THESTYLEBOX

Do-it-yourself

Heb jij je schoorsteen al weleens geveegd?


Een schoorsteen kan door gebruik van de houtkachel of open haard aardig vies worden. Roet, stof en ander vuil hoopt zich al snel op in het rookkanaal. Het is dan ook belangrijk dat de schoorsteen af en toe een flinke schoonmaakbeurt krijgt. Benieuwd hoe je dit het beste aanpakt? Met de tips in dit artikel is schoorsteenvegen in een handomdraai gedaan.

schoorsteenvegen

Zelf vegen of een expert inschakelen

Verstopping, beschadiging of vervuiling van het rookkanaal kan leiden tot ernstige problemen, zoals een slechte luchtstroming in de schoorsteen of zelfs een schoorsteenbrand. Het is dan ook aan te raden om de schoorsteen minstens eenmaal per jaar goed schoon te maken, zodat de rook probleemloos weg kan lopen en je minder kans loopt op brand of koolstofmonoxidevergiftiging.

Voordat je aan de slag gaat moet je eerst bepalen of je zelf de schoorsteen gaat vegen, of dat je dit liever overlaat aan een expert. Zie je het niet zitten om zelf het dak op te gaan? Kijk dan naar een professionele schoorsteenveger in de buurt en maak snel een afspraak. Op die manier weet je zeker dat het rookkanaal grondig wordt schoonmaakt.

schoorsteen veegkit

Zo pak je het aan

Heb je besloten om zelf aan het vegen te slaan? Dan zijn er twee manieren waarop je de schoorsteen het makkelijkst schoon kunt maken. Vergeet niet van te voren de opening van de haard of kachel even af te dekken met oude kranten, zodat het roet niet door je hele woning verspreid raakt.

  1. De eerste manier om de schoorsteen schoon te maken is met behulp van een speciaal reinigingsblok. Dit is echt heel simpel: je plaatst het blok in de open haard, steekt hem aan en laat het blok helemaal opbranden. Tijdens het branden komen er stoffen vrij die ervoor zorgen dat het vuil in het rookkanaal loskomt. Deze deeltjes verwijder je achteraf nog met stoffer en blik of met de stofzuiger, zodat alles mooi schoon is.
  1. De tweede manier is de traditionele wijze: met een veegset. Deze set bestaat uit een lange stok met borstel en een touw met kogel waar ook een borstel aan bevestigd zit. Je kunt beneden of boven beginnen met schoonmaken. Begin je op het dak, zet dan eerst een stevige ladder tegen de muur. Klim op het dak en laat het touw met kogel stukje voor stukje in de schoorsteen zakken. Onderweg naar beneden schuur je al het roet los. Hierna kun je er nog met de stok en borstel doorheen om alles helemaal schoon te vegen.

Begin je beneden, schuur dan met de borstel al het roet aan de binnenkant van het rookkanaal los totdat je bovenaan bent aangekomen. Duw vervolgens de stok tussen de overlap door de schoorsteen in en maak daar alles schoon – en het rookkanaal is weer als nieuw!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply