THESTYLEBOX

Interieur ideeën

DIY Schilderij ophangen zonder boren


DIY Schilderij ophangen zonder boren

Een grote lijst of een schilderij ophangen is een eenvoudige klus. Gaten boren, pluggen en schroeven erin, en ophangen. Een kind kan de was dus. Tenzij je een schilderij wilt ophangen zonder te boren. Dan is het een heel ander verhaal. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je een schilderij wilt ophangen zonder te boren. Als je net bent in getrokken in je nieuwe woning met super strak afgewerkte muren, dan wil je daar natuurlijk liever niet in boren. En gaten in de muur zijn sowieso niet wenselijk, hoe mooi je het ook doet.

Gelukkig zijn er ook genoeg mogelijkheden om een schilderij op te hangen zonder te boren. Je kunt denken aan de populaire Powerstrips en klefhaken van Tesa, of de speciale schilderij ophangrails en systemen van Artiteq en Stas. Maar je kunt het ook heel eenvoudig zelf oplossen. De bekende interieurontwerpster Megan Pflug laat zien hoe je dat op een hele stijlvolle manier kunt doen. Kijk snel verder!

Wat heb je nodig?

– Sierlijsten;
– Schilderijen en frames;
– Touw, ijzerdraad of visdraad;
– Haakjes;
– Schaar.

DIY Schilderij ophangen zonder boren benodigdheden

Stap 1 – Sierlijsten aan de muur

Vroeger waren sierlijsten erg populair in huizen. Tegenwoordig zijn ze iets minder gewild. Je komt ze eigenlijk alleen maar tegen in karakteristieke panden. Maar ook in strakke en moderne interieurs kunnen sierlijsten erg mooi zijn. Ze maken je saaie muren niet alleen decoratief mooi, je kunt ze ook heel functioneel gebruiken. Om schilderijen ophangen mogelijk te maken zonder te boren, heeft Megan Pflug sierlijsten gebruikt. Deze heeft ze aan de muur gelijmd, op ongeveer 30 centimeter van het plafond. Maar je kan in principe zelf bepalen op welke hoogte je het ophangt.

DIY Schilderij ophangen zonder boren sierlijsten

Stap 2 – Collage op de grond

Megan heeft een muurcollage van verschillende lijsten gecreëerd. Om ervoor te zorgen dat de collage in één keer goed lukt, heeft ze de collage eerst op de grond gecreëerd. Ze koos voor collage met een natuurthema, door mooie botanische posters en prints met andere organische objecten te combineren zoals schelpen en veren. Ook heeft ze verschillende lijsten in verschillende formaten, kleuren en materialen gebruikt. Naast zwarte, witte en houten lijsten, vind je bijvoorbeeld ook een mooie klassieke gouden lijst aan de muur.

Stap 3 – Touwtjes en haakjes monteren

Nadat alle posities bepaald zijn, is het tijd om de touwtjes en haakjes te monteren. Hier speelt de lengte van de touwtjes een cruciale rol, omdat die uiteindelijk de hoogtes bepalen van de lijsten aan de muur. Maak de touwtjes zowel aan de lijst als aan het touwtje vast. Zorg ervoor dat je goede stevige knoop maakt, zodat de lijsten stevig aan de muur hangen.

Tip: Het touw wat door Megan wordt gebruikt is natuurlijk goed zichtbaar aan de muur, vooral als je een lichte muur hebt. Wil je dat het minder opvalt, dan zou je ook transparante visdraad kunnen gebruiken.

DIY Schilderij ophangen zonder boren

Stap 4 – Ophangen

Als alle touwtjes met haken aan alle lijsten geknoopt zijn, dan is het alleen nog maar een kwestie om ze stuk voor stuk aan de sierlijst te hangen. Het makkelijkste is om vanuit het middelste punt te werken. Hang dus eerst de middelste lijst op, zodat je eenvoudig de posities van de overige lijsten kunt bepalen. Nadat alle lijsten is opgehangen, dan kan je de complete muurcollage nog een keer op een afstand controleren. Eventuele posities kunnen natuurlijk altijd nog bijgesteld worden.

That’s it, zo eenvoudig kan het dus zijn om een schilderij of meerdere schilderij op te hangen zonder lelijke gaten in de muur te boren.

Bron: Onekingslane.com

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

2 Comments

 • Reply
  Estet
  23 juni 2020 at 22:13

  Hoe zijn de haakjes bevestigd aan de lijsten? En vind je die gewoon bij een bouwmarkt? Ik ben ook met zo’n systeem bezig. Maar vind t lastig.

 • Reply
  Kunst tentoonstellen in huis, zonder te hangen en te boren! - THESTYLEBOX
  8 oktober 2020 at 09:03

  […] zonder dat je een boormachine of hamer nodig hebt. We hebben hier al eerder laten zien hoe je een schilderij kunt ophangen zonder boren. Maar er zijn nog veel meer andere leuke ideeën om je kunst op een leuke manier een plekje in huis […]

 • Leave a Reply