THESTYLEBOX

Badkamer inspiratie Do-it-yourself

Een badkamer schilderen doe je zo!


Wil jij binnenkort je badkamer schilderen? Bespaar geld en tijd door het in één keer goed te doen. Hieronder vind je een praktische handleiding met handige tips en stappenplan. Succes!

badkamer schilderen

Een muurtje schilderen, dat is toch niet zo moeilijk? Klopt, een muurtje schilderen in de woonkamer, slaapkamer of hal is inderdaad niet zo moeilijk. Maar de badkamer schilderen is een ander verhaal. Hoewel het ook geen mega moeilijke klus is natuurlijk, zijn er wel punten waar je extra rekening mee moet houden. Badkamers zijn over het algemeen een stuk kleiner. Daarnaast heb je te maken met water en vocht. En het is ook een ruimte die intensief wordt gebruikt. Voor mooie resultaten is het daarom belangrijk om speciale aandacht te besteden aan alle aspecten van het schilderen van de badkamer, van voorbereiding tot het kopen van het juiste verf en tools, tot het proces van schilderen.

Wat heb je nodig?

  • Verf;
  • Verfkwast;
  • Verfbakje;
  • Verfroller;
  • Afplaktape;
  • Schildersdoek.

Beste verf voor de badkamer

Zoals gezegd, worden badkamers intensief gebruikt door heel het gezin. En je hebt altijd te maken met vocht en water. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar kwalitatieve verf die geschikt is voor de badkamer. Er zijn verschillende soorten verf die je kunt gebruiken, waaronder de Sigmapearl Clean Matt, die beloond is met schrobklasse 1 en reinigbaarheidsklasse 1. Ook na veel schoonmaakbeurten blijft de kwaliteit van de verf gewaarborgd.

1. Schoonmaken

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als het gaat om schilderen of verven, dan is het zelfs meer dan het halve werk. Hoewel dit wel afhangt in welke staat je badkamer is. Bij een complete badkamerverbouwing hoef je bijvoorbeeld niet zoveel schoon te maken. Maar als je alleen de muren wilt schilderen in de badkamer, dan is het belangrijk om de bestaande muren goed schoon te maken. In de badkamer heb je namelijk vaak te maken met schimmel, waar je niet overheen wilt schilderen. Zorg ervoor dat je de muren daarom goed schoonmaakt. Voor het verwijderen van schimmel, zou je een mengsel van azijn en water kunnen gebruiken. Laat de muren volledig drogen voordat je begint met schilderen.

2. Afplakken

Zorg ervoor dat je de randen goed afplakt, van zowel omringende (betegelde) muren die niet geverfd hoeven te worden, het plafond, de douchewand, badkamermeubels, noem maar op. Voor de volledige veiligheid, zou je kranen en meubels ook af kunnen dekken met afdekzeil.

Gebruik een schildersdoek om de vloer af te dekken. Het voordeel van een schildersdoek is dat je deze kan hergebruiken voor een volgende schildersklus.

badkamer schilderen afplakken

3. Randen schilderen

Begin met het verven van de randen. Je kunt hier het beste een kwalitatieve kwast voor gebruiken, die schuin is afgesneden, om een gelijkmatige, strakke baan te krijgen. Zorg voor voldoende ventilatie terwijl je schildert – open deuren en ramen en zet ook de ventilatie aan.

4. Muren schilderen

Nadat alle randen zijn geschilderd, kan je aan de slag met de grote oppervlakken aan de muur. Gebruik een synthetische verf roller van 9 mm of 12 mm voor het snelste en beste resultaat. Giet de verf in het verfbakje. Dompel de verfroller royaal in de verf en rol deze vervolgens grondig uit op het bovenste gedeelte van de verfbak. Begin het dichtst bij de natuurlijke lichtbron. Ga verder over hetzelfde gedeelte totdat de muur gelijkmatig bedekt is. Zorg voor een uniforme uitstraling en dat er geen gemiste plekken zijn. Voor het beste resultaat zijn twee lagen het beste. Laat de verf goed drogen voordat je begint met de tweede laag.

Wacht minimaal twee uur totdat de verf droog is. In koele of natte omstandigheden duurt het langer voordat de verf droog is. Herhaal het eerdere schilderproces. Begin met de hoeken en ga dan verder met het uitrollen van de muren.

badkamer muur schilderen

5. Opruimen

Verwijder de schilderstape nog voordat het volledig is gedroogd. Verwijder de tape door deze langzaam en gelijkmatig af te pellen om lakschade te voorkomen.

That’s it!

Bekijk ook:
75x Badkamers voorbeelden
Verschillende RAL kleuren wit 

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply