THESTYLEBOX

Interieur ideeën

Kunst tentoonstellen in huis, zonder te hangen en te boren!


Ben je op zoek naar een manier om een schilderij, een lijst een foto of een andere vorm in huis te tentoonstellen, zonder te hangen en te boren in de muren? Wij hebben de leukste ideeën voor je op een rijtje gezet voor het tentoonstellen van kunst waarbij je geen schroeven of spijkers nodig hebt. Kijk snel verder!

kunst tentoonstellen zonder boren en hangen

Canvasdoeken, lijsten en schilderijen kopen kan tegenwoordig overal. Dat is vaak ook niet het probleem. De kunst is is hoe je deze kunstwerken een plekje in je huis geeft. De meest gebruikte methode is door ze aan de muur op te hangen. Het probleem is dat je meestal in de muur moet boren. Sommigen hebben daar geen problemen mee, maar we kunnen ons voorstellen dat je dat liever niet wilt. Bijvoorbeeld omdat je muren net strak gestuukt zijn en als nieuw eruit zien, of misschien woon je wel in een huurwoning, waar boren niet toegestaan is.

Het goede nieuws is dat er heel veel andere manieren zijn om kunstwerken een plekje in je interieur kunt geven, zonder dat je een boormachine of hamer nodig hebt. We hebben hier al eerder laten zien hoe je een schilderij kunt ophangen zonder boren. Maar er zijn nog veel meer andere leuke ideeën om je kunst op een leuke manier een plekje in huis te geven.

1. Op de grond

Het klinkt in eerste instantie misschien een beetje vreemd om je schilderij of lijst op de grond te plaatsen en tegen de muur te laten leunen. Maar het is een kwestie van wennen. Het komt allemaal neer op de manier waarop je het stylt. Om bijvoorbeeld te voorkomen dat je ruimte eruitziet alsof je bent vergeten je kunst op te hangen, kun je proberen om meerdere stukken tegen elkaar te houden (zoals een verzameling), of ze te combineren met wat planten of andere objecten om de look samen te binden.

kunst op grond plaatsen

2. Op of in een kast

Kasten zijn onmisbaar in huis. Iedereen heeft kasten. Of dat nou een boekenkast is, een dressoir, een ladekast of een TV meubel. Boekenkasten zijn meestal vrij hoog, dus daar zou je een kunstwerkje in kunnen plaatsen, tussen boeken, tijdschriften en andere mooie objecten die gezien mogen worden. Maar er zijn ook heel veel lage kasten, waar je ook spullen op kunt plaatsen. Het is zelfs zonde als je dat niet doet. De plek boven op de kast is dan ook een ideale plek voor een mooie schilderij, ingelijste posters of fotolijsten.

kunst lijsten op kast

3. Op de schouw

Schouwen zijn prachtig, of je nou wel of geen werkende open haard hebt. Je kunt het zó decoreren! Sommigen gebruiken de ruimte onder de schouw bijvoorbeeld om er haardblokken in te bewaren. En ook op de schouw kan je heel veel mooie spullen plaatsen. Planten, vazen, kaarsen, noem maar op. Het is dan ook een fantastische plek om er een grote schilderij op te plaatsen.

poster lijst op schouw plaatsen

4. Op een plank

Planken zijn ook een absolute musthave in huis – of dat nou in de woonkamer, badkamer of slaapkamer is. Naast dat je het kan gebruiken als opbergruimte, zien ze er ook gewoon erg mooi uit. Niet alleen de planken en de plankdragers zelf, maar ook de spullen die je erop kunt plaatsen. Een plank is dus ook een hele mooie plek voor een mooi kunstwerkje. Het kan een normale wandplank zijn, maar er zijn bijvoorbeeld ook speciale schilderijplanken verkrijgbaar, die speciaal gemaakt zijn om er schilderijen en lijsten op te plaatsen. Als je meerdere schilderijen boven elkaar monteert, kan je zelfs een muurcollage maken! Het enige is dat je met deze methode wel in de muren moet boren, omdat de planken met behulp van schroeven aan de muur gemonteerd moeten worden.

kunst lijsten schilderijplank collage

5. Op de vensterbank

Een manier waarbij je zéker niet hoeft te boren of te hameren bij het tentoonstellen van je kunst, is de vensterbank. De vensterbank is eigenlijk een plank bij het raam, die erom vraagt om leuk gedecoreerd te worden. Vanwege de lichtinval is het een ideale plek voor een mooie plant of bloemen, maar niets weerhoud je ervan om er ook een klein kunstwerkje op te plaatsen natuurlijk.

kunst lijst op vensterbank

6. Op een tijdschriftenrek

Ben je dol op tijdschriften? Dan mag een tijdschriftenrek natuurlijk niet ontbreken in huis. Maar ook als je helemaal geen tijdschriften in huis hebt (wat we ons eigenlijk niet voor kunnen stellen), is een tijdschriftenrek een goed idee. Je kunt het namelijk ook gebruiken als een kunstrek, waar je meerdere schilderijen, lijsten en fotolijstjes in kunt plaatsen. Er zijn bovendien tijdschriftenrekken verkrijgbaar die op zichzelf staan, of je kunt ze tegen de muur plaatsen, zodat boren niet nodig is!

kunst op tijdschriftenrek

7. Op een stoel

Dit is één van de meest eenvoudige methode uit dit lijstje. Iedereen heeft een stoel in huis. Maar wist je naast dat je erop kunt zitten, de stoel ook kunt gebruiken om er een kunstwerk op te plaatsen. Dit kan overigens ook een eenvoudig krukje of een oud houten bankje zijn. Het klinkt misschien een beetje gek, maar als je onderstaande inspiratie foto ziet, dan begrijp je meteen waarom we het zo’n leuk idee vinden.

kunst lijst op houten bankje

8. Plakken aan de muur

Wil je jouw kunstwerk aan de muur hebben? Dan zou kan je ook denken aan tape of plakband. Nee, geen lelijk plakband of tape, maar super leuke washi tape. Lijsten zijn helaas te zwaar om geplakt te worden, maar het is bijvoorbeeld een super leuk idee om een lijst te creëren met washi tape. Ze zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren en patronen. Strepen, stippen, zigzag, aztec, noem maar op. Je kunt zelfs een super grote wandcollage maken van prints en posters, zonder dat je hoeft te boren in de muur. Geweldig, toch?!

kunst ophangen zonder boren washi tape

9. Op stapels boeken

Heb je een grote boekencollectie in huis, maar je weet niet hoe je ze in huis kunt opbergen? Maak stapels op de grond. Dit ziet er niet alleen super cool uit, maar je kunt het ook gebruiken om er kunstwerken, schilderijen en lijsten op te plaatsen. Maak de look lekker nonchalant door stapels met verschillende hoogtes te maken. Heb je geen boeken? Je kan ook tijdschriften gebruiken!

schilderij op boeken

10. Op een radiator

Hoewel er tegenwoordig heel veel mooie designradiotoren verkrijgbaar zijn, hebben nog heel veel mensen lelijke standaard radiatoren in huis. Gelukkig zijn er manieren om ze leuker te maken. Zo zou je bijvoorbeeld een radiatorombouw kunnen maken, waarmee je het kan verbergen. Maar je kunt het ook heel eenvoudig leuker maken door het te decoreren. Plaats er een grote schilderij of meerdere schilderijen op. Om ervoor te zorgen dat ze steviger staan, zou je eerst ook een plank op de radiator kunnen plaatsen.

schilderij op radiator

Bekijk ook:
Collage met lijsten maken aan de muur
Do it yourself: gedroogde bladeren inlijsten
Kunst in het interieur

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply