THESTYLEBOX

Tuin & balkon inspiratie

Kindvriendelijke tuin inrichten? 13x Tips!


kindvriendelijke tuin tips

Hoe richt je een kindvriendelijke tuin in? Een vraag waar veel ouders met jongen kinderen te maken mee zullen hebben bij het aanleggen van een nieuwe tuin. In deze tijd met moderne smartphones, smart televisies en tablets, wil je alle kansen pakken om je kinderen te verleiden om zoveel mogelijk buiten te spelen. De tuin is daar de ideale plek voor, zonder dat je elke keer de deur uit hoeft te gaan. Het moet dan natuurlijk wel een kindvriendelijke tuin zijn. Bij een kindvriendelijke tuin heeft veiligheid de hoogste prioriteit, maar daarnaast zijn er ook heel veel andere dingen waar je aan moet denken. Wij hebben een aantal tips, ideeën en inspiratie voorbeelden voor je op een rijtje gezet, voor het inrichten van een kindvriendelijke tuin!

1. Creëer je eigen veiligheidsstrategie

Je zult niet van de tuin genieten als je altijd op de kinderen moet letten als ze aan het spelen zijn. Iedereen heeft andere verwachtingen over veiligheid en kinderen variëren in leeftijden, dus de oplossing is heel individueel. Doe je onderzoek en vraag tips van experts, maar luister uiteindelijk naar je eigen instincten. Zorg ervoor dat je in een tuin komt die je persoonlijk veilig vindt.

kindvriendelijke tuin inrichten tips

2. De basis voor een kindvriendelijke tuin

Dit zijn de basisregels voor een veilige kindvriendelijke tuin:

 • Een vijver is een absolute no go, ook niet als het ondiep is. Een peuter kan ook in een ondiepe vijver verdrinken. Als je al een vijver hebt, dan kan je hier speciaal gemaakte veiligheidsroosters gebruiken om te voorkomen dat kinderen erin vallen.;
 • Zorg ervoor dat de kinderen niet uit de tuin kunnen lopen. Goede tuin afscheiding mag dus zéker niet ontbreken in een kindvriendelijke tuin.;
 • Heb je hoogte in de tuin, bijvoorbeeld omdat je een hoog speeltoestel of een speelhuisje hebt, zorg er dan voor dat de ondergrond zacht is.;
 • Controleer op irriterende of giftige planten. Het beste advies is om te controleren wat je al in de tuin hebt, en alleen om nieuwe planten te kopen die veilig zijn. De meeste planten zijn veilig en zijn ook zo gelabeld. Vraag bij twijfel advies aan een professionele tuinier.

kindvriendelijke tuin tips klimwand

3. Het creëren van zones

Het creëren van verschillende zones is één van de beste manieren om een ​​tuin in te richten waar heel het gezin blij van wordt – volwassenen en kinderen. In plaats van het verspreiden van omvangrijke speeltoestellen in de tuin, zoals trampolines, schommels, glijbanen en speelhuizen, nemen ze minder ruimte in beslag als ze zich in één zone bevinden. Het maakt het ook veel eenvoudiger om toezicht te houden op het spel. Met een speciale speelzone zorg je er ook voor dat de kinderen zelf zullen spelen. Dit is vooral erg handig als jij bijvoorbeeld bezig bent met de BBQ of een keer rustig een boek wilt lezen in de tuin.

kindvriendelijke tuin tips speelhoek

4. Toekomstbestendig

Veel speeltoestellen, die je vaak in speeltuinen tegenkomt, zijn leuk voor een bepaalde periode. Kinderen zullen er op een gegeven moment op uitgekeken raken, wat natuurlijk ook te maken heeft dat ze ouder worden. Dit gaat waarschijnlijk sneller dat je denkt. Daarom is het verstandig om te kiezen voor flexibele speeltoestellen, die je later eenvoudig kunt verbouwen tot iets anders en mee kunnen groeien met de kinderen. Een schommel kan je bijvoorbeeld aan een stevige boom of een pergola hangen, of bouw een speelhuisje die later verbouwd kan worden tot een schuur of berging.

kindvriendelijke tuin tips speelhuis

5. Tweedehands

En omdat kinderen snel groeien, is het geen slecht idee om tweedehandse speeltoestellen te kopen. Op Marktplaats vind je er genoeg, die je voor veel goedkoper dan in de winkel kunt kopen. Je bent dan ook nog eens duurzaam bezig, wat ook niet onbelangrijk is natuurlijk.

kindvriendelijke tuin glijbaan

6. Combineren

Als je niet een hele grote tuin hebt, dan zou je verschillende ruimtes kunnen combineren. Zo zou je bijvoorbeeld een terras kunnen aanleggen wat ook een zandbak is. Door dit op een effectieve manier te combineren, kan je heel veel ruimte besparen. Een kleine tuin kan dus absoluut ook kindvriendelijk zijn.

kindvriendelijke tuin tips zandbak

7. Speelhuis

Kinderen hebben vaak de behoefte aan een plek voor zichzelf. Dat geldt zowel voor binnen in huis als buiten in de tuin. Als je de ruimte hebt, dan is een speelhuis dus altijd een heel goed idee. Een speelhuis is bovendien geschikt voor jonge én oude kinderen. Ze kunnen er dus jarenlang plezier van hebben. En zoals we hierboven al hebben aangegeven, is het verstandig om rekening te houden dat je het later wilt verbouwen naar een schuur of berging.

kindvriendelijke tuin speelhuis

8. Creëer ontspannen gebieden

Verzorgde tuinen zijn niet leuk voor kinderen. Geknipte hagen en harde oppervlakken zijn prima voor volwassenen, maar is er ook ruimte voor een meer ontspannen kindergedeelte? Je zou zware, gemakkelijk te onderhouden bomen en struiken kunnen planten en het gras iets langer kunnen laten groeien, zodat ze vrij kunnen spelen zonder zich zorgen te maken over schadelijke planten.

kindvriendelijke tuin tips spelen

9 Maak verbinding met de natuur

Als de kinderen niet vaak in de natuurlijke wereld komen, waarom dan niet een hoek van de tuin aan dieren in het wild wijden? Met de juiste beplanting kun je bijen, vlinders en vogels naar je tuin lokken. Gebruik bijvoorbeeld oude takken en blokken hout om een hotel voor insecten te maken. Een vogelhuisje is ook altijd leuk!

kindvriendelijke tuin vogelhuisje

10. Schaduw in de tuin

Hoewel een zonnige tuin altijd fijn is, moet een kindvriendelijke tuin ook altijd schaduw hebben. Kinderen moeten, vooral in de zomer, altijd ingesmeerd worden met zonnebrand, als ze buiten in de tuin gaan spelen. Maar het is nóg beter als er ook schaduwplekjes worden gecreëerd. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de speelzone op een plek in de tuin wordt ingericht met schaduw. Dit kan je eenvoudig doen met een tuinoverkapping, schaduwdoek of een begroeide pergola. Een parasol voor in de tuin is ook altijd een goed idee. Die kan je namelijk ook gemakkelijk weer opbergen.

kindvriendelijke tuin tips schaduwdoek

11. Combineer zachte en harde ondergronden

Sommigen geven de voorkeur voor een zachte ondergrond, terwijl andere liever een harde ondergrond willen in de tuin. Een kindvriendelijke tuin combineert deze twee. Een zachte ondergrond, zoals gras, kunstgras of zachte matten, zijn ideaal als de speelzone. En een harde ondergrond is fijn als kinderen bijvoorbeeld een stukje willen fietsen of steppen.

kindvriendelijke tuin tips kunstgras-tegels combineren

12. Loungeplek

Voor volwassenen mag een loungeplek niet ontbreken in de tuin, maar ook voor de kinderen is het erg fijn om er één te hebben. Kinderen zullen namelijk uitgeput raken van het spelen. Dan is het wel zo fijn om een plekje te hebben in de tuin waar ze even rustig kunnen zitten en wat te gaan drinken. Creëer een mini loungeplek of plaats een mini tafel met bijbehorende stoeltjes waar ze aan kunnen zitten.

kindvriendelijke tuin tips zitten

13. Het belangrijkste in een kindvriendelijke tuin is…

Jij! De grootste investering die je kunt doen in een kindvriendelijke tuin is tijd – jouw eigen tijd. Op jonge leeftijd willen onze kinderen gewoon dicht bij ons zijn, leren hoe ze in de wereld kunnen bestaan en zich veilig voelen. In de tuin zijn met de kinderen helpt jou en hen om de verbinding ermee te vormen, en het is een veilige plezierige ruimte.

kindvriendelijke tuin tip

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

1 Comment

 • Reply
  35x Schutting ideeën - THESTYLEBOX
  4 mei 2020 at 07:35

  […] ook: 20x Tuin ideeën Kindvriendelijke tuin inrichten? 13x Tips! 10x Tuinhuis ideeën Voortuin […]

 • Leave a Reply