THESTYLEBOX

Interieur ideeën

De linoleum vloer is terug van weggeweest


Voor een lange tijd werd linoleum geassocieerd met goedkoop ogend zeil in onnatuurlijke kleuren, dat na verloop van tijd aan de randjes loslaat en omkrult. Maar dat is allang niet meer het geval en de linoleum vloer is inmiddels terug van weggeweest. Linoleum heeft zich de afgelopen jaren getransformeerd tot een duurzaam, ecologisch en modern type vloerbedekking, dat zeker niet meer alleen voorbehouden is voor scholen en ziekenhuizen. Met dit artikel overtuigen we je graag van de kwaliteiten van een linoleum vloer voor thuis!

linoleum vloer betonlook

Wat is linoleum?

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is linoleum een vrijwel volledig natuurlijk product. Het bestaat voor 95% procent uit natuurlijke bestanddelen, zoals lijnzaadolie, kurk, kalksteen, houtmeel en hars, en het materiaal wordt aangebracht op jute. De naam is niet voor niks afkomstig van het Latijnse linum (vlas) en oleum (olie). Linoleum kenmerkt zich als een relatief dunne, maar zeer slijtvaste vloerbedekking.

Linoleum is dus niet hetzelfde als vinyl of zeil. Vinyl bestaat volledig uit kunststoflagen, die worden afgewerkt met een kunststof top- en beschermlaag. Het productieproces van een linoleum vloer is ook vele malen milieuvriendelijker. Bijna de helft van de gebruikte bestanddelen is gerecycled materiaal en ook het uiteindelijke product – de linoleum vloer – is volledig biologisch afbreekbaar. Dat maakt linoleum een zeer aantrekkelijke optie als je probeert zo milieubewust mogelijk te leven.

Linoleum is in de jaren zestig van de negentiende eeuw ontwikkeld door de Schot Frederick Walton. Tegenwoordig zijn er wereldwijd maar drie fabrikanten van linoleum, waarvan Forbo Flooring de grootste is. Het hoofdkantoor van Forbo is gevestigd in Zwitserland, maar het bedrijf heeft ook fabrieken en verkooppunten in Nederland. De merknaam voor de linoleum vloeren van Forbo is ‘Marmoleum’ (wat je uitspreekt als ‘Marmoléum’). Marmoleum komt in allerlei varianten!

linoleum vloer linear

Dit kantoor heeft een vloer van Marmoleum Linear gekregen: een type linoleum met interessant lijnenpatroon.

Linoleum vloer (laten) leggen

Linoleum komt in rollen van maximaal twee meter breed, in tegels, of in kleinere stroken of banen. Het materiaal wordt aan de ondervloer gelijmd en de naden worden vervolgens aan elkaar gelast. Dit is noodzakelijk, omdat er geen vocht in de vloer mag indringen. Dit kan ervoor zorgen dat de vloer loslaat van de ondergrond of zelfs begint te rotten. Omdat het materiaal relatief dun is, moet de ondervloer voldoende sterk en vlak zijn. Is dit niet het geval, dan zijn oneffenheden door de vloer heen zichtbaar. Het goed leggen van een linoleum vloer is vakwerk en kun je beter aan een professional overlaten.

modern kantoor

In deze moderne ruimte is gekozen voor een donkergrijze linoleum vloer in brede banen. In ruimten van meer dan twee meter breed kan een linoleum vloer niet volledig naadloos gelegd worden. De naden vallen echter nauwelijks op. Door de banen aan elkaar te lassen, is het bovendien niet erg als er water of andere vloeistoffen op terechtkomen.

linoleum vloer strak

Door de strakke afwerking ervan, doet een linoleum vloer sterk denken aan de steeds populairder wordende, naadloze gietvloeren. Een egale ondervloer is hierbij van groot belang. Linoleum is namelijk maar 2,5 tot 3,2 millimeter dik. Kleine kuiltjes of hobbeltjes ziet je er dus al gauw doorheen. Voor het strakke effect van de vloer in deze gang is de juiste basis dus misschien wel het belangrijkst.

linoleum grote tegels

In deze ruimte is gekozen voor grote linoleum tegels. Het heeft hier de uitstraling van natuurstenen tegels, maar voelt veel zachter aan de voeten. Zeker in vochtige ruimtes als de badkamer is het dus wel van groot belang dat de naden op professionele wijze worden afgewerkt.

kleurrijke muur

Het leuke van linoleum is dat je het ook als wandbekleding kunt gebruiken. In deze eetruimte is het kleurrijke ontwerp van de vloer op de wanden doorgetrokken. Hierbij is gebruikgemaakt van banen linoleum in verschillende kleuren, die in een speels visgraatpatroon op de wand zijn aangebracht.

Kliklinoleum

Wil je toch graag zelf aan de slag met linoleum? Ga dan voor de klikvariant. Kliklinoleum is aangebracht op HDF-panelen, waardoor je het eenvoudig zelf kunt leggen op een manier die vergelijkbaar is met het leggen van kliklaminaat. Kliklinoleum is alleen niet waterdicht en is daarmee niet geschikt voor de badkamer.

linoleum vloer kliklinoleum

Deze stoere vloer is gelegd met kliklinoleum van Forbo, ook wel Marmoleum Click genoemd. Door met drie verschillende kleuren kliklinoleum te spelen, is een unieke vloer ontstaan.

Wat kost een linoleum vloer?

Linoleum kost gemiddeld tussen de €30 en €45 per vierkante meter. Laat je de klus door een expert uitvoeren, dan komt daar nog ongeveer €12,50 per vierkante meter bij. En moet de ondervloer eerst nog geëgaliseerd worden, dan worden de legkosten hoger: zo’n €15 per vierkante meter. Wil jij een linoleum vloer in je appartement van 120 vierkante meter, dan kom je daarmee ongeveer op het volgende prijskaartje uit:

  • €3.600 – €5.400 exclusief leggen
  • €5.100 – €6.900 inclusief leggen
  • €5.400 – €7.200 inclusief ondervloer egaliseren en leggen

Een linoleum vloer behoort met dit prijskaartje zeker niet tot de goedkoopste vloeren. Door de duurzaamheid van het materiaal is het de prijs echter wel waard. Zie het als een investering in de toekomst. Je hebt er jarenlang geen omkijken meer naar, dus de vloer betaalt zich op de lange termijn vanzelf terug!

Voordelen linoleum vloer

Voor je veel geld aan een linoleum vloer uitgeeft, is het verstandig alle voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Duurzaam

Linoleum is sterk, slijtvast, weinig onderhoudsgevoelig en daarmee erg duurzaam. Het kan prima zware meubels dragen en er ontstaan nauwelijks krassen in het materiaal, waardoor het lang mooi blijft. Ook verkleurt linoleum nauwelijks in de zon. Een linoleum vloer gaat dus jaren mee.

Hygiënisch

Linoleum heeft bacteriostatische en antistatische eigenschappen. Dit betekent dat micro-organismen zich er niet op kunnen nestelen en ontwikkelen, en de vloer geen stof en vuil aantrekt. Dit maakt linoleum een uitermate hygiënisch materiaal dat bijzonder geschikt is voor mensen met allergieën of astma. Dit is ook de reden dat linoleum veel in ziekenhuizen en op scholen wordt gebruikt.

Verend

Linoleum is licht verend, waardoor het trillingen en daarmee geluid dempt. Dat is ideaal als je een gehorig huis hebt of in een appartement woont. Ook voelt het materiaal daardoor zacht aan de voeten.

linoleum vloer sportzaal

Het is niet voor niks dat je linoleum vloeren veel in sportzalen tegenkomt. Voor dit soort ruimtes wordt wel een specifiek soort linoleum gebruikt: Marmoleum Sport. Dit is een zogenaamd ‘kurklinoleum’ dat extra veert en voldoet aan de Europese eisen voor sportvloeren. Ook geschikt voor je home gym!

Brandvertragend

Linoleum ontvlamt moeilijk, waardoor een linoleum vloer brandvertragend werkt. Een trap die bekleed is met linoleum kan bijvoorbeeld voorkomen dat een brand die beneden is ontstaan zich naar boven verspreidt. Het materiaal zorgt dus ook voor extra veiligheid thuis.

Comfortabel

Linoleum neemt snel de omgevingstemperatuur aan. De vloer voelt daardoor nooit koud aan en is uitstekend te combineren met vloerverwarming. De warmte verspreidt zich snel door de vloer, waardoor je gauw van de aangename temperatuur kan genieten én op je energierekening bespaart.

visgraat interieur

Gemakkelijk te onderhouden

Omdat linoleum vuil en stof afstoot, is het gemakkelijk de vloer schoon te houden. Even swifferen of stofzuigen is voldoende. Een gemorst glas drinken is ook geen probleem; dit kun je eenvoudig met een doekje of dweil verwijderen.

Nadelen linoleum vloer

Het zijn er niet veel, maar een linoleum vloer heeft ook enkele nadelen.

Het prijskaartje

Zoals eerder aangegeven is een linoleum vloer niet het goedkoopste type vloer. Het is het prijskaartje wel waard, maar je zult er wellicht een tijdje voor moeten sparen. De kosten zitten ‘m ook in de legkosten. Als je geen kliklinoleum wilt, maar bijvoorbeeld voor linoleum in brede banen wilt gaan met een zo naadloos mogelijk uiterlijk, dan moet de vloer door een specialist gelegd worden. Dat brengt uiteraard extra kosten met zich mee.

Niet geschikt voor veel vocht

In tegenstelling tot de meeste typen gietvloeren, kan een linoleum vloer niet goed tegen teveel vocht. Alhoewel de naden goed afgewerkt kunnen worden, is het daarom toch geen goed idee linoleum in de badkamer te leggen. Een te hoge vochtigheidsgraad kan er namelijk alsnog voor zorgen dat het materiaal week en daardoor kwetsbaar wordt.

linoleum vloer keuken

Voor het toilet of de keuken hoef je niet bang te zijn. Hier is geen sprake van een hoge vochtigheidsgraad in de lucht. Deze keuken heeft een opvallende, retro, zwart-witgeblokte linoleum vloer gekregen. Daarmee kan je het kook- en eetgedeelte ook mooi optisch van de woonkamer afscheiden.

Speciale schoonmaakmiddelen

De lijnzaadolie in het linoleum is gevoelig voor agressieve schoonmaakmiddelen. Je hebt dus een speciaal schoonmaakmiddel voor linoleum nodig om de vloer te reinigen. Dit middel zorgt ervoor dat de vloer een beetje vettig blijft, waardoor de toplaag niet beschadigt en de lijnzaadolie in het materiaal niet aangetast wordt.

Linoleum vloer inspiratie

Dat linoleum vloeren weer steeds populairder worden heeft natuurlijk een reden. Het heeft met name te maken met het feit dat de designopties van het materiaal de laatste jaren ontzettend zijn uitgebreid. Je kunt inmiddels uit talloze vormen, kleuren en patronen kiezen, waardoor een linoleum vloer allerlei mogelijkheden voor verschillende stijlen en interieurs biedt. Dit artikel sluit dan ook af met enkele inspirerende voorbeelden.

Betonlook linoleum

De betonlook is steeds meer terrein aan het winnen. Veel vloertypen, zoals steentapijt, woonbeton en gietvloeren, proberen de stoere uitstraling van ruw beton na te bootsen. Linoleum is hierop geen uitzondering. Onderstaande ruimte is een prachtig voorbeeld van de betonlook in linoleum.

linoleum vloere marmoleum

Dit is een speelruimte voor kinderen. De eigenschappen van echt beton zijn voor een ruimte als dit natuurlijk absoluut niet geschikt. Maar de kleur en structuur van beton is wel erg mooi. Met een betonlook linoleum vloer heb je het beste van twee werelden: de zachte, verende eigenschappen van linoleum met de industriële uitstraling van beton.

Marbled linoleum

Hou je wel van een natuurlijke structuur in de vloer en ben je op zoek naar iets dat doet denken aan natuursteen of marmer? Ook dan kan je met linoleum alle kanten op. Er bestaat namelijk een zogenaamde marbled versie, waarin natuurlijke patronen zijn verwerkt. Hierdoor doet de vloer aan geaderd marmer denken.

marmer interieur

In deze ruimte vormt de sterk ‘gemarmerde’ vloer een prachtige aanvulling op het strakke grijs en de houten afwerking van de rest van de ruimte.

Opvallende kleuren

Natuurlijk is linoleum, net als vroeger, nog steeds in allerlei effen kleuren verkrijgbaar. Hou jij wel van een beetje kleur in je interieur? Of wil je een statement maken en alleen je vloer in een opvallende kleur uitvoeren? Onderstaande ruimte laat zien dat dat op een hele stijlvolle manier gedaan kan worden.

linoleum vloer school

linoleum vloer school 2

Het leuke aan dit appartement is dat het in een voormalig schoolgebouw gerealiseerd is. De linoleum vloer is daarmee een mooie knipoog naar de oorspronkelijke functie van de ruimte.

Afbeelding of logo

Je kunt met linoleum zelfs een afbeelding of logo in de vloer laten opnemen. Laat je hierover door een professional informeren. Alle onderdelen kunnen precies op maat gesneden worden met behulp van aquajettechnologie: met een waterstraal dus! Vervolgens worden de onderdelen als een mozaïek strak tegen elkaar gelegd. Een uniek detail in de vloer!

linoleum vloer afbeelding

De focus van deze ruimte wordt bepaald door het cirkelvormige decoratieve element in het midden van de vloer. Het staat in mooi contrast met de vierkante vormen van het meubilair en versterkt de uitstraling van het ronde bijzettafeltje.

Met linoleum geef je je huis een duurzame én stijlvolle vloer die je volledig aan je interieurwensen kunt aanpassen. Dit type vloer heeft dan ook terecht weer een plaatsje tussen de moderne vloerbedekkingen veroverd.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply