THESTYLEBOX

Badkamer inspiratie

De ultieme badkamer verwarming gids!


De badkamer verwarming is wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij de verbouwing van je badkamer, maar de manier waarop mensen hun badkamer verwarmen is cruciaal voor een aangenaam en comfortabel gevoel. Bij het bepalen van hoe jij jouw badkamer wilt verwarmen komt veel meer kijken dan alleen hoe het eruit ziet. Daarom is het belangrijk om je goed te laten informeren over de verschillende opties. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt over badkamer verwarming. Lees snel verder!

badkamer verwarming

Warmte is het meest essentiële aspect van comfort, vooral als het om de badkamer gaat. Een koude en vochtige badkamer voelt niet alleen oncomfortabel aan, maar is ook een natuurlijke voedingsbodem voor gevaarlijke ziekteverwekkers en schimmels. Het laatste wat je ’s ochtends wilt, is om in deze ongezonde omgeving te stappen die je douche-ervaring onaangenaam en ronduit gevaarlijk kan maken. Hier speelt badkamer verwarming een cruciale rol.

Soorten badkamer verwarming

Als het om badkamer verwarming gaat, zijn er verschillende mogelijkheden, die elk hun eigen voordelen en nadelen hebben. Lees hieronder over de meest populaire soorten moderne badkamer verwarming.

Radiatoren

Radiatoren behoren tot een van de duurste verwarmingsoplossingen in de badkamer. Hun prestaties zijn echter de kosten waard. Een radiator kan zowel op de vloer of aan de muur gemonteerd. De warmte wordt gelijkmatig over de badkamer verdeeld en garandeert een warme en comfortabele omgeving. Radiatoren zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals een paneelradiator of een verticale of horizontale radiator. Heb je bijvoorbeeld weinig ruimte rond de muren maar wel een redelijke hoogte, dan kan je kiezen voor een verticale radiator? En als je aan de andere kant van het spectrum zit als het gaat om beschikbare ruimte, raden we een elegante, lage radiator aan. Voor een meer traditionele uitstraling kunnen kolomradiatoren een goed idee zijn. Een desginradiator is altijd een goed idee, of je nou een strakke moderne badkamer of een stoere industriële badkamer hebt.

BTU

De BTU-classificatie (British Thermal Unit) meet hoeveel warmte een radiator zal produceren. Dit is een uiterst belangrijk punt om te overwegen bij het kopen van een radiator voor je badkamer, vooral als je kijkt naar de grootte ervan. Grotere badkamers hebben natuurlijk een verwarming met een hogere BTU-classificatie nodig, zodat de output de hele ruimte en misschien meer dan één dekt. Aan de andere kant heeft een kleinere badkamer er misschien maar één nodig om de ruimte voldoende op te warmen.

In deze luxe badkamer is er gekozen voor een mooie zwarte designradiator. Klik hier voor meer foto's.

In deze luxe badkamer is er gekozen voor een mooie zwarte designradiator. Klik hier voor meer foto’s.

Handdoek radiator

Als het gaat om jezelf afdrogen na een comfortabel bad of lekkere douche, is niets lekker dan een warme handdoek. Veel mensen hangen hun handdoek daarom ook over hun radiator om de juiste temperatuur te bereiken. Om het hangen eenvoudiger en praktischer te maken, zijn er handdoek radiatoren uitgevonden – speciale radiatoren die ontworpen zijn voor het ophangen van handdoeken in de badkamer. Bij sommige modellen zitten er zelfs speciale haakjes bij, waar handdoeken aan gehangen kunnen worden. Hieronder zien jullie de mooie handdoek radiator van Zehnder, verkrijgbbaar bij Radiatoraanbiedingen.nl.

zehnder handdoek radiator

Infrarood verwarming

Infraroodverwarming is een modern elektrisch verwarmingssysteem dat aangename en weldadige infraroodstraling genereert. De infraroodverwarming kan worden gebruikt als volwaardig verwarmingssysteem voor de complete verwarming van je woning of in een specifieke ruimte zoals de badkamer. Infrarood verwarming is ook geschikt voor gebruik tijdens de zogenaamde overgangsperiode, waarin het inschakelen van de cv nog niet zinvol is.

In tegenstelling tot conventionele verwarming geeft de infraroodverwarming niet alleen warmte af aan de lucht, maar verwarmt hij vooral de objecten in de omgeving. De infraroodgolven dringen door elk materiaal en lichaam en geven de warmte af aan de diepte. Dit is vooral het geval bij meubels en vaste lichamen zoals muren, die de warmte opslaan en weer afgeven aan de omgeving.

De infrarood verwarming aan de wand of aan het plafond worden gemonteerd. Naast ‘normale’ panelen is infrarood verwarming ook verkrijgbaar in de vorm van een handdoekrek, spiegel of bijvoorbeeld een schilderij.

Infrarood verwarming in de vorm van een mooie ronde spiegel boven de wastafel.

Infrarood verwarming in de vorm van een mooie ronde spiegel boven de wastafel.

Vloerverwarming

Voor de minimalisten onder ons is vloerverwarming in de badkamer de beste oplossing. Deze prachtige technologie stelt je in staat om de temperatuur van je badkamer te regelen zonder dat er uitstekende voorwerpen in de weg zitten, en zorgt dankzij het grote oppervlak voor een gelijkmatige verwarming van de ruimte. Bovendien krijg je een chique thermostaat om je te helpen de temperatuur te regelen en je een extra luxe gevoel te geven. Vloerverwarming is ook zeer zuinig dankzij het grote oppervlak. Je hoeft geen temperaturen te bereiken die zo hoog zijn als een radiator of handdoek radiator, omdat de verwarmde badkamervloer opwarmt en de kamer op optimale temperatuur houdt.

De voordelen van vloerverwarming hebben echter een prijs. Bij een totale badkamerverbouwing is vloerverwarming eenvoudig te installeren voordat al het andere erin gaat. Als je echter gewoon op zoek bent naar een verandering in verwarmingsstijl, dan sta je voor de uitdagende taak om de vloerverwarming te installeren.

Er zijn twee soorten vloerverwarmingssystemen: water- of elektrische systemen. Beide gebruiken stralingswarmtetechnologie om een ​​kamer zachtjes vanaf de vloer tot in de mensen en objecten in een kamer te verwarmen, in tegenstelling tot centrale verwarmingssystemen die zich richten op het verwarmen van alleen de lucht van een kamer, waardoor er meer energie wordt verspild.

Door te kiezen voor vloerverwarming blijft er meer ruimte aan de muur over voor andere mooie details.

Door te kiezen voor vloerverwarming blijft er meer ruimte aan de muur over voor andere mooie details. Klik hier voor meer foto’s.

Elektrisch

Elektrische vloerverwarmingen zijn verkrijgbaar als verwarmde mat of als verwarmingskabelsysteem en zetten beide elektrische energie om in stralingswarmte. Verwarmingsmatten gebruiken ultradunne elektrische verwarmingsdraden die vooraf zijn bevestigd aan een kant-en-klare mat die eenvoudig kan worden uitgerold en aan de ondervloer kan worden geplakt. Verwarmingskabels hebben de vorm van een elektrische draad in vrije vorm die direct op of in de ondervloer kan worden geïnstalleerd.

Water

Bij watersystemen, ook wel hydronische vloerverwarming of natte vloerverwarming genoemd, wordt water, verwarmd tot een optimale temperatuur door een warmtebron (een traditionele ketel of warmtepomp) door vloerverwarmingsbuizen, ook wel circuits genoemd, die in of bovenop de ondervloer onder uw vloerafwerking. Hydronische verwarmingssystemen zorgen voor lagere energiekosten op de lange termijn in vergelijking met elektrische systemen en het gebruik van een efficiëntere verwarmingsbron zoals een lucht/water warmtepomp kan nog grotere besparingen opleveren.

Elektrische vloerverwarming is makkelijker aan te brengen dan natte vloerverwarming. De installatiekosten van een elektrisch systeem zijn daardoor lager. Bij natte vloerverwarmingssystemen is er een volumineus netwerk van leidingen die door het huis lopen, waardoor ze alleen kunnen worden aangebracht in woningen waar voldoende ruimte onder de vloer is voor het leidingwerk. Hoewel het toewijzen van deze ruimte bij nieuwbouw geen probleem is, is elektrische vloerverwarming vaak een meer haalbare optie in bestaande woningen.

Bekijk ook:
75x Badkamers voorbeelden
Lelijke radiator? Radiatorombouw ideeën
12x Badkamers met inloopdouche
30x Ensuite badkamer inspiratie

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply