THESTYLEBOX

Interieur ideeën

De beste materialen voor een traprenovatie


Is jouw trap toe aan een opknapbeurt? Je bent zeker niet de enige die zich ergert aan de staat van je trap. Het is nu eenmaal een prominent onderdeel van je huis dat intensief belopen wordt. Gelukkig kan je jouw trap renoveren waardoor je trap weer jaren plezier levert. Daarvoor heb je de keuze uit diverse materialen die elk zowel voor- als nadelen hebben. In dit artikel helpen we je met het kiezen uit deze materialen.

beste materialen traprenovatie

Wat is een traprenovatie?

Voordat we je meer vertellen over welk materiaal het meest geschikt is voor het renoveren van je trap, is het misschien wel zo handig om eerst even uit te leggen wat een traprenovatie precies is. Je hebt grofweg drie manieren om je trap op te knappen:

  • De volledige trapconstructie of delen daarvan vervangen met een nieuw materiaal
  • Dun materiaal (geen constructieve waarde) om de bestaande constructie weg te werken
  • Het huidige materiaal retoucheren, je voegt (naast verf en opvulmiddel) geen materiaal toe.

Een volledige renovatie is een kostbare en flinke ingreep die voor veel huishoudens niet heel aantrekkelijk is. Het retoucheren (of opknappen) van je trap geeft wel weer even voldoening, maar al snel zullen beschadigingen weer terugkeren omdat je in feite niets verandert aan de weerbaarheid van je trap. Daarom richten we ons in dit artikel op de gulden middenweg: een traprenovatie waarmee je de bestaande constructie behoudt en nieuw materiaal toevoegt die je trap een nieuwe uitstraling en extra weerbaar maakt.

Deze vier materialen zijn het meest geschikt

Er zijn veel verschillende soorten materialen die gebruikt kunnen worden voor een traprenovatie. In dit artikel zullen we niet alle opties benoemen, maar alleen de oplossingen die in onze ogen het beste resultaat leveren (prijs-kwaliteitsverhouding).

Hout

Met een sterke houtsoort als eikenhout kan jouw trap er weer jaren tegenaan. Veel huizen worden standaard opgeleverd met vurenhouten trappen. Deze houtsoort is vrij zacht en dus ook vatbaar voor beschadigingen. Met overzettreden met een eiken toplaag geef je de trap een extra (sterke) beschermlaag. En de natuurlijke uitstraling van hout; daar kan natuurlijk niets tegenop. CanDo.eu levert zowel oplossingen in de vorm van hout als onderstaande houtlook-alternatieven.

beste materialen traprenovatie hout

Laminaat

We kennen het als een goedkoop en eenvoudig aan te brengen alternatief voor houten vloeren. Maar laminaat is ook geschikt als alternatief als het gaat om een traprenovatie. Met laminaat overzettreden en stootborden bescherm je de trap met een ijzersterke toplaag.

beste materialen traprenovatie betonlook laminaat

Pvc of vinyl

Liever geen hout, maar een kunststof product die minder vatbaar is voor natuurlijke werking? Met pvc of vinyl kan je jouw trap iedere mogelijke uitstraling geven. Het zachte karakter van pvc zorgt ervoor dat je de voetstappen op de trap niet of nauwelijks hoort. Modern pvc is bovendien ontzettend duurzaam en gaat dan ook makkelijk 10 tot zelfs 25 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit die je kiest.

beste materialen traprenovatie vinyl

Tapijt

Niet die natuurlijke uitstraling die met bovengenoemde materialen mogelijk is, maar wel een zacht karakter met een heerlijk warm gevoel aan de voeten. Tapijt is nog altijd een heel populair materiaal voor het bekleden van een trap. Dit kan zowel met halve maantjes als een complete bekleding. Het grote nadeel van tapijt is het onderhoud. Vlekken, stof en ander vuil trekt in de bekleding en is moeilijk te verwijderen.

beste materialen traprenovatie tapijt

Bekijk ook:
Trap bekleden: ideeën voor een moderne trap
Open of dichte trap?
Open trap dichtmaken

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply