THESTYLEBOX

Tuin & balkon inspiratie

Solar tuinverlichting


Solar tuinverlichting wordt steeds populairder – tuinverlichting die op zonne energie werkt. Overweeg jij ook solar tuinverlichting in jouw tuin, maar weet je nog niet zeker of het iets is voor jou? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt, in de vorm van de meest gestelde vragen over solar tuinverlichting. Lees snel verder en kom erachter solar buitenverlichting geschikt is voor jou en jouw tuin!

solar tuinverlichting

Zonne energie werd in 1839 door Alexandre Edmond Becquere ontdekt – de omzetting van licht in elektriciteit via fotovoltaïsche energie. Maar pas pas 100 jaar later, in 1941, werd de zonnecel door Russell Ohl uitgevonden. Nu is zonne energie een hele gebruikelijke manier om woningen van stroom te voorzien, ook in de tuin. Solar tuinverlichting zijn slimme kleine creaties die de hele dag zonne-energie absorberen, opslaan en ’s nachts gebruiken om je tuin of voortuin te verlichtingen. En toch zijn er nog steeds veel twijfels over solar buitenverlichting. Hoe werkt het precies? Wat zijn de voordelen en nadelen? Werkt het ook op een bewolkte dag? Noem maar op. Om jou te helpen bij de vraag of solar tuinverlichting geschikt is voor jou en jouw tuin, vind je hieronder de meest gestelde vragen over solar tuinverlichting.

Ondestaande buitenlamp op zonne energie is verkrijgbaar bij Solarlampkoning.nl.

solar priklamp

1. Hoe werkt solar tuinverlichting?

De meeste solar buitenlampen gebruiken een enkele zonnecel die een lage spanning produceert en een variërende hoeveelheid stroom, afhankelijk van de grootte van de cel en de hoeveelheid licht die op het oppervlak valt. De zonnecellen worden via een diode rechtstreeks op een batterij aangesloten, waardoor de stroom van de batterij ’s nachts niet terugstroomt door de zonnecel. Overdag laadt de batterij op, en ’s nachts stoppen de zonnecellen met het produceren van stroom en een fotoweerstand schakelt de lamp aan. Tegenwoordig zijn er echter ook solar tuinlampen verkrijgbaar die je aan en uit kunt schakelen met je mobiel. Ideaal, toch?!

solar tuinverlichting philips hue mobiel

2. Wat zijn de voordelen van solar tuinverlichting

Twijfel je of solar tuinverlichting iets voor jou is? HIeronder hebben we alle voordelen op een rijtje gezet:

  • Milieuvriendelijk: een van de belangrijkste problemen die van invloed zijn op het milieu, is een groeiende ecologische voetafdruk als gevolg van de productie van energie met behulp van niet-hernieuwbare bronnen. Je kunt jouw ecologische voetafdruk echter een stuk kleiner maken door solar tuinverlichting te gebruiken. Je kunt zeker jouw deel doen door groen te gaan met tuinverlichting die op zonne energie werkt.
  • Kosteneffectief: solar tuinverlichting is wellicht duurder in aankoop, maar de energiebesparingen zullen je snel helpen die kosten terug te verdienen.
  • Weinig onderhoud: je hoeft zich geen zorgen te maken over dure of vervelende onderhoudsvereisten. Solar tuinverlichting is namelijk super onderhoudsvriendelijk. Volg de aanbeveling van de fabrikant om een zo lang mogelijke levensduur te garanderen.
  • Onbeperkte stroombron: zoals je ongetwijfeld hebt ontdekt, hebben zonnelampen een onbeperkte stroombron – zolang ze maar op een plek worden geplaatst waar ze in contact kunnen komen met zonlicht.

solar tuinverlichting wandlamp

3. Wat zijn de nadelen van solar tuinverlichting?

Naast de voordelen moet je helaas met solar tuinverlichting ook rekening houden met een aantal nadelen:

  • Kwaliteit van licht – solar tuinverlichting heeft vaak niet het heldere licht dat LED- en halogeenlampen kunnen bieden;
  • Lelijke armaturen – solar tuinverlichting wordt vaak gezien als lelijk, hoewel er steeds meer mooiere opties verkrijgbaar zijn.

4. Hoe lang gaat solar tuinverlichting mee?

De oplaadbare Ni-Cad-batterijen gaan ongeveer twee jaar mee als je ze goed onderhoudt en je lampen regelmatig laat opladen. Vervangende batterijen kunnen ook besteld worden bij de fabrikant of online. De LED-lampen gaan elk tot 100.000 uur mee en zijn niet vervangbaar.

solar tuinverlichting industrieel prikspot

5. Hoe lang brandt solar tuinverlichting?

Het hangt allemaal af van de kwaliteit van het product. Of, meer specifiek, over de kwaliteit van de geïntegreerde batterij en de lamp. Maar ook op de zonne energie die het licht de hele dag van de zon weet op te vangen. De lichtduur varieert van vijf tot twintig uur. Over het algemeen is het ongeveer acht tot tien uur voor de meeste solar tuinverlichting. Nogmaals, houd er rekening mee dat zonnelampen volledig moeten worden opgeladen voordat ze optimaal kunnen presteren.

6. Laadt solar tuinverlichting ook op als het bewolkt is?

We weten dat het Nederlandse weer op zijn best onbetrouwbaar is, en 15 jaar geleden zouden solar tuinlampen in Nederland voor niemand veel nut hebben gehad, maar de technologie is de afgelopen tien jaar met sprongen vooruit gegaan. Hoewel het nog steeds het beste is om solar tuinverlichting op te laden met direct zonlicht, is het tegenwoordig ook mogelijk om het op te laden met indirect zonlicht. Dus het antwoord is ja, solar verlichting laadt ook op als het bewolkt is.

solar tuinverlichting wandlamp schutting

7. Hoe lang blijven de lichten elke nacht branden?

Solar tuinverlichting kan worden geprogrammeerd om te werken zoals jij dit aangeeft. Als de werking van zonsondergang tot zonsopgang is, wordt het systeem bij zonsondergang ingeschakeld en bij zonsopgang uitgeschakeld, wat in de winter tot 15 uur kan duren. Veel systemen zijn gedimensioneerd op basis van het werkingsprofiel en de belasting om ervoor te zorgen dat er overdag voldoende zonne energie wordt gegenereerd om het licht of de aangedreven apparatuur gedurende de gespecificeerde tijdsduur te laten werken.

8. Kan ik een bestaande lamp vervangen door een solar lamp?

Het vervangen van een bestaand armatuur door een solar armatuur vereist een grondige analyse door een specialist. Als er stroom op de locatie is, is het doorgaans goedkoper om traditionele lichtnetverlichting te installeren; er zijn echter nog steeds gevallen waarin zonne-energie de meer kosteneffectieve keuze is. Neem contact op met uw specialist op het gebied van zonneverlichting voor meer informatie.

9. Wanneer gaat solar tuinverlichting aan?

Als de zon onder gaat. De meeste lampen die op zonne energie werken hoeven niet ingeschakeld worden. Zodra het donker wordt, zorgt de geïntegreerde schemersensor ervoor dat ze automatisch oplichten. Let op dat externe lichtbronnen, zoals andere tuinverlichting of straatverlichting, dit proces kunnen verstoren. Kunstlicht kan ertoe leiden dat de sensor de solar tuinverlichting niet aanzet vanwege de helderheid van de plaatselijke omstandigheden. Er zijn echter ook solar tuinverlichting verkrijgbaar met een aan/uit schakelaar.

10. Is er ook solar tuinverlichting verkrijgbaar met bewegingssensor?

Ja, solar tuinverlichting wordt vaak gebruikt als pad- of wandverlichting in de tuin. En in deze gevallen is een bewegingssensor een uiterst praktische feature. Het licht schijnt alleen als er iemand voor de deur staat of op het tuinpad of oprit. Het schijnt niet als er niemand in de buurt is. Dit spaart de batterij en de levensduur van de lamp. En als het licht langer meegaat, bespaar je weer geld en draag je bij aan het milieu.

11. Is solar tuinverlichting bestand tegen regen?

Ja, solar tuinverlichting is bestand tegen het Nederlandse klimaat, dus ook tegen regen. Dit wordt aangegeven in een zogenaamde IP-waarde.  Hoe hoger de IP waarde hoe beter de lamp is beschermd tegen regen. Advies is om te kiezen voor IP65 waarde.

regenbestendige solar tuinverlichting

12. Wat voor soort solar tuinverlichting is er verkrijgbaar?

Tegenwoordig is solar tuinverlichting verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren – van prikspots tot wandlampen, en van lantaarns tot snoerlampen.

solar tuinverlichting tafellamp

Bekijk ook:
10x Inbraakpreventie tips
Voortuin ideeën
Voortuin ideeën
Buitenverlichting en de juiste IP-waarde

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply