THESTYLEBOX

Interieur ideeën

Mooi interieur ontwerp met een laag budget


Een mooi interieur ontwerp met een laag budget, is dat eigenlijk wel mogelijk? Een veelgestelde vraag van mensen die voor het eerst hun eigen huis en interieur willen inrichten. Natuurlijk kan je het zo duur maken als jezelf wilt, maar in dit artikel laten we zien dat het wel degelijk mogelijk is om een mooi interieur ontwerp te realiseren met een laag budget. Lees onze handige tips, en bekijk de leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden.

mooi interieur ontwerp met laag budget

Bij interieur ontwerp draait alles om hoe we ruimtes ervaren. Het is een krachtig, essentieel onderdeel van ons dagelijks leven en beïnvloedt hoe we leven, werken en spelen. Veel mensen die van zichzelf weten dat ze er geen gevoel voor hebben, of gewoonweg geen tijd hebben, besteden het dan ook uit aan een professionele interieurontwerper of interieurarchitect. Het nadeel is dat dit geld kost, en als je al een laag budget hebt, is dat wellicht niet de eerste keuze. Het goede nieuws, is dat je met een beetje hulp van Pinterest en Instagram, je interieur ontwerp gerust hart in eigen hand kan nemen. En ook wij hebben en aantal handige tips voor je op een rijtje gezet, waarmee je aan de slag kunt gaan met een mooi interieur ontwerp, zonder dat je voor alles de hoofdprijs hoeft te betalen.

1. Goedkope muurverf

De kleur van de muren in huis is misschien wel één van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen bij het inrichten van een kamer. De muren bepalen namelijk voor een groot deel de sfeer en uitstraling van je interieur. Ongeacht je voor een neutrale kleur gaat zoals wit, een gedurfde muurkleur wilt zoals groen of blauw, of neutrale muurkleuren combineert met een opvallende accentmuur, de keuze van de verf is erg belangrijk. Naast verfspecialisten kan je ook bij alle bouwmarkten terecht voor mooie en kwalitatieve muurverf. Een gouden tips is om aanbiedingen in de gaten te houden, waarmee je regelmatig muurverf kunt kopen tegen kortingen die tot 30% op kunnen lopen. Een flinke besparing dus, zonder dat tekort te doen op de kwaliteit en uitstraling van een interieur ontwerp.

Leestip: 9x inspiratie voor muurkleuren

interieur ontwerp muurkleur

2. Sommige vloeren verdienen een tweede leven

Naast de muurkleuren, vormt de vloer ook een super belangrijk onderdeel in een interieur ontwerp. Voordat je op bedenkt wat voor vloer je wilt, en op zoek gaat naar een nieuwe vloer, is het verstandig om eerst erachter te komen wat voor vloer je nu hebt. Heb je een oude houten vloer, dan kan je heel veel geld besparen door deze vloer opnieuw te schuren en eventueel te lakken. Hierdoor zal de houten vloer er weer als nieuw uitzien, zonder dat je er heel veel geld voor uit hoeft te geven. Datzelfde geldt ook bijvoorbeeld voor een vinyl vloer. In eerste instantie klinkt een vinyl vloer wellicht niet heel aantrekkelijk, maar een likje verf kan wonderen verrichten.

interieur ontwerp houten vloer

3. Textuur voegt visueel gewicht toe in en interieur ontwerp

Denk je dat je interieur ontwerp gereed is, met de juiste kleuren, mooie meubels en leuke decoratie, maar voelt het toch aan alsof er iets ontbreekt? Het antwoord is textuur! Om de een of andere reden lijkt textuur altijd een bijzaak als het gaat om interieurs, terwijl textuur essentieel is in een interieur ontwerp. Simpel gezegd, textuur toevoegen betekent visuele interesse wekken. En je kunt dat op een aantal manieren doen, maar de sleutel is diversiteit tussen de objecten en afwerkingen in een ruimte.

Als we het hebben over het toevoegen van textuur, bedoelen we de gelaagdheid van verschillende soorten textiel, materialen en kleuren. Denk bijvoorbeeld aan een een wollen deken op de fauteuil, een salontafel die messing en onafgewerkt hout combineert, een mooie wandkleed aan de muur. Textuur is overigens niet alleen iets is dat je kunt aanraken en voelen, maar ook simpelweg kan verwijzen naar een visuele weergave van objecten. Een verzameling van verschillende soorten aardewerk die op een plank wordt weergegeven, geeft je ruimte bijvoorbeeld meer textuur of visueel belang dan een enkele ingelijste foto die op dezelfde plek wordt weergegeven.

interieur ontwerp textuur

4. Mooie en kwalitatieve meubels zijn betaalbaar

Hoewel veel mensen vinden dat investeren in een dure bank niet binnen hun budget valt, kan het kopen van goedkope meubels je uiteindelijk meer kosten. Ze zien er vaak goedkoop uit en zijn slecht geproduceerd, wat vaak betekent dat ze kapot gaan. Als je mooie en kwalitatieve meubels wilt die betaalbaar zijn, is het belangrijk om onderzoek te doen. Het is vaak gewoon een kwestie van zoeken, zoeken en nog eens zoeken.

Dit kan een meubel winkel zijn, waar je terecht kunt voor nieuwe meubels, maar het kan ook een goed idee zijn om tweedehandse winkels, vintage winkels, vlooienmarkten en kringloopwinkels te bezoeken. Soms kom je daar hele mooie meubelstukken tegen die je tegen hele goede prijzen kunt kopen. Laat je niet meteen afschrikken door een scheur, een gat of een kleur die niet naar wens is. Een bank of een fauteuil kan je heel eenvoudig opnieuw laten bekleden, waardoor je soms een designer item kunt krijgen tegen een fractie van de kosten. Het kopen van tweedehandse- en vintage meubels is ook nog eens erg milieuvriendelijk en duurzaam.

interieur ontwerp mooie meubels

5. Decoreren is een eindeloos proces

Een interieur ontwerp is natuurlijk niet compleet zonder leuke decoratie. Het fijne is dat decoratie heel breed is, eigenlijk kan alles decoratie zijn. Het belangrijkste is dat jij het mooi vindt of dat het een persoonlijke betekenis heeft voor jou. Een goede tip om je kamer te decoreren zonder geld uit hoeft te geven, is om te kijken wat voor spullen jij al in bezit hebt. Spullen die je mooi op een wandplank, op de vensterbank, op de salontafel of op de kast kunt plaatsen. Dit kunnen boeken waarmee je een mooie stapel kunt maken, foto’s die je inlijst in leuke fotolijstjes, een mooie vaas, kandelaren, noem maar op. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je het niet in één keer hoeft te doen, het is een proces die eigenlijk nooit eindigt. Het is bovendien veel leuker om regelmatig kleine aanpassingen door te voeren in je interieur.

interieur ontwerp decoratie

6. Denk na over verlichting

Verlichting is één van de belangrijkste aspecten van elke woonruimte; het heeft het vermogen om de sfeer van een kamer te veranderen. Het juiste type verlichting gebruiken en zorgen voor de juiste plaatsing is een lastige taak, maar het is van cruciaal belang dat een dergelijke taak wordt uitgevoerd, aangezien deze werkt in combinatie met andere factoren van een interieur ontwerp, zoals kleuren, indeling, materialen en meubels. Pas wanneer deze elementen samenkomen, profiteert een ruimte van harmonie. Fundamenteel wordt de illusie van ruimte bepaald door licht dat weerkaatst op muuroppervlakken. Bepaalde soorten verlichting helpen beter bij deze illusie door de muren verder te verlichten, bijvoorbeeld wandverlichting. Een goed lichtplan combineert echter alle drie de vormen van verlichting om een ruimte te verlichten op basis van functie en stijl. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over verlichting in huis.

Armaturen zijn één ding, de lichtbronnen zijn minstens net zo belangrijk. Wil je bijvoorbeeld sfeerverlichting, kies dan voor een lichtbron tot 2700 Kelvin, wat extra warm wit licht is. Je kunt ook dimmers overwegen, waarmee je zelf kunt bepalen hoe fel het licht wordt in een bepaalde kamer of een gedeelte van de kamer. Het is overigens verstandig om te kiezen voor LED lampen. Hoewel ze in de aanschaf iets duurder zijn dan traditionele gloeilampen of spaarlampen, kan je daarmee op lange termijn flink besparen op energiekosten. LED lampen zijn bovendien erg duurzaam en ook veel beter voor het milieu.

interieur ontwerp verlichting

7. Planten zijn een musthave

We hebben het er al heel vaak over gehad, planten zijn absoluut een musthave, ongeacht de interieurstijl, het formaat en soort woning. Planten zijn op alle denkbare manieren een positieve toevoeging aan je interieur. Los van dat ze er super mooi en decoratief uitzien, bieden planten ook vele voordelen die betrekking hebben op je gezondheid. Zo zorgen planten voor een gezonde leefklimaat in huis, een goede luchtcirculatie, een hogere productiviteit, stressvermindering, noem maar op. Mooie en leuke planten hoeven bovendien niet duur te zijn. Een goede tips is wel om onderhoudsvriendelijke planten te kopen, die ook zonder al teveel onderhoud, lang zullen leven.

interieur ontwerp planten

Bekijk ook:
25x Kleine slaapkamer inrichten tips
Woonkamer knus en warm maken? 8x tips!
10x Verhuistips

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

  • Reply
    gouden keukenkraan met uittrekbare slang
    8 juni 2021 at 09:30

    Ik heb nu een paar artikelen op je blog gelezen en ik hou echt van je schrijfstijl.

  • Leave a Reply