THESTYLEBOX

Tuin & balkon inspiratie

Alles wat je moet weten over kunstgras in de tuin!


Houd je van een mooi groen gazon in de tuin, maar je hebt geen zin om het elke keer te moeten onderhouden? Dan kan kunstgras de perfecte oplossing zijn. Het hele jaar door kan je genieten van een mooi groen gazon, zonder dat je het moet maaien, sproeien en bemesten. Daarnaast heb je ook geen last van onkruid. Klinkt dit als muziek in jouw oren? Lees hier alles wat je moet weten over kunstgras in de tuin!

kunstgras in tuin

Kan kunstgras vervagen?

Hoogwaardig kunstgras bevat UV-remmers die aan de vezels worden toegevoegd om vervaging tegen te gaan. Hoewel er gedurende een lange periode nog steeds een zeer kleine hoeveelheid vervaging kan optreden, bieden gerenommeerde, gefabriceerde specialisten een garantie die mogelijke vervaging dekt.

Heeft kunstgras water nodig?

Natuurlijke grasvelden en sportvelden hebben elk jaar tienduizenden liters water nodig, wat een van de redenen is waarom zoveel mensen, bedrijven, sportverenigingen en scholen ze vervangen door kunstgras.

Kunstgras heeft voor het grootste deel geen water nodig, maar er zijn een paar gevallen waarin waarin het wel water nodig heeft.

Het meest voorkomende gebruik van water op kunstgras is om het af te spoelen om stof en vuil te verwijderen. De meeste mensen kunnen hun gazon een of twee keer per maand sproeien om het schoon en groen te houden, maar als je in een bijzonder stoffige omgeving woont, kan het zijn dat je het kunstgras vaker moet sproeien.

Je zult ook water moeten gebruiken om gebieden af ​​te spuiten die je huisdieren gebruiken voor toiletdoeleinden. Nadat je vast vuil hebt verwijderd, kan je het gebied besproeien met een tuinslang om eventuele vloeistoffen te verwijderen.

In sommige bijzonder warme, zonnige gebieden verkoelen sommige mensen hun kunstgras graag door het met een tuinslang te besproeien voordat hun kinderen of huisdieren erop spelen met blote voeten of poten.

Voor sportvelden sproeien sommige scholen en organisaties kunstgras lichtjes op voor wedstrijden of trainingen om de kans op bepaalde soorten blessures te verkleinen, waardoor dit een andere manier is waarop sommige kunstgrasoppervlakken af ​​en toe water nodig hebben.

kunstgras exotische tuin

Kan kunstgras groeien?

Dit klinkt als een rare vraag, maar we merken dat er heel veel mensen de vraag stellen of kunstgras net zoals echt gras kan groeien.

Hoewel kunstgras, in een of andere vorm, al tientallen jaren bestaat, zijn er nog steeds veel vragen over wat het is en hoe het werkt. De verwarring over het al dan niet groeien is begrijpelijk als je kijkt naar moderne installaties van kunstgras in vergelijking met het meer tapijtachtige kunstgras van lang geleden.

Wanneer je voor het eerst de weelderige, groene uitstraling van kunstgras ziet – en ziet hoe vergelijkbaar het lijkt op natuurlijk gras – is het te begrijpen waarom sommige mensen zich afvragen of kunstgras groeit.

Hoewel het ons niet zou verbazen als technologische vooruitgang ons op een dag kunstgras oplevert dat groeit, groeit het huidige aanbod van kunstgras niet. Ze zijn gemaakt van synthetische materialen en hebben geen biologische kwaliteit die natuurlijke groei mogelijk maakt.

Dit betekent natuurlijk dat er niet wordt gemaaid, wat een van de vele redenen is waarom mensen kiezen voor dit onderhoudsarme alternatief voor echt gras.

kunstgras kindvriendelijke tuin

Kan er onkruid tussen het kunstgras groeien?

Kunstgras is een onderhoudsarm alternatief voor echt gras, waarmee je kunt profiteren van de uitstraling en het gevoel van gras zonder het uitgebreide onderhoud nodig heeft. Dit betekent dat je urenlang maaien. water geven, bemesten, onkruid wieden en opnieuw zaaien kunt vermijden; Dit betekent echter niet dat kunstgras volledig onderhoudsvrij is. Om kunstgras er groen en weelderig te houden, moet je af en toe het stof wegspuiten, het goed borstelen, en, ja, zo nu en dan kan er inderdaad onkruid tussen het kunstgras groeien.

Hoewel kunstgras veel onkruidbestendiger is dan echt gras, is het mogelijk dat onkruid soms langs de randen groeit of, in zeldzame gevallen, tussen het kunstgras. Afhankelijk van het type vulling dat tijdens de installatie wordt gebruikt, kan er ook onkruid in de vulling groeien. Onkruid dat dat tussen het kunstgras groeit, kan over het algemeen niet onder de grasmat wortelen, dus kan het gemakkelijk worden verwijderd. Als je echter invulling met zand of ander opvulmateriaal gebruikt waardoor zaden kunnen ontkiemen, is de kans een stuk groter dan onkruid tussen het kunstgras groeit.

kunstgras combineren houten vlonders tuin

Is kunstgras waterdoorlatend?

Een goed doorlatende ondergrond is een vereiste voor goede en duurzame kunstgrasinstallaties. Daarom moet de afvoer goed worden gepland. Kunstgras is waterdoorlatend, dus bij gebruik van een goed doorlatende ondergrond kan het water snel weglopen en wordt wateroverlast in je tuin voorkomen.

Kan ik een BBQ op het kunstgras plaatsen?

De meeste nieuwere kunstgrasvelden zijn brandwerend en zullen waarschijnlijk niet vlam vatten. Echter kan kunstgras wel smelten. Dit betekent dat hete oppervlakken sporen kunnen achterlaten op het kunstgras.

Omdat hete oppervlakken het kunstgras kunnen beschadigen, is het absoluut niet verstandig om een BBQ op het kunstgras te plaatsen tijdens gebruik. Bovendien kunnen hete kolen de BBQ kunnen vallen en op het kunstgras terechtkomen, kleine beschadigingen veroorzaken.

Hoewel een gas bbq een veiligere optie kan zijn waarmee je kunt voorkomen dat aangestoken houtskool of brandend hout op het kunstgras valt, raden we aan het probleem volledig te vermijden door de BBQ op veilige afstand van het kunstgras te houden.

Een veiligere optie zou zijn om de BBQ te gebruiken op een stenen terras of betonnen terras of om een speciaal grindgebied te creëren dat niet brandbaar is of dat kan worden beschadigd door hete oppervlakken.

kunstgras voor speeltoestel tuin

Kan je een auto parkeren op kunstgras?

Kunstgras kan worden gebruikt voor opritten en parkeerplaatsen, maar er zijn een paar dingen die je moet overwegen voordat je kunstgras voor dit doel gebruikt. Allereerst dien je deze optie met de leverancier of winkel te bespreken om er zeker van te zijn dat de gekozen ondervloer geschikt is voor zwaar verkeer.

Zij kunnen je hierin vaak adviseren over deze toepassing en mogelijke alternatieven aandragen. In plaats van bijvoorbeeld een groot gebied aan te leggen dat alleen maar kunstgras is, is het over het algemeen een betere optie om een ​​parkeerplaats te creëren met een combinatie van kunstgras met straatstenen, grind, of tuintegels.

Het regelmatig parkeren van auto’s op het kunstgras kan na verloop van tijd schade veroorzaken, waaronder schade aan de vezels of problemen door gas- of olielekken.

Wat kost kunstgras?

Wat kost kunstgras, een belangrijke vraag als je overweegt om kunstgras te nemen in je tuin. Als je online kijkt, zal je zien dat de prijzen heel erg kunnen verschillen, zowel tussen de verschillende aanbieders, als tussen de soorten kunstgras van een aanbieder. De prijs van kunstgras wordt bepaald door verschillende factoren, namelijk de kwaliteit van de grassprieten, de dichtheid van de mat en de hoeveelheid kunstgras die nodig is. Zo begint de prijs van kunstgras vanaf €14,95 per vierkante meter, en kan het oplopen tot €49,95 per vierkante meter. Voor ieder budget en voor iedere situatie is er een geschikte soort kunstgras met een prijs die bij je situatie past.

kunstgras op heuvel aanleggen tuin

Wat is de levensduur van kunstgras?

De levensduur van kunstgras hangt af van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van het kunstgras, de kwaliteit van de installatie en de hoeveelheid verkeer die het door de jaren heen te verduren krijgt. Afhankelijk van hoe deze factoren het onderhoud die het krijgt, kun je over het algemeen verwachten dat kunstgras ergens tussen de 10 en 20 jaar meegaat. Kwalitatieve kunstgras zou makkelijk 20 jaar mee kunnen.

Is kunstgras mogelijk schadelijk voor kinderen?

Een tijdje geleden ontstond er commotie over de mogelijkheid dat kunstgras schadelijk is voor kinderen. De zorgen waren voornamelijk veroorzaakt door de rubberkorrels die bij kunstgrasvelden gebruikt worden. Deze worden namelijk gemaakt van oude autobanden en kan kankerverwekkende en hormoonverstorende stoffen bevatten. Het Nederlandse RIVM en de European Chemical Agency (ECHA) concludeerden in 2017 dat de risico’s van kunstgras voor kinderen verwaarloosbaar zijn. Wil je dit risico zoveel mogelijk beperken, dan raden aan om geen gebruik te maken van rubberkorrels als vulling van het kunstgras. Daar zijn genoeg veilige alternatieven voor.

kunstgras combineren kinkers tuin

Bekijk ook:
Groen wonen in de stad: kies voor kunstgras op je balkon
In 1 middag zelf je kunstgras leggen
15x Balkon ideeen
Kindvriendelijke tuin inrichten? 13x Tips!
10x Speelhoekje
20x Tuin ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply