THESTYLEBOX

Badkamer inspiratie Keuken inspiratie

De voor- en nadelen van zwarte kranen


Twijfel je tussen de klassieke chromen kranen en de stoere zwarte kranen voor je badkamer, keuken of toilet? Zwarte kranen zijn afgelopen jaren natuurlijk dé trend voor zowel de badkamer als de keuken. Om je te helpen bij je keuze, hebben we de voordelen en nadelen van zwarten kranen voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder!

zwarte kranen voordelen nadelen

Zwart is het nieuwe zwart. Het valt niet te ontkennen dat zwarte kranen op dit moment mega populair is, en terecht! Het is opvallend, heeft een grotere impact dan de typische chromen kranen en kan de stijl van uw badkamer of keuken echt veranderen. Deze trend lijkt dan ook niet snel te verdwijnen uit badkamers en keukens. Maar ondanks de populariteit, zijn er voor- en nadelen voor het gebruik van deze stijl. Wat er in het begin van de installatie vaak geweldig uitziet, behoudt na een paar jaar niet altijd zijn uitstraling of aantrekkingskracht. Hieronder delen we de voor- en nadelen van zwarte kranen vanuit het oogpunt van een loodgieter. Daarnaast hebben we ook een aantal tips voor je om ervoor te zorgen dat de zwarte kranen zo lang mogelijk mooi blijven.

groene keuken zwarte kraan

Een mooie groene keuken met een carrara wit marmeren werkblad en een elegante zwarte kraan. Klik hier om meer foto’s te bekijken van deze keuken.

Voordelen van zwarte kranen

Naast dat zwarte kranen er mooi en stoer uitzien, zijn er nog meer redenen waarom je voor zwarte kranen kiest. Hieronder hebben we alle voordelen op een rijtje gezet.

Mooi een stoer

Omdat we zo gewend zijn om chromen of rvs kranen te zien, vallen zwarte kranen meteen, of dat nou in de badkamer of keuken is. En omdat het weer eens wat anders is dan chroom of rvs, geven zwarte kranen de ruimte een exclusieve uitstraling. Met zwarten kranen creëer je eenvoudig een wow-factor waar we allemaal naar op zoek zijn.

mooie badkamer multiplex kast zwarte kraan en douche

Een stoere badkamer met maatwerk multiplex kasten, zwarte houten wandbekleding, zwarte douche en zwarte kraan. Klik hier voor de volledige binnenkijker.

Het is veelzijdig met verschillende stijlen

De meesten van ons hebben de neiging om onze keukens en badkamers te ontwerpen met een neutraal kleurenpalet om de levensduur van hun stijl te verlengen. Maar zelfs als je besluit om wat risico’s te nemen en je keuken of badkamer met veel persoonlijkheid in te richten, zijn zwarte kranen nog steeds een goed idee. Hoewel het mat zwart vaak geassocieerd wordt met zwart staal, wat stoer en industrieel is, passen zwarte kranen in vrijwel alle interieurstijlen. Of je nou een moderne badkamer of een landelijke keuken hebt – Zwarte kranen passen er altijd in.

Het is concurrerend geprijsd

Het mooie van zwarte kranen is dat het niet zoveel meer hoeft te kosten dan de standaard chromen afwerking. Zoals alles zijn er duurdere opties die een afwerking van hogere kwaliteit zouden hebben met uitgebreide garanties. Maar over het algemeen zijn de prijzen van zwarte kranen vergelijkbaar met de andere beschikbare opties.

mooi blauw badkamerontwerp zwarte kranen

De ontwerpers van Lyshouse kozen voor zwarte kranen, een zwarte ronde spiegel en een glazen deur met een zwart stalen frame in deze mooie badkamer met blauwe muren en vloertegels. Klik hier om meer foto’s te zien van deze mooie badkamer.

Het aanbod is groot

Er zijn bepaalde kraan-afwerkingen zoals specifieke metallic-afwerkingen die niet gemakkelijk te verkrijgen zijn. Maar vooral dankzij de enorme populariteit zijn zwarte kranen overal verkrijgbaar, wat ook een belangrijke reden zijn voor de betaalbare prijs. Je hebt klassieke zwarte kranen, strakke zwarte inbouwkranen en er zijn zelfs heetwaterkranen verkrijgbaar in het zwart. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Megadump Tiel, waar je terecht kan voor een grote collectie zwarte kranen, zwarte douches en andere zwarte accessoires voor de badkamer, keuken en het toilet.

Het botst niet met andere aanbevolen elementen

Als je al een ‘held’ van de kamer hebt, zullen zwarte kranen het waarschijnlijk eerder complimenteren dan het overmeesteren. Natuurlijke materialen in badkamers en keukens zoals steen, marmer en hout zijn op dit moment in de mode. En deze materialen passen allemaal prachtig bij zwarte kranen.

Er worden geen vingerafdrukken weergegeven

Vergeleken met chromen kranen vertoont zwarte kranen geen vingerafdrukken, wat een heel groot voordeel is bij het schoonmaken.

moderne badkamer zwarte kraan

Zwarte kranen waren een logische keuze in deze stoere moderne badkamer ontworpen door Oooox. Meer zien? Klik hier!

Nadelen van zwarte kranen

Net als met alles hebben zwarte kranen in de badkamer en keuken ook nadelen. De belangrijkste nadelen vind je hieronder.

De trend kan eindigen

Zoals elke trend kan het dateren. Het is natuurlijk nog niet echt bekend hoelang zwarte kranen hot blijven, maar in vergelijking met andere metalen afwerkingen zoals messing of roségoud, zullen zwart kranen waarschijnlijk minder dateren.

smalle moderne keuken zwarte kraan

Voor deze smalle keuken bij het raam is ook gekozen voor een bijpassende zwarte kraan. Klik hier voor de binnenkijker.

Het kan vervagen

Ongeacht de afwerking van zwarte kranen, de kleur kan na verloop van tijd vervagen. De beste manier om dit te voorkomen, is door de kranen en andere armaturen na elke wasbeurt af te nemen met een microvezeldoek. We weten dat dit vervelend kan zijn, maar het verlengt de levensduur van de zwarte kranen. Doen dus!

Het is gevoelig voor beschadiging

Als je voorzicht mee omgaat, zal je kraan niet zo snel krassen. De zwarte kleur dank zich door een zwarte laag die aangebracht is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld rvs. Hierdoor bestaat er altijd kans dat die zwarte laag beschadigd raakt. En omdat het zwart is, zullen deze krassen ook sneller zichtbaar zijn. Om ervoor te zorgen dat ze minder snel beschadigen, moet je er dus voorzicht mee omgaan. Let hier vooral ook op bij de installatie van de zwarte kranen.

moderne badkamer zwarte inbouwkraan

In deze moderne badkamer spelen zwarte accenten de hoofdrol, met een zwarte inbouwkraan, zwarte designradiator, zwarte kast, zwarte spiegel, noem maar op. Klik hier voor meer foto’s.

Het kan vlekken en stof vertonen

Gebruik geen chemicaliën of reinigingsmiddelen op wasbasis op je zwarte kranen. We raden je aan een mild sopje te gebruiken om de kraan te reinigen en te drogen, zodat het water geen vlekken achterlaat op de buitenste afwerking. Het enige andere nadeel is dat zwarte kranen gemakkelijk stof en make-uppoeder laat zien, waardoor ze er troebel uit kunnen zien als het eraf wordt weggeveegd.

Conclusie

Zwarte kranen is een trend die al enkele jaren keukens en badkamers domineert. Dit komt omdat ze mooi, stoer en exclusief eruit zien, ze zijn goed verkrijgbaar tegen een betaalbare prijs, en het kan worden gecombineerd met een verscheidenheid aan kleuren en stijlen.

Echter hangen er aan zwarte kranen ook enkele nadelen. Het is een trend die op elk moment kan verdwijnen. De zwarte afwerking van tapware kan na verloop van tijd vervagen. En vroeg of laat zal er weer een andere trend komen.

Kies voor zwarte kranen in je badkamer of keuken als je het echt mooi en stoer vindt, niet omdat het een trend is of omdat je goede vriendin het ook heeft. Op die manier zal je ook niet zo snel uitgekeken raken op je zwarte kranen.

chique badkamer zwarte kraan

Interieur- en ontwerpbureau Redeco koos ook voor zwarte accenten in deze luxe chique badkamer. Deze zwarte accenten staan geweldig bij de houten kasten en de marmeren vloer. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Lees ook:
Witte keukenkraan
Badkamerinspiratie: kleur je kranen!
Zwarte kozijnen zijn een blijvertje
Zwarte keuken

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply