THESTYLEBOX

Interieur ideeën

Zwarte kozijnen zijn een blijvertje


Met het verven of vervangen van je kozijnen sla je meerdere vliegen in één klap. Nieuwe kozijnen komen de isolatie van je woning ten goede en kunnen voorzien worden van anti-inbraakbeveiliging. Maar daarnaast staan nieuwe kozijnen natuurlijk ook gewoon erg strak en verzorgd, zeker als je voor zwarte kozijnen gaat! Zwarte kozijnen zijn al jaren wereldwijd een trend en wij begrijpen wel waarom. Zwart is modern en chic en zwarte kozijnen vormen een mooie tussenoplossing als je niet voor een complete zwarte muur of zwarte meubels durft te gaan.

zwarte kozijnen

Deze schitterende woning is overal voorzien van zwarte kozijnen, wat zowel het exterieur als het interieur (zie onder) een luxueuze uitstraling geeft.

zwarte kozijnen 3

moderne slaapkamer

Industrieel verleden

Donkerkleurige kozijnen hebben een industrieel verleden. De fabrieken, werkplaatsen en magazijnen van de negentiende eeuw hadden veelal zwarte, stalen kozijnen. Met de opkomst van de industriële stijl in interieurs zijn veel elementen uit de fabrieken van vroeger gebruikt ter inspiratie voor meubels en woonaccessoires. De trend van zwarte kozijnen hoort bij deze ontwikkeling thuis. Nog steeds maken we zwarte kozijnen dan ook graag van écht staal.

zwarte kozijnen industrieel

Deze woonkamer bevindt zich in een voormalig fabrieksgebouw dat tot woning is omgetoverd. De stalen kozijnen hoefden hier dus niet nagebootst te worden, maar zijn nog origineel!

Zwarte kozijnen in je interieur

Zwarte kozijnen zijn stoer en passen dus perfect in industriële interieurs. Maar je hoeft helemaal geen industrieel interieur te hebben – of überhaupt van de industriële stijl te houden! – om voor dit soort kozijnen te kiezen. Het universele karakter van zwarte kozijnen staat ook prachtig in meer klassieke, Scandinavische of rustieke interieurs. Ze geven elke ruimte een luxe, exclusieve uitstraling en passen bovendien bij alle kleuren van de regenboog. Het maakt dus niet uit hoe bont jij hebt het gemaakt wat betreft het kleurenpalet van je interieur, want zwart vormt hier een neutrale, evenwichtige aanvulling op.

Klassiek interieur

zwarte kozijnen rond

Deze opvallend brede zwarte kozijnen vormen een uniek contrast met de meer klassiek en met zachte tinten ingerichte slaapkamer. De ronde afwerking aan de bovenkant van de kozijnen is een mooi, traditioneel designelement in de ruimte, die door de zwarte kleur extra wordt benadrukt.

Moderne loft

moderne loft

Deze modern ingerichte loft heeft met de zwarte kozijnen juist een klassieke tegenhanger gekregen. Ook hier benadrukt het zwart de opvallende vorm van de ramen. Daarnaast is hier niet voor een standaard roedeverdeling in de ramen gekozen, maar voor een romantisch, antiek ogend, decoratief motief.

Grote ramen

zwarte kozijnen uitzicht

Donkergekleurde kozijnen hebben bovendien het bijkomende effect dat ze het uitzicht accentueren. Ze vormen een soort neutrale omlijsting van wat zich buiten afspeelt, alsof het een lijst van een schilderij is. Heb jij net zo’n prachtige tuin als de eigenaars van dit huis? Dan kun je daar met zwarte kozijnen nog meer de nadruk op leggen.

Brede zwarte kozijnen

zwarte kozijnen breed

In deze eetkamer zijn veel klassieke elementen gebruikt, zoals de ronde tafel, kroonluchter en sierlijsten langs het plafond. De brede kozijnen passen hier perfect bij en lijken wel echte schilderijlijsten te zijn.

Opvallende vormgeving

houten huisje

In deze moderne variant van het traditionele, houten huis zijn de zwarte kozijnen als accent gebruikt. Dit is een zeer geslaagde keuze, niet alleen omdat het zwart in de rest van het interieur terugkomt, maar ook omdat de opvallende vorm van de ramen op deze manier extra goed tot zijn recht komt.

Zwarte kozijnen aan de gevel

Je kijkt er zelf misschien minder vaak naar, maar zwarte kozijnen hebben natuurlijk ook een effect op de uitstraling van de gevel van je woning. Ook aan de buitenkant staan zwarte kozijnen stoer en industrieel, en passen ze goed bij strakke en moderne architectuur. Maar ook de meer traditionele woningtypen komen heel goed met zwarte kozijnen weg.

Verschil lichte en zwarte kozijnen

zwarte kozijnen gevel

Aan deze negentiende-eeuwse woningen is goed te zien wat een verschil de kleur van de kozijnen maakt. De crèmekleurige kozijnen doen de stijl van de architectuur weliswaar eer aan, maar de zwarte kozijnen geven de gevel een spannende, moderne twist.

Zwarte kozijnen met een witte gevel

zwarte kozijnen witte gevel

Minimalistische, witte gevels als deze blijven visueel interessant door zwarte kozijnen. Hier is het bijkomende effect dat de warme gloed van de ruimte binnen ’s avonds een wel heel aantrekkelijke gezicht wordt. Hier wil je wel thuiskomen!

sfeerverlichting

Die warme uitstraling is ook bij deze gezinswoning een prachtig gezicht. Hier is voor extra integratie gekozen door het dak helemaal in het zwart uit te voeren. De kozijnen vormen daarom eerder een logische aanvulling op het zwarte dak dan andersom.

zwarte kozijnen zwart balkon

Ook deze witte gevel van een familiehuis in Sydney contrasteert effectief met de zwarte kozijnen. De hekken rondom de balkons en in de tuin zijn in dezelfde stijl uitgevoerd, waardoor het een evenwichtig geheel is geworden.

Zwarte kozijnen met een donkere gevel

zwarte kozijnen donkere gevel

Zowel de kozijnen als de balkons van deze woning zijn in het zwart uitgevoerd, maar het grote verschil met het vorige voorbeeld is natuurlijk de kleur van de gevel. De grijsbruine tint geeft deze woning een heel sobere, robuuste en haast natuurlijke uitstraling.

renovatie victoriaans pand

Zwart op zwart is voor de echte durfal. Hier moet je van houden, maar na de renovatie van dit pand is het een echte blikvanger in de straat geworden. Doordat de structuur van de authentieke bakstenen gevel wel zichtbaar is gehouden, past het resultaat nog altijd goed bij de rest van de panden in deze straat. Alles over dit indrukwekkende renovatieproces (waarbij ook de verdeling van de ramen volledig is aangepast) vind je op Aeccafe.com.

Materiaal zwarte kozijnen

Stel, je bent allang overtuigd van de charme van zwarte kozijnen. Ga je ze dan verven of vervangen? En welk materiaal kies je?

Houten kozijnen

Heb je houten kozijnen? Dan kan je deze trend relatief eenvoudig uitproberen door je kozijnen van een zwart likje verf te voorzien. Hout heeft een natuurlijke en klassieke uitstraling, maar is wel onderhoudsgevoelig. Houten kozijnen moeten van een laag verf worden voorzien om houtrot te voorkomen en het schilderwerk moet elke acht tot tien jaar opnieuw gedaan worden. Dit is nadelig als je geen omkijken naar je kozijnen wilt hebben, maar voordelig als je bang bent dat je het zwart weer zat wordt. Wil je nieuwe houten kozijnen laten plaatsen, hou dan rekening met een prijskaartje van tussen de €550 en €775 per vierkante meter, inclusief glas en montage.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen worden meestal van pvc gemaakt. Dit materiaal is niet bij iedereen geliefd, omdat het een wat goedkope uitstraling heeft. Gelukkig kan kunststof het uiterlijk van hout tegenwoordig aardig benaderen door een houtnerf, diepteprofielen en een haakse houtverbinding in de hoeken van het kozijn toe te voegen. Kunststof is heel duurzaam en onderhoudsarm en gaat wel 50 jaar mee. Bovendien is het een aantrekkelijk geprijsd materiaal: kunststof kozijnen kosten ongeveer €525 tot €750 per vierkante meter.

Aluminium kozijnen

Aluminium staat goed in moderne interieurs, omdat het een strakke, eigentijdse uitstraling heeft. Het kan in matzwart uitgevoerd worden en eventueel van een houtnerf worden voorzien. Ook is elke gewenste vakverdeling met aluminium mogelijk. Het materiaal isoleert je woning verder effectief en gaat ongeveer 40 jaar mee. Net als kunststof is aluminium niet overschilderbaar. Je moet dus wel zeker van je zaak zijn. Aluminium kost ongeveer €600 tot €850 per vierkante meter.

Stalen kozijnen

Wie echt voor de authentieke, industriële kozijnen wil gaan, kiest voor stalen kozijnen. Staal is ontzettend sterk, waardoor slankere profielen een optie zijn. Ook is het een heel duurzaam en brandveilig materiaal. Het gaat tot wel 75 jaar mee. Staal geleid warmte en kou en is daardoor niet isolerend, maar door de toevoeging van een zogenaamde koudebrugonderbreking (een laag kunststof tussen de binnenkant en buitenkant van het kozijn) is dat allang niet meer problematisch. Staal is wel de duurste optie met een prijs van €800 tot €1.200 per vierkante meter.

Zwarte kozijnen in je interieur integreren

Vind je zwarte kozijnen toch te opvallend in jouw interieur? Er zijn verschillende manieren om ze op efficiënte wijze in je interieur te integreren. Hierdoor vormen de kozijnen een logische en natuurlijk ogende aanvulling op je woning.

Zwarte elementen

zwarte kozijnen zwarte details 1

zwarte kozijnen zwarte details 2

eigentijds interieur

In deze woning, een ontwerp van MorenoMasey, zijn de zwarte kozijnen met meerdere vergelijkbare zwarte details gecombineerd. Zo zijn de schuifdeur en badkamer op de eerste verdieping in het zwart uitgevoerd. Ook is tussen het woongedeelte en de keuken een glazen wand met zwarte omlijstingen geplaatst. Deze wand weerspiegelt de ramen met dezelfde vlakverdeling.

Glazen kamerverdeler met zwarte omlijsting

zwarte kozijnen glazen kamerverdeler

De glazen kamerverdeler met zwart frame zien we in veel moderne interieurs terugkomen, ook in ruimtes waar de ramen zelf geen zwarte kozijnen hebben, zoals in dit chique appartement. Dit is een heel effectieve manier van zwart verwerken in je interieur, omdat het glas tegelijkertijd licht en ruimtelijk oogt en het donkere zwart dus niet de overhand krijgt.

zwarte kozijnen glazen afscheiding

Ook hier is voor een dergelijke stoere kamerverdeler gekozen, die tegelijkertijd een aparte slaapkamer creëert. Zo is een af te sluiten ruimte ontstaan die geen invallend licht van de woonruimte wegneemt.

Zwarte accessoires

ensuite badkamer

De zwarte randen van deze glazen wand met deur worden slim gecomplementeerd door de zwarte spiegel. De inrichting lijkt hierdoor echt bij elkaar te horen. Deze glazen afscheiding voorkomt trouwens ook heel handig dat warmte en vocht van de ensuite badkamer zich over de slaapkamer verspreidt.

zwarte kozijnen zwarte omlijsting douchewand

Ook in deze badkamer is voor een spiegel met zwarte omlijsting gekozen die perfect past bij de douchewand met vergelijkbare zwarte uitvoering. Dit soort details komen veel voor in woningen waarvan de ramen ook zwarte kozijnen hebben. Het thema is op die manier in elke ruimte doorgevoerd.

Zwart meubilair

zwarte kozijnen zwarte meubels

En wil je het echt allemaal bij elkaar laten aansluiten, voer het thema dan ook door in de meubels die je kiest. In deze stoere woning past het ontwerp en de stijl van de zwarte stoeltjes en de staande ladder perfect bij de glazen schuifdeuren met zwarte omlijsting en vlakverdeling.

Het wordt weliswaar nog een trend genoemd, maar zwarte kozijnen lijken here to stay. De veelzijdigheid van de neutrale kleur en het gemak waarmee zwarte kozijnen met elke interieurstijl gecombineerd kunnen worden, maakt dat steeds meer mensen overstag gaan en voor zwart kiezen. Ben je specifiek fan van de industriële stijl, bekijk dan al onze artikelen over industriële interieurs!

Bekijk ook:
Zwarte kast
Zwarte keuken
Zwarte schutting

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

1 Comment

  • Reply
    Dubbel glas repareren - THESTYLEBOX
    5 januari 2021 at 07:01

    […] ook: Zwarte kozijnen zijn een blijvertje Stalen […]

  • Leave a Reply