THESTYLEBOX

Kantoor inspiratie

10x Duurzaam kantoor tips


Ben je op zoek naar handige tips voor het inrichten van een duurzaam kantoor? Dat komt goed uit, want op deze pagina vind je de beste tips voor het creëren van een duurzaam kantoor waar je trots op kunt zijn!

duurzaam kantoor tips

We zijn met z’n allen steeds meer bewust dat we zuinig moeten zijn met de aarde. En daar zijn we natuurlijk super blij mij. En waar we ook super blij mee zijn, is dat ook steeds meer bedrijven duurzamer willen worden. Een duurzaam kantoor inrichten is daar ook een belangrijk onderdeel van. Een bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan is niet alleen goed voor het milieu, steeds meer mensen zijn bewust op zoek naar mogelijkheden om voor een duurzaam bedrijf te kunnen werken.

Wil jij ook een duurzaam kantoor inrichten? Goed nieuws, want wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet die eenvoudig toepasbaar zijn voor elk bedrijf – of het nou gaat om het kantoor van een groot bedrijf met honderden medewerkers, een klein bedrijf met minder dan tien medewerkers of een ZZP’er. Lees snel verder en ga vandaag nog aan de slag!

1. Perfecte temperatuur

Hoewel het misschien onmogelijk lijkt om de perfecte temperatuurinstelling op kantoor te vinden om alle werknemers tevreden te stellen, kunnen een paar kleine veranderingen, zoals het ’s nachts uitzetten van de thermostaat en het invoeren van een casual dresscode in de zomermaanden, echt helpen om de kosten laag te houden. Laat ook regelmatig de airco controleren, omdat een een goed werkende airco minder energie verbruikt.

2. Verminderen, hergebruiken, recyclen

Deze tip lijkt misschien voor de hand liggend, maar als de faciliteiten om te recyclen niet gemakkelijk en duidelijk worden gemaakt voor werknemers, zullen ze er minder snel gebruik van maken. Zorg ervoor dat op kantoor duidelijk gelabelde en gemakkelijk te vinden prullenbakken zijn. Recycling is meer dan alleen je oude kranten in de blauwe prullenbak gooien. Als je jouw collega’s aanmoedigt om zaken als mappen en notitieboekjes opnieuw te gebruiken of aantekeningen op de achterkant van de pagina te maken, is dit niet alleen beter voor het milieu, ook voor de portemonnee van de zaak.

3. Het gebruik van papier verminderen

Probeer onnodig printen te beperken. In het moderne kantoor is printen niet langer een noodzaak. Enkele ideeën om het papiergebruik te beperken, zijn onder meer het verzenden van alle memo’s/aankondigingen per e-mail en het gebruik van een cloudopslag voor het delen van bestanden. Je kunt ook proberen om alleen 100 procent gerecyclede papierproducten te gebruiken.

4. Duurzame verlichting

Natuurlijk licht is altijd fijn. Zorg er daarom voor dat natuurlijk licht wordt omarmd op kantoor, door bijvoorbeeld de juiste raamdecoratie te nemen. We realiseren ons echter dat natuurlijk licht niet altijd voldoende is om op een productieve manier te kunnen werken. Verlichting is dus onmisbaar op kantoor. De beste tip die je voor verlichting kunt krijgen, of dat nou thuis of op kantoor is, kies voor led lampen – of het je nou led spotjes, led railspots of gewoon hanglampen neemt met led lampen. Led lampen zijn niet alleen duurzamer, je kunt heel veel besparen op je energierekening. Er zijn bovendien genoeg keuzes voor wat betreft led armatuur.

Ook GRAY Magazine heeft gekozen voor LED TL buizen voor hun stoere kantoor.

Ook GRAY Magazine heeft gekozen voor LED TL buizen voor hun stoere kantoor.

5. Creëer maandelijkse groene uitdagingen

Maandelijkse teamuitdagingen kunnen een leuke manier zijn om competitie en groen te combineren. Je kunt het kantoor bijvoorbeeld uitdagen om een maand lang geen plastic eetgerei te hebben, en degenen die zich eraan houden belonen met kleine en leuke duurzame prijzen. Denk bijvoorbeeld een canvastas, duurzame rietjes, koffiemok, noem maar op.

6. Planten op kantoor

Planten zijn een absolute musthave voor een duurzaam kantoor. Investeren in een paar planten op kantoor kan een rustige en gelukkigere omgeving creëren die de productiviteit verhoogt. Planten kunnen een nuttige functie vervullen door gifstoffen uit de lucht op te nemen (vaak uitgestoten door printers). Daarnaast zijn planten natuurlijk ook super mooi en decoratief. Het leuke is dat planten op verschillende manieren een plekje krijgen op kantoor. Wissel grote planten in potten op de vloer af met kleine plantjes op bureau’s en/of hangplanten aan het plafond. Ook een leuk idee: creëer een mooie verticale tuin!

duurzaam kantoor tips verticale tuin

Een levend groene muur ziet er ook gewoon super mooi en stoer uit!

7. Hernieuwbare energie

Groene stroombronnen, waaronder zonne- en windenergie, zijn toegankelijker dan ooit, met opties zoals zonne-installaties op het dak en grootschalige windparken. Organisaties van elke omvang kunnen deze overstap maken. Als een bedrijf zich in een gedereguleerde elektriciteitsstaat bevindt, is een eenvoudige manier om het kantoor groener te maken, te winkelen voor uw elektriciteitsleverancier en een groen energieplan te kiezen. Bijna elke elektriciteitsleverancier biedt groene energieplannen die worden gegenereerd door hernieuwbare energiebronnen, voornamelijk wind en zon.

8. milieuvriendelijke kantoorsnacks

Op de meeste kantoren worden snacks, koffie en thee aangeboden aan de medewerkers. Hoewel het verleidelijk is om te kiezen voor goedkoop en lekker, is het toch raadzaam om voor duurzame snack, koffie en thee te gaan. Er zijn veel abonnementsdiensten om het shoppen van dit soort dingen eenvoudiger te maken. Je helpt niet alleen het milieu, maar hiermee verbeter je natuurlijk ook de gezondheid van alle medewerkers.

9. Duurzame kantoormeubelen

Voor bestaande kantoren is het misschien wat lastiger om alle meubels te vervangen met duurzame kantoormeubelen, maar als je als nieuw bedrijf tóch al nieuwe meubels moet kopen, dan kan je net zo goed voor duurzaam gaan. Dit hoeven geen nieuwe meubelen te zijn, het kopen van tweedehandse kantoormeubelen is ook een vorm van duurzaamheid. Gerecycled kantoormeubilair verlaagt doorgaans de kosten met ongeveer 66% en vermindert het storten van afval. Mensen denken vaak dat je voor een stijlvol modern kantoor geen gerecycled meubilair kunt hebben. Dat is natuurlijk onzin!

Dit is het super mooie en stoere vintage kantoor van reclamebureau Radar!

Dit is het super mooie en stoere vintage kantoor van reclamebureau Radar!

10. Team duurzaam

En last but not least – stel een team van medewerkers samen om het kantoor te begeleiden bij het nemen van duurzamere en groenere beslissingen. Dit zal het hele kantoor helpen opleiden en ook de interactie en samenwerking vergemakkelijken tussen werknemers die misschien niet eerder met elkaar hebben samengewerkt.

Bekijk ook:
7x Duurzaam wonen tips
5 zaken die van jouw thuiskantoor een prettige omgeving maken om in te werken
10x DIY zelf bureau maken

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply