THESTYLEBOX

Interieur ideeën Meubels

Voor welke eettafel vorm ga jij?


Eettafels zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maar welke vorm is eigenlijk de beste keus? Op deze pagina bespreken we alle eettafel vormen, inclusief de voordelen en nadelen. Ga jij binnenkort een nieuwe eettafel kopen, maar je twijfelt nog tussen een rechthoekige, ovale, ronde of vierkante tafel? Lees dan snel verder!

beste eettafel vorm

De vorm van de eettafel heeft niet alleen impact op de sfeer en uitstraling van een ruimte, het bepaalt ook hoe je het kunt gebruiken. Rechthoekige eettafels zijn veruit het populairst – ze zijn multifunctioneel, praktisch en mooi, en daarnaast is het aanbod ook enorm. Maar tegenwoordig zijn er ook heel veel andere tafel vormen die net zo praktisch en mooi zijn, en die je ook op verschillende manieren in huis kunt gebruiken. Vierkante eettafels zijn bijvoorbeeld erg populair in een kleine keuken of kleine woonkamer. Ronde eettafels hebben een mega sociaal karakter. En wat dacht je van de ovale eettafel? Ovale eettafels bestaan natuurlijk al langer dan vandaag, maar ze zijn nog nooit zo populair geweest! Ben jij op zoek naar een nieuwe eettafel die er niet alleen mooi uitziet, maar ook geschikt is voor jou, jouw gezin en jouw interieur? Lees hieronder dan alles over de voordelen en nadelen van de verschillende vormen eettafels.

Rechthoekige eettafel

Laten we beginnen met de meest gekozen vorm, de rechthoekige eettafel. Deze vorm is erg populair, vooral vanwege het grote oppervlak. En omdat de meeste ruimtes rechthoekig zijn, zowel woonkamers, keukens als eetkamers, is een rechthoek ook een hele natuurlijke vorm. Het heeft een multifunctioneel karakter. Naast dat je het kunt gebruiken voor jezelf en je gezin, is het ook ideaal voor gezelschappen in het weekend of bijeenkomsten voor speciale gelegenheden. Deze lineaire vorm zorgt er ook voor dat je flexibel aan tafel kunt zitten – je kunt namelijk zowel stoelen kwijt aan de lange als de korte zijden. Alle vormen eettafels zijn tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en kleuren, maar als je op zoek bent naar een rechthoekige eettafel, dan heb je waarschijnlijk de meeste keus!

Voordelen

 • Veruit het grootste aanbod
 • Geschikt voor grote groepen
 • Flexibel

Nadelen

 • Minder origineel
In deze ruime woonkeuken is een grote zwarte rechthoekige eettafel geplaatst naast het eiland.

In deze ruime woonkeuken is een grote zwarte rechthoekige eettafel geplaatst naast het eiland.

Vierkante eettafel

Tenzij je een vierkante kamer hebt, is een vierkante eettafel misschien niet je eerste overweging. Tóch is deze vorm absoluut de overweging waard. Hoewel de vorm van een ruimte natuurlijk sterk zal bijdragen aan de vormkeuze van je eettafel, is dit niet het enige waar je rekening mee moet houden. Een groot voordeel is dat het erg ruimtebesparend is, waardoor een vierkante eettafel ideaal is voor een kleine keuken of een kleine woonkamer. Vandaar dat veel mensen die alleen of met z’n tweeën wonen, vaak voor een vierkante tafel kiezen. Je kunt het zowel vrij in een ruimte plaatsen als tegen een muur schuiven om ruimte te besparen. Wil je de mogelijkheid hebben om meer mensen aan tafel te laten zitten? Dan zou je ook een uitschuifbare vierkante eettafel kunnen nemen. Deze kan je binnen no time transformeren tot een compacte rechthoekige tafel.

Voordelen

 • Geschikt voor kleine ruimtes
 • Zowel vrijstaand als tegen de muur te gebruiken

Nadelen

 • Minder geschikt voor grote groepen
Kleine witte vierkante eettafel in een kleine keuken.

Kleine witte vierkante eettafel in een kleine keuken.

Ronde eettafel

Ronde eettafels bieden een comfortabele eetervaring. Doordat je niet te maken hebt met scherpe hoeken, is het de meest kindvriendelijke keus. De afgeronde afwerking zorgt bovendien voor een zachtere uitstraling in je eethoek, waarmee je bijvoorbeeld de rechte lijnen in je interieur kunt doorbreken. Een ander voordeel is dat je eenvoudig extra stoelen erbij kunt plaatsen, zonder dat het invloed heeft op zitcomfort. Een ronde eettafel is ideaal voor een open woonkamer of ruime keuken, waar je de tafel vrij neer kunt zetten. En als het gaat om gezellig eten met familie en vrienden, dan is een ronde eettafel wellicht de beste keus.

Voordelen

 • Geschikt voor ruime en open ruimtes
 • Super sociaal karakter
 • Geschikt voor grote groepen

Nadelen

 • Minder geschikt voor kleine ruimtes
 • Minder geschikt om het tegen een muur te schuiven
Een super chique ronde eettafel met wit marmeren blad.

Een gezellige eethoek met chique ronde eettafel met wit marmeren blad op een groot rond jute rond vloerkleed.

Ovale eettafel

Een tafelvorm die we de laatste jaren steeds vaker voorbij zien komen, is de ovale eettafel. Net als een rechthoekige eettafel, is een ovale eettafel zeer geschikt voor een formele eetkamer. Maar ook in een ruime woonkeuken of woonkamer met open keuken kan het super mooi staan. Door het ontbreken van scherpe hoeken, is het erg kindvriendelijk. Een ovale eettafel is bovendien een goede optie als je een echte blikvanger wilt creëren in je interieur. Ovale eettafels zijn speelse tafels die verkrijgbaar zijn in verschillende lineaire maten en verhoudingen en die plaats bieden aan twee tot twaalf personen. Vanwege hun rondingen worden ovale tafels meestal gebruikt als op zichzelf staande elementen in een ruimte.

Voordelen

 • Kindvriendelijk
 • Potentiële blikvanger
 • Veel zitplekken

Nadelen

 • Niet geschikt voor kleine ruimtes
In deze klassieke eetkamer is er gekozen voor een super mooie ovale eettafel met een eikenhout blad en een zwarte stalen onderstel.

In deze klassieke eetkamer is er gekozen voor een super mooie ovale eettafel met een eikenhout blad en een zwarte stalen onderstel.

Half ovale eettafel

Een vorm die vaak verward wordt met de ovale eettafel is de half ovale eettafel, terwijl er een duidelijk verschil zichtbaar is. Een ovale of ellipse tafel hebben geen rechte kanten, terwijl een half ovale eettafel dat wel heeft. Een half ovale eettafel zou je daarom kunnen omschrijven als een combinatie van een rechthoekige en een ronde tafel, waarbij je ook profiteert van de voordelen en nadelen van beide vormen.

Voordelen

 • Kindvriendelijk
 • Potentiële blikvanger
 • Veel zitplekken

Nadelen

 • Niet geschikt voor kleine ruimtes
De half ovale eettafel met marmeren blad past perfect in deze chique eetkamer.

De half ovale eettafel met marmeren blad past perfect in deze chique eetkamer.

Hexagon eettafel

De hexagon vorm is een echte trend in de wereld van interieur & design. Hexagon tegels zijn bijvoorbeeld super populair voor in de badkamer, keuken en in het toilet. Andere voorbeelden zijn hexagon wanddecoratie, schalen, maar ook meubels. Als je het hebt over hexagon tafels, dan denk je misschien eerder aan pokertafels, maar er zijn ook hexagon eettafels verkrijgbaar met zitplaatsen van zes tot twaalf personen. Door de bijzondere vorm, kan je met deze tafels een echte blikvanger creëren in huis. Tegelijker tijd zijn deze eettafels lastig te combineren met andere meubels.

Voordelen

 • Unieke en opvallende vorm voor het creëren van een blikvanger in huis

Nadelen

 • Lastig te combineren
 • Klein aanbod
De hexagon eettafel vormt dé bilkvanger in deze keuken!

De hexagon eettafel vormt dé bilkvanger in deze keuken!

Bekijk ook:
Ovale eettafel inspiratie
Alles wat je moet weten over het vloerkleed onder de eettafel
10x Ronde eethoek

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply