THESTYLEBOX

Tuin & balkon inspiratie

15x Balkon ideeen


balkon ideeën

In deze rare corona periode, waarbij we met z’n alleen zoveel mogelijk thuis zitten, zijn onze buitenruimtes ons heel veel waard. Een grote zonnige tuin waar jij en je kinderen lekker doorheen kunnen rennen is ideaal, maar voor de mensen die in een appartement wonen, is het balkon ook een echte heiligdom. Mits het natuurlijk een opgeknapt en leuk balkon is. Heb je geen inspiratie en weet je niet hoe je een fijne buitenruimte kunt maken van je balkon? Hieronder vind je een aantal leuke balkon ideeën, mooie inspiratie voorbeelden en handige tips voor het inrichten van je droombalkon!

1. Houten vlonders of vlondertegels

Net als het interieur binnen in huis, is de vloer ook een belangrijk onderdeel voor je balkon. De vloer kan het balkon maken en breken. Dit heeft niet alleen te maken met de uitstraling, maar ook met comfort. De meeste mensen lopen namelijk gewoon op hun blote voeten op het balkon. Het zou daarom erg fijn zijn als de vloer comfortabel onder je voeten aanvoelen. Een standaard betonnen vloer zal super koud aanvoelen. Vloeren die een stuk fijner aanvoelen zijn bijvoorbeeld houten vlonders of vlondertegels. Het grote voordeel van vlondertegels is dat je ze heel eenvoudig zelf kunt leggen.

ikea vlonders

2. Kunstgras

Kunstgras voor het balkon is ook een heel goed idee, die niet alleen fijn aanvoelen onder je voeten, maar ook dé manier zijn om je balkon groener te maken. Kunstgras is verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten. Sommige kan je zelfs bijna niet onderscheiden van echt gras.

balkon ideeën kunstgras

3. Vloerkleed

Een andere mogelijkheid om een aangename vloer te creëren op het balkon, is met behulp van een groot vloerkleed. Deze kan je eenvoudig over een betonnen vloer leggen. Met een vloerkleed creëer je een gezellig woonkamer gevoel op het balkon. Daarom is het ook een goed idee om het met houten vlonders of vlondertegels te combineren. Tegenwoordig zijn er ook speciale buitenkleden verkrijgbaar die bestand zijn tegen alle weersomstandigheden.

balkon ideeën vloerkleed

4. Balkonreling verven

De balkonreling staat voor veiligheid, maar tegelijkertijd heeft het ook een grote impact op de uitstraling van je balkon. En wees eerlijk, de meeste balkonrelings zijn best lelijk, toch? Heb je een lelijke kleur? Geef het gewoon een andere, wel mooie kleur, door het eenvoudig te verven. Het is een klusje van niks, terwijl je balkon super opgeknapt van wordt!

balkon ideeën balkonreling verven

5. Balkonscherm

Een andere eenvoudige methode om je bakonreling te pimpen is met behulp van een balkonscherm. Balkonschermen zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren. Wil je jouw balkon inrichten met een mooie natuurlijke sfeer? Kies dan voor rieten matten!

balkon ideeen balkonscherm rieten matten

6. Loungebank

Als er iets niet mag ontbreken op een fijn balkon, dan is het wel een loungebank, waar je comfortabel op kunt zetten of zelfs liggen. Loungebanken zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren. Ben je op zoek naar een moderne duurzame loungebank die je eenvoudig kunt verplaatsen? Kies dan voor een aluminium loungebank, zoals te zien is op onderstaand balkon.

balkon ideeën loungebank

7. Twee banken

De meeste balkons zijn vrij smal, waardoor een grote loungebank niet past. Heb jij ook een smal balkon, maar je wilt er minimaal met twee personen comfortabel kunnen chillen? Dan kan je ook kijken of het mogelijk is om twee banken op het balkon te plaatsen. Doordat de ruimte veelal rechthoekig is, zou je twee banken met hetzelfde formaat tegenover elkaar kunnen plaatsen.

balkon ideeën twee banken

8. Zelf een bank maken voor het balkon

Banken zijn overal verkrijgbaar in winkels, webshops en bouwmarkten. Kan je tóch geen bank vinden die helemaal voldoet aan je wensen, dan zou je ook zelf een bank kunnen (laten) maken voor je balkon. Het grote voordeel van een maatbank is dat je de formaten kunt bepalen, zodat je de ruimte optimaal kunt benutten. En het ziet er natuurlijk ook super strak uit. Je kunt het bovendien zo duur maken als je wilt. Op zoek naar een budgetvriendelijk variant? Kies dan bijvoorbeeld voor een houten paletten bank.

balkon ideeën diy zelf bank maken houten pallets

9. Comfortabele stoel

Heb je écht geen ruimte op je kleine balkon of wil je extra zitplekken creëren naast de loungebank? Een comfortabele stoel erbij kan nooit kwaad. Naast ‘normale’ tuinstoelen, zijn er ook verschillende andere leuke ideeën voor op het balkon. Denk bijvoorbeeld aan een Papasan stoel of een hangstoel.

balkon ideeën hangstoel

10. Klaptafel

Wil je een balkon waar je heel de dag gebruik van kunt maken, dan betekent het natuurlijk ook dat je buiten wilt eten. En als je buiten wilt eten, dan heb je ook een tafel nodig waar aan kunt zitten. Op dit balkon is er gekozen voor een klaptafel. Deze kan je volledig inklappen, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om overdag een hangmat op te hangen. En als je lekker wilt ontbijten op het balkon, dan klap je de tafel met net zoveel gemak weer uit.

balkon ideeën klaptafel

11. Balkon bar

Als je een heel smal en klein balkon hebt, dan zou heel veel ruimte kunnen besparen met een balkon bar. Een balkon bar is namelijk een smalle tafel die je op de balkonreling monteert. Je maakt dus gebruik van de ruimte, die je normaal gesproken niet zou gebruiken. Dit is niet alleen handig, het ziet er ook nog eens heel stoer uit. En wat fijn is, is dat je de balkon bar net zo breed maken als je balkon. Zelf een balkon bar maken? Klik hier voor een handleiding.

balkon ideeën balkon bar

12. Balkon planten en bloemen

Planten en bloemen zijn een absolute musthave op elk balkon, of je nou een heel klein balkon of juist een heel groot balkon hebt. Zonder planten is geen enkele balkon compleet. Planten kan je op heel veel manieren een plekje geven op een balkon. Heb je de ruimte, kies dan voor potten of plantenstandaarden die je gewoon op de vloer plaatst. Heb je weinig ruimte? Dan kan je ruimte besparen door planten aan de reling of het plafond te hangen. Wil je een groene muur creëren op het balkon? Een verticale tuin is super populair!

balkon ideeën planten

13. Tuinieren op het balkon

De meeste mensen denken dat het niet mogelijk is om op het balkon te tuinieren. Dat is natuurlijk niet waar. Sterker zelfs, op het balkon kan je heel goed tuinieren. Daar zijn heel veel super leuke ideeën voor. Wat dacht je van een eigen moestuin op het balkon? Er zijn zelfs grote kassen verkrijgbaar die op de meeste balkons passen. Deze groene kas op dit leuke balkon ziet er ook nog eens erg mooi uit!

balkon ideeën tuinieren kas

14. Verlichting

Met balkonverlichting is het niet alleen praktischer om langer in de avond op je balkon te blijven chillen, het maakt een balkon ook veel leuker, knusser en gezelliger. Heb je een lichtpunt op het balkon? Dan kan je kiezen voor wandverlichting die je strak aan de muur of schutting kunt monteren. Wil je een gezellige festival sfeer, dan is slingerverlichting is een goede keus. Heb je geen beschikking tot elektriciteit op het balkon? Dan zijn lantaarns of lampen zonder snoer de oplossing zijn.

balkon ideeën verlichting

15. Heater

Wil je lekker lang op het balkon blijven chillen, dan kan het fijn zijn als je een heater hebt, ook wel bekend als terrasverwarmer of terrasheaters. Er zijn zowel elektrische heaters als heaters op gas verkrijgbaar. Voor een balkon is een elektrische heater de beste keus, omdat ze vaak compact een eenvoudig te installeren zijn.

balkon ideeën heater

Bekijk ook:
Een balkon inrichten
Klein balkon inspiratie
20x Tuin ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply