is echter verkrijgbaar in elke RAL-, NCS- of Sikkens-kleur.
  • Voelt warm aan: Een woonbeton vloer voelt in tegenstelling tot een echte betonnen vloer erg warm en comfortabel onder de voeten aan.

lichte woonbeton vloer

Wat zijn de nadelen van een woonbeton vloer?

Naast de voordelen moet je met een woonbeton vloer helaas ook rekening houden met een aantal nadelen:

  • Gevoelig voor scheurtjes en vlekken: een woonbeton vloer is echt een natuurproduct waar scheurtjes en vlekken in kunnen ontstaan. Dit komt door het krimpen en uitzetten van de vloer. Hoewel sommigen dit als een nadeel zien, zien anderen dit ook als een voordeel. De scheurtjes geven de woonbeton vloer namelijk nog meer die stoere industriële uitstraling. Om er simpel voor te zorgen dat de vloer zo min mogelijk vlekken krijgt, moeten vlekken altijd direct worden schoongemaakt.
  • Kleurverschil: Er kunnen kleurverschillen ontstaan in een woonbeton vloer. Dit kan je zoveel mogelijk voorkomen door de vloer goed te onderhouden.
  • Lastige installatie: Net als met andere gietvloeren wordt een woonbeton vloer gegoten. Dit is een vrij complexe klus, die alleen goed en mooi wordt gelegd door ervaren specialisten. Lees hieronder hoe een woonbeton vloer wordt gelegd.
  • Prijs: Vooral door de lastige installatie van de vloer, die alleen door ervaren specialisten gelegd kan worden, is een woonbeton vloer geen goedkope vloer. Vooral als je het vergelijkt met bijvoorbeeld tegels, PVC of laminaat. Echter, een woonbeton vloer gaat over het algemeen een stuk langer mee dan een standaard pvc vloer. Op de lange termijn kan dit dus zeker wel in bijvoorbeeld onderhoudskosten schelen. Lees hieronder uitgebreid wat de prijzen zijn van een woonbeton vloer.

woonbeton vloer woonkamer open keuken

Hoe wordt een woonbeton vloer gelegd?

Zoals gezegd is het leggen van een woonbeton vloer een lastige klus. Daarom is het aan te raden om het altijd door een ervaren specialist te laten doen. Een goede voorbereiding is hierbij erg belangrijk, voordat de vloer in verschillende lagen wordt aangebracht. Daarna moet de vloer ook de juiste nabehandeling krijgen, zodat de vloer zo lang mogelijk goed en mooi blijft. Hieronder kan je globaal zien wat de verschillende stappen zijn van het leggen van een woonbeton vloer.

  • Stap 1 – Ondervloer egaliseren: Een groot voordeel van woonbeton, is dat het vrijwel op elke vloer aangebracht kan worden, mits het aan een aantal eisen voldoet. De eerste stap is dan ook om de ondervloer te egaliseren, zodat het volledig schoon, droog en vlak is.
  • Stap 2 – Woonbeton aanbrengen: Nadat de ondervloer geëgaliseerd is, kan het woonbeton worden aangebracht. Dit gebeurt in verschillende lagen en fases. De eerste laag is een primer die de vloer sterker maakt, en ervoor zorgt dat de vloer goed aan de ondervloer kan hechten. Ook de tweede laag is een primer die de vloer nog sterker maakt. Nadat beide lagen goed zijn gedroogd wordt in de tweede fase een echte woonbeton laag aangebracht. Dan wordt de kleur en de afwerking goed zichtbaar. Ook deze laag moet minstens 24 uur drogen.
  • Stap 3 – Polijsten en vlinderen: In deze stap wordt de vloer gepolijst en gevlinderd. Met een vlindermachine wordt de woonbeton vloer mooi glad gemaakt.
  • Stap 4 – Impregneren en polijsten: tot slot wordt de woonbeton vloer geïmpregneerd. Dit zorgt er voor dat de kleine gaatjes in het woonbeton zoveel mogelijk worden gedicht. Om de vloer nog dichter te maken, kan je de vloer ook nog extra polijsten.

woonbeton vloer hal

Wat kost een woonbeton vloer?

Een woonbeton vloer is een super mooie, strakke en naadloze vloer, die door een ervaren specialist gelegd moet worden. Het is dan ook geen goedkope vloer. Je moet rekening houden met een prijs tussen 60 – 100 euro per vierkante meter, afhankelijk van de laagdikte, de werkzaamheden die benodigd zijn om de ondervloer te egaliseren, en het aantal coatingslagen. Daarnaast is de vloeroppervlakte natuurlijk ook een belangrijke prijsbepaler. Hoe groter een ruimte hoe goedkoper het wordt. Ga je verhuizen naar een nieuwbouwwoning, dan bieden sommige partijen ook een extra korting aan als je met meerdere buren een woonbeton vloer of gietvloer wilt laten leggen.

woonbeton vloer grijze muren

Onderhoud

Het onderhoudsvriendelijke karakter is ook een voordeel van een woonbeton vloer. Zichtbaar vuil kan je eenvoudig verwijderen door er met een dweil en koud water overheen te gaan. Veel mensen gebruiken warm water, maar dit kan er juist voor zorgen dat er strepen ontstaan als het opgedroogd is.

Er kunnen krassen ontstaan als je met meubels over een woonbeton vloer schuift. Daarom is het aan te raden om vloerbeschermers van bijvoorbeeld vilt vast te maken aan de onderkant van poten van meubels.

Daarnaast is het aan te raden om ruimtes met veel voetverkeer, zoals badkamers en woonkamers, na tien jaar te voorzien van een nieuwe coating.

woonbeton vloer badkamer

Bekijk ook:
Betonlook vloer
Alles over de gietvloer!
Loftgevoel: betonlook behang
De linoleum vloer is terug van weggeweest
Alles over de visgraat vloer
Houten vloeren

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply