THESTYLEBOX

Interieur ideeën

PVC vloer


Wil jij een PVC vloer in huis? PVC vloeren zijn de laatste jaren super populair geworden, waardoor je ook heel veel keuze hebt. Hierdoor kan het best een uitdaging zijn om te beslissen of een PVC vloer überhaupt geschikt is voor jou, jouw gezin en jouw woning, en wat voor soort PVC vloer dan de beste keus is. Herken jij dit probleem? Lees dan snel verder, want op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt over een PVC vloer om een weloverwogen keuze te kunnen maken!

pvc vloer

De vloer vormt samen met de muren de basis in elk interieur. Beide elementen hebben een grote impact op de sfeer en uitstraling van elke ruimte, en kunnen je interieur maken of breken. Naast hoe de vloer eruit ziet, zijn er ook andere belangrijke aspecten die bepalend kunnen zijn voor wat voor soort vloer de beste keuze is. Denk bijvoorbeeld aan onderhoud, duurzaamheid, prijs en montage. Omdat PVC vloeren op al deze aspecten heel goed scoort, kiezen steeds meer mensen voor een PVC vloer in huis.

Wat is een PVC vloer?

PVC staat voor polyvinylchloride – het is één van de meest bekende en toegepaste kunststoffen. Zo worden ze gebruikt voor het maken van speelgoed, kozijnen, emmers, rioleringen, en dus ook vloeren. Een PVC vloer is dus een kunststof vloer, bestaande uit meerdere lagen polyvinylchloride. Het aantal lagen kan tussen 5 – 8 verschillen, afhankelijk van het merk en de kwaliteit van de vloer. De bovenste lagen zorgen voor de bescherming van de laag daaronder waar het dessin op afgedrukt is. Hoe dikker de toplaag (tussen 0,3 en 0,7 mm), hoe betere bescherming en hoe duurzamer en slijtvaster de vloer is.

PVC vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende dessins. Zo zijn houtlook PVC vloeren super populair, die heel erg lijken op een echte houten vloer. Geen fan van houtlook? Dan is betonlook PVC ook een optie.

donkere pvc vloer badkamer

Voordelen

 • 100% waterbestendig. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je water morst op een PVC vloer. Het is zelfs geschikt voor natte en vochtige ruimtes als de badkamer;
 • Geschikt voor vloerverwarming. PVC vloeren zijn zeer geschikt in combinatie met vloerverwarming. Hoewel dat geldt voor zowel plak als klik PVC, laat plak PVC de warmte stuk beter door.
 • Onderhoudsvriendelijk. PVC vloeren zijn super onderhoudsvriendelijk. In tegenstelling tot een echte houten vloer, is stofzuigen en een sopje voldoende om je PVC vloer schoon te maken.
 • Legpatronen. Een groot voordeel van plak pvc is dat vrijwel alle legpatronen mogelijk zijn. Zo kan je kiezen voor visgraat, Hongaarse punt, ladder patroon, elleboog patroon, noem maar op.
 • Geluiddempend. PVC vloeren zijn super geluiddempend. Ideaal als je te maken hebt met onderburen en kinderen.
 • Duurzaam. Een PVC voer is super sterk en duurzaam, waardoor je er jarenlang plezier aan hebt.

Nadelen

 • Uitstraling. Hoewel houtlook PVC vloeren tegenwoordig heel erg op echte houten vloeren lijken, zien echte kenners vaak het verschil. Een echte houten vloer heeft veel meer een natuurlijke uitstraling, en straalt meer sfeer en warmte uit.
 • Minder krasbestendig dan bijvoorbeeld laminaat.
 • Niet goedkoop.

pvc vloer woonkamer

Wat kost een PVC vloer?

Net als met alle soorten vloeren zijn PVC vloeren verkrijgbaar in verschillende merken en kwaliteiten. Hierdoor heb je ook te maken met verschillende prijsklassen. De gemiddelde prijs ligt tussen 30 – 40 euro per vierkante meter inclusief leggen. Moet de vloer ook nog geëgaliseerd worden dan moet je rekening houden met een prijs tussen 50 – 60 euro per vierkante meter.

Wat is het verschil tussen PVC en laminaat?

PVC vloeren worden vaak vergeleken met laminaat vloeren. Het zijn dan ook de grootste concurrenten van elkaar. Om goed te beslissen wat voor soort vloer de beste keus is voor jou, jouw woning en jouw gezin, is het belangrijk om de verschillen te weten tussen PVC en laminaat.

Zoals gezegd is PVC een kunststofvloer, terwijl laminaat bestaat uit geperste houtvezels, wat de vloer dus een houtproduct maakt. Het zijn dus twee totale verschillende vloeren met hele andere eigenschappen:

Vloerverwarming

Hoewel laminaat ook geschikt is voor vloerverwarming, werkt vloerverwarming bij een PVC vloer veel beter – vooral bij een plak PVC vloer. Zelfs zonder vloerverwarming kan een PVC vloer warm aan de voeten voelen.

Krasgevoeligheid

Een PVC vloer is iets krasgevoeliger dan een laminaat vloer. Dit komt omdat laminaat voorzien is van een harde anti-kraslaag, terwijl een PVC vloer een slijtlaag heeft van 0,55 mm.

houtlook pvc vloer eethoek

Geluid

Omdat PVC van zichzelf vrij zacht is, terwijl laminaat juist hard is, heeft een PVC vloer veel meer een geluiddempende werking.

Waterbestendigheid

Een heel belangrijk voordeel van een PVC is dat het een 100% waterbestendige vloer is. Hierdoor is PVC ook heel erg geschikt voor natte en vochtige ruimtes zoals de badkamer, het toilet en de keuken. Een laminaat vloer is niet waterproof, en hierdoor vooral niet geschikt voor de badkamer.

Wat is het verschil tussen plak PVC en klik PVC vloeren?

Als je op zoek bent naar meer informatie over PVC vloeren, zal je snel erachter komen dat er plak PVC en klik PVC vloeren verkrijgbaar zijn. Hoewel beide varianten waterbestendig en geschikt zijn voor vloerverwarming, is natuurlijk de belangrijkste vraag wat het verschil is tussen Plak en Klik PVC.

Manier van leggen

Het grootste verschil is eigenlijk al duidelijk door de naam. Plak PVC verlijm je op de ondergrond, terwijl een klik pvc vloer door middel van een klikverbinding aan elkaar verbindt.

Ondervloer

Door het kliksysteem kan een klik PVC heel eenvoudig zelf gelegd worden op een ondervloer, vergelijkbaar met het leggen van laminaat. Bij een plak pvc vloer de ondergrond volledig egaal moet zijn. Als dat niet het geval is, moet de ondervloer dus eerst geëgaliseerd worden voordat de vloer verlijmd kan worden aan de ondergrond. Door de complexiteit van het leggen van plak PVC, is het aan te raden om dit door een professional te laten doen.

pvc vloer industrieel

V-groef vs microvelling

Ook zijn plak pvc vloeren doorgaans minder dik dan klik pvc vloeren. Hierdoor is er geen ruimte voor een V-groef, waardoor een strakke microvelling de oplossing is. Klik PVC vloeren zijn een stuk dikker, waardoor er wel ruimte is voor een V-groef. Je kunt echter ook kiezen voor een microvelling.

Kosten

Over het algemeen zijn klik PVC vloeren duurder dan plak PVC vloeren. Echter, omdat je bij plak PVC een egale vloer nodig hebt, en vaak eerst geëgaliseerd moet worden, ben je met een klik PVC vloer vaak goedkoper uit. pvc kliklaminaat kopen kan al vanaf 19,95 euro per vierkante meter. Doordat je het eenvoudig zelf kunt leggen, kan je dus besparen op de legkosten.

Voordelen Klik PVC

 • Geen nadenvorming;
 • Geen doortekeningen;
 • Kosten overzichtelijk;
 • Totale kosten lager dan plak PVC;
 • Mee te nemen bij verhuizing.

Voordelen Plak PVC

 • Werkt beter met vloerverwarming en verkoeling;
 • Meerdere legpatronen mogelijk, zoals visgraat of hongaarse punt.

pvc vloer badkamer

Bekijk ook:
5x PVC ideeën voor in de slaapkamer
Klik-PVC trends van 2020: Gerflor Senso Clic 30 & Virtuo Clic 30 met innovatief kliksysteem
Klik PVC vloer of te verlijmen PVC vloer kopen? – Waar moet je op letten bij aanschaf?

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

1 Comment

 • Reply
  PVC vloer in de badkamer - THESTYLEBOX
  25 oktober 2023 at 14:19

  […] ook: PVC vloer Woonbeton vloer Alles over de gietvloer! 50x Badkamer ideeën voor elke stijl 75x Badkamers […]

 • Leave a Reply