THESTYLEBOX

Tuin & balkon inspiratie

10x Klimplanten


Ben je op zoek naar leuke klimplanten, waarmee jij die kale muur of saaie schutting in je tuin mee kunt opfleuren? Wij hebben tien mooie groene en bloeiende klimplanten voor je op een rijtje gezet. Kijk snel verder!

klimplanten

Klimplanten zijn perfect om een heel nieuw element aan je tuin toe te voegen met een hoogte die een intieme en romantische sfeer kan creëren zonder je tuin volledig af te sluiten. Ze zijn perfect voor het bedekken van lelijke muren en schuttingen, voor het toevoegen van hoogte en kleur wanneer ze door bogen of pergola’s worden gekweekt, en zijn bijvoorbeeld ook ideaal als je wat groen wilt toevoegen in een kleine tuin of een balkon.

Sommige klimplanten kronkelen zich om hun ondersteunende raamwerk, sommigen klampen zich vast aan het klimoppervlak, terwijl er ook soorten zijn die perfect als bodembedekkers gebruikt kunnen worden. Alle klimplanten zijn bovendien een paradijs voor dieren in het wild. Ze bieden broedplaatsen voor kleinere vogels en lokken vlinders en bijen. En ze zijn geweldig in de kleinere tuin, omdat klimplanten een kleine hoeveelheid grondruimte innemen in verhouding tot hun grootte en impact.

Er zijn groene klimplanten en varianten waar prachtige kleurrijke bloemen aan groeien. Daarnaast zijn er zelfs prachtige fruit klimplanten, een ideale vervanger voor fruitbomen. Kijk snel verder om erachter te komen welke klimplanten het beste bij jou en jouw tuin passen.

1. Klimop

De groenblijvende Hedera hibernica, beter bekend als de Klimop, heeft glanzende, donkergroene bladeren die zeer effectief zijn om lelijke muren en schuttingen te verbergen. Hij gedijt in elk bodemtype en kan op elk moment van het jaar worden gesnoeid. Als de scheuten worden vastgepind, zullen er snel wortels vormen, waardoor de plant goed gebruikt kan worden als bodembedekker. De klimop gebruikte hun luchtwortels om zich vast te klampen aan hekken, schuren, muren of eigenlijk waar je maar wilt.

klimplanten klimop

2. Clematis armandii

De Clematis Armandii is een grote, vroegbloeiende, krachtige en groenblijvende klimmer, met donkergroen glanzend blad en schotelvormige, geurende witte bloemen die mooi contrasteren met het blad. Het is één van de meest populaire klimplanten voor in de tuin. Ze zijn niet alleen uitstekend geschikt voor het afdekken van muren, bogen, pergola’s, hekken of lelijke boomstronken, ze zijn er ook in een enorm scala aan kleuren en vormen. Ze staan het liefst met hun kop in de zon en hun wortels in de schaduw, dus gebruik andere planten voor de nodige schaduw of bedek de grond met stenen of platte kiezels. Met variëteiten die bloeien in de lente, zomer, herfst en winter, vind je ongetwijfeld een geschikte Clematis voor jouw tuin.

klimplanten clematis armandii

3. Italiaanse Jasmijn

De Italiaanse Jasmijn, trachelospermum of Sterjasmijn is een aantrekkelijke houtachtige klimplant met glanzend groenblijvend blad en heerlijk geurende zomerbloemen. Hij houdt van een warme, zonnige, beschutte plek en is ideaal voor het aankleden van een muur op het zuiden, vooral in de buurt van een zitgedeelte of boven een deuropening, waar met volle teugen kan worden genoten van de jasmijngeurende bloemen.

klimplanten italiaanse jasmijn

4. Wisteria sinensis ‘Prolific’

Wisteria sinensis ‘Prolific’ is een snelgroeiende klimplant waarvan de volwassen stengels ongebruikelijke, gedraaide, knoestige vormen vormen. Een overvloed aan hangende, geurige, blauw-lila erwtenbloemen worden geproduceerd in het late voorjaar en worden vaak herhaald in hete zomers. De bladeren openen een koperachtige kleur en worden geleidelijk goudgroen met de tijd. Deze snelgroeiende Chinese blauweregen is ideaal om op een pergola of tegen een zuidmuur te kweken.

klimplanten Wisteria sinensis Prolific

5. Wisteria sinensis ‘Prolific’

De Vitis vinifera, ook wel de ‘Vroege van der Laan’ genoemd, is is één van de best rijpende druiven in het Nederlandse klimaat. Het is een krachtige klimplant met een hoog vermogen, die gemakkelijk een huismuur kan bedekken als je het af en toe snoeit. De kleine groene zomerbloemen die in juni en juli groeien, zullen in nazomer worden gevolgd door trossen kleine witgele druiven.

klimplanten Vroege van der Laan druiven

6. Lonicera henryi Kamperfoelie

De kamperfoelie is een prachtige klimplant die met zijn groenblijvende bladeren het hele jaar door interesse zal wekken in je tuin. Verdere interesse wordt toegevoegd in de zomer wanneer de kleine trossen buisvormige bloemen verschijnen en deze kunnen geel, rood en zelfs paars van kleur zijn. Deze klimmer is de ideale keuze voor op een pergola, aangezien de glanzende groene bladeren het hele jaar door zullen glanzen.

klimplanten kamperfoelie

7. Passiflora caerulea Passiebloem

Passiflora caerulea, oftewel de Passiebloem, is een populaire groenblijvende klimplant die zich vastklampt aan zijn ranken die er delicaat uitzien. Het produceert ongelooflijk exotisch ogende bloemen die een combinatie zijn van blauw en wit met paarse franjes, die opvallen tussen de glanzende diepgroene bladeren. Het is een krachtige plant die gedijt in hete zomers. De vruchten zijn eetbaar, maar smaken nergens zo goed als ze eruit zien. De Passiebloem is geweldig voor in een romantische tuin of om een grote muur of oppervlak te bedekken en geeft de tuin een extra vleugje schoonheid.

klimplanten passiebloem

8. Jasminum nudiflorum Winterjasmijn

De Jasminum nudiflorum is een gewelfde bladverliezende struik die met elke vorm van een hekwerk gemakkelijk kan worden gekweekt als een klimplant. Geurige citroengele bloemen barsten door het koude weer van januari tot maart en daarna verschijnen donkergroene bladeren gedurende de rest van de lente- en zomerperiode. De Winterjasmijn is geweldig voor het bedekken van kleinere gebieden zoals een kleine schutting of tuinhuisje.

klimplanten winterjasmijn

9. Wisteria floribunda ‘Rosea’

Wisteria floribunda ‘Rosea’ is een snelgroeiende klimplant die op volwassen leeftijd een zeer unieke gedraaide vorm krijgt. De verwrongen stengels bevatten een overvloed aan hangende, geurige, roze erwtenbloemen die in de late lente worden geproduceerd en vaak worden herhaald in hete zomers. De bladeren openen een koperachtige kleur en worden geleidelijk goudgroen met de tijd. Deze snelgroeiende roze Chinese blauweregen is ideaal om op een pergola of tegen een muur op het zuiden te kweken.

klimplanten Wisteria floribunda Rosea

10. Campsis radicans ‘Flamenco’

De Campsis radicans ‘Flamenco’ is een sterk groeiende, bladverliezende klimmer met massa’s prachtige, trompetvormige, oranjerode bloemen die de hele zomer aan de uiteinden van de takken worden geproduceerd. Deze tropisch ogende bloemen worden gedragen in hangende trossen boven lange, grof getande, glanzende donkergroene bladeren met puntige uiteinden en opvallende nerven. Een prachtige aanwinst voor elke tuin!

klimplanten Campsis radicans Flamenco

Bekijk ook:
10x Planten
12x Hangplant
Verticale tuin
35x Schutting ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply