THESTYLEBOX

Interieur ideeën Woonaccessoires

Verticale tuin


verticale tuin

De verticale tuin is dé trend op het gebied van modern tuinieren. Het wordt ook wel een levende muur, een groene muur genoemd. Je ziet het vaak in kantoorruimtes of andere openbare ruimtes zoals restaurants en hotels, maar steeds vaker wordt er ook een verticale tuin binnen in huis of buiten in de tuin gecreëerd. Verticaal tuinieren biedt verschillende voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat het super ruimtebesparend kan zijn, vergeleken met potten en plantenbakken. Je gaat namelijk de hoogte in aan een vaste muur of een vrijstaande wand. Daarnaast is een verticale tuin isolerend, geluiddempend, en heeft het ook een luchtzuiverende functie. Het is dus ook goed voor je gezondheid. En een verticale tuin ziet er natuurlijk ook gewoon super mooi en natuurlijk uit. Het kan dé blikvanger worden in elk kantoor, tuin, woonkamer of zelfs de badkamer!

Hoe onderhoud je een verticale tuin?

Dit is één van de meest gestelde vragen over een groene verticale tuin, hoe onderhoud je het eigenlijk? Logisch ook, anders dan bijvoorbeeld planten in een pot of een plantenbak, zijn de planten in een verticale tuin natuurlijk 90 graden gedraaid. Hoe kan je ze dan op een normale manier water geven. Er wordt zelfs beweerd dat een verticale tuin super onderhoudsvriendelijk is. Hoe kan dat dan? Verticale tuinen kunnen zo klein zijn als een fotolijst, maar het kan ook een hele grote muur van 5×3 meter zijn. Het is juist toch super tijdrovend om zo’n grote groene muur te onderhouden?

verticale tuin woonkamer

Irrigatiesysteem

Laten we voorop stellen dat alle planten onderhoud nodig hebben, of dat nou verticaal aan de muur is of gewoon in een pot of plantenbak. Planten hebben nou eenmaal water nodig. Wat dat betreft is er dus geen verschil tussen horizontaal of verticaal tuinieren. Wel is het zo dat een slimme verticale tuin op basis van een irrigatiesysteem werkt. Een irrigatiesysteem kenmerkt zich met gaatjes in de planken, die ervoor zorgen dat het water van boven naar beneden loopt. Op die manier krijgt elke plant voldoende water. Je kunt een verticale tuin ook zelfvoorzienend maken. Dat kan je doen met behulp van een watertank, die je eenvoudig kan vullen met een gieter. Heb je daar geen zin of tijd voor? Sluit het dan aan op de waterleiding. Heb je er dan helemaal geen omkijken naar? Zeer zeker wel, het is belangrijk dat bijvoorbeeld de druppel bevloeiing periodiek wordt gecontroleerd en planten te vervangen die niet meer gezond zijn. Indien gewenst, zou je daar wel een expert voor in kunnen huren.

Verticale tuin onderhouden irrigatiesysteem

Bekijk onderstaande video over de werking van het irrigatiesysteem.

Soorten planten

Een andere veelgestelde vraag over verticaal tuinieren is wat voor soorten planten je kunt gebruiken. In principe zou je elke buitenplant voor de tuin en elke binnenplant voor binnen kunnen gebruiken. Wel is het zo dat sommige planten meer geschikt zijn voor een verticale tuin, doordat ze een hangend karakter hebben of mooi vol groeien. Grassen, Heuchera, Pulmonaria en verschillende Varens zijn bijvoorbeeld erg populair. Maar je kunt ook denken aan de Bladbegonia, Graslelie, Hedera, of de Sierasperge. Een verticale moestuin met verse kruiden is ook een heel leuk idee, met Basilicum, Bieslook, Peterselie, Sla, Tijm, noem maar op. Dit is vooral leuk voor in de keuken!

verticale tuin inspiratie

Inspiratie voorbeelden

Nu je een beetje weet wat een verticale tuin is, wil je natuurlijk meteen aan de slag met verticaal tuinieren. Voordat je begint is het wel goed om eerst te weten hoe zo’n verticale tuin eruit kan komen te zien. Wij hebben daarom een aantal mooie inspiratie voorbeelden voor je op een rijtje gezet van super leuke en mooie verticale tuinen. We zijn benieuwd welke jij het mooist vindt. Laat je het ons weten?

1. Levende groene muur

Wil je echt all the way gaan? Dan ga je natuurlijk voor een grote wand, die je volledig bekleed met een verticale tuin. Hieronder zie je een heel mooi voorbeeld, die we in de portfolio van Studio Arthur Casas hebben gevonden. Deze prachtige levende groene muur vormt een belangrijk onderdeel in het interieurontwerp dat zij hebben gerealiseerd voor een villa in São Paulo. Zowel buiten in de tuin als binnen in het interieurs zijn verschillende weelderige groene muren gerealiseerd.

Levende groene muur

2. In de badkamer

In de meeste badkamers heb je te maken met de uitdaging dat je niet heel veel ruimte hebt. Hoewel veel mensen het erover eens zijn dat planten een heel leuk idee zijn voor de badkamer, zijn planten niet het eerste waar je aan denkt bij het inrichten van de badkamer. Een verticale tuin kan daarom de perfecte oplossing zijn. Het is een geweldige manier om groen toe te voegen, terwijl het bijna geen ruimte inneemt. Je hebt alleen een stukje muur nodig. In deze badkamer hebben ze de verticale tuin binnen in de douche aangelegd!

Verticale tuin badkamer

3. Aan de trap

Wil je iets doen aan je saaie lelijke trap? Er zijn veel meer andere leuke ideeën dan mooie trapbekleding. Decoreer je trap bijvoorbeeld met een verticale tuin! In deze super leuke woonkamer is er niet alleen gekozen voor een mooie groene muurkleur, er is ook een geweldige verticale tuin aangelegd aan de zijkant van de trap. Dit idee is heel eenvoudig te realiseren door een balustrade te maken van tuingaas. De planten kan je haken, planthangers en leuke potten aan het gaas hangen.

Verticale tuin trap

4. D&M Depot Karoo

Aan deze strakke keuken achterwand is een verticale tuin gecreëerd met D&M Depot Karoo. D&M Depot Karoo is een super handig modulair systeem, waarmee je heel eenvoudig een verticale tuin kunt aanleggen binnen in huis of buiten in de tuin. Één module bestaat uit negen compartimenten voor negen plantjes. Maar wil je een grotere levende groene wand maken? Dan kan je meerdere modules bij elkaar monteren. Met dit modulair systeem zou je dus zelfs een complete muur mee kunnen bekleden. Het is bovendien super onderhoudsvriendelijk dankzij het irrigatiesysteem. Klik hier voor meer informatie.

verticale tuin dm depot karoo

5. Op kantoor

De verticale tuin is vooral erg populair op kantoor. Niet alleen omdat het zo mooi is, maar ook vooral omdat planten stress verminderen en productiviteit juist verhogen. Op het kantoor in het Zweedse Helsingborg van bouwgigant Skanska hebben ze een enorme verticale tuin aangelegd. Het is een ongelooflijk energiezuinig en groen kantoor. Een verticale wand mag dan uiteraard niet ontbreken.

Verticale tuin kantoor

6. Verticale moestuin

Houd je van koken? Dan zou je het vast geweldig vinden om elke dag te beschikken over verse kruiden. Een normale moestuin neemt echter best wat ruimte in beslag, maar dat geldt niet voor een verticale moestuin. Op die manier kan je heel gemakkelijk verticaal tuinieren in de keuken. In deze keuken hebben ze twee brede zwarte plantenbakken boven elkaar aan de muur gemonteerd, waar verschillende verse kruiden worden gekweekt. Een leuke vorm van wanddecoratie in de keuken én elke dag verse kruiden, wat wil je nog meer?

Verticale moestuin

7. Mosschilderij

In dit kantoor hebben ze een zogenaamd mosschilderij aan de muur opgehangen. Dit mosschilderij van 70×70 cm is eigenlijk een kant en klare verticale tuin met een strakke witte stalen lijst. Het bestaat uit 50% bol- en 50% platmos. Het voordeel van een verticale tuin van mos, is dat het super onderhoudsvrienlijk is. Om het in goede conditie te houden hoef je er slechts één keer per maand met een plumeau eroverheen. Klik hier voor meer informatie.

mosschilderij

8. Verticaal tuinieren met wandpotten

Hierboven kan je zien hoe je heel eenvoudig met brede plantenbakken een verticale moestuin kunt aanleggen. Op Inspiredbycharm.com laat blogger en designer Micheal zien hoe je dat kunt doen op een hele smalle tussenmuur. In plaats van brede plantenbakken, heeft hij meerdere wandpotten boven elkaar gemonteerd, waar de verse kruiden in gekweekt worden. Vind je dit ook een leuk idee? Lees er hier meer over. En klik hier om verschillende wandpotten te kopen.

Verticaal tuinieren in de keuken

9. In de tuin

Verticaal tuinieren is niet alleen leuk voor binnen in huis, het is ook een leuk idee voor buiten in de tuin. Voor grote tuinen, maar vooral ook voor kleine tuinen waar je te maken hebt met tekort aan ruimte. Deze verticale tuin hebben we gevonden bij Shannon van Home Made Lovely, die een houten frame heeft gemaakt, waartussen tuingaas is gespannen. Aan het gaas zijn vervolgens leuke terracotta potten opgehangen. Love this idea!

verticale tuin in de tuin

10. Zakken van vilt

Megan Gilger, het gezicht en blogger achter The Fresh Exchange, heeft deze stoere DIY verticale tuin ontworpen en gemaakt van zakken van vilt. Het zijn in totaal drie brede zwarte vilt zakken, die middels een houten balk aan een touwsysteem zijn gemonteerd. Het klinkt eenvoudig en het ziet er eenvoudig uit om het te maken, en het is daadwerkelijk ook heel eenvoudig. Klik hier voor de complete handleiding!

verticale tuin zakken vilt

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

3 Comments

 • Reply
  50x Woonkamer ideeën - THESTYLEBOX
  21 maart 2020 at 07:01

  […] #42 Je kunt eveneens ruimte besparen met een verticale tuin. In deze woonkamer is daar een ideale plek voor gekozen: de trap. Door tussen het plafond en de trap gaas te spannen, heb je alle ruimte voor hangpotten met planten. Meer informatie over verticaal tuinieren vind je in het artikel over de verticale tuin. […]

 • Reply
  12x Balkon inspiratie - THESTYLEBOX
  21 juni 2021 at 07:01

  […] Leestip: Verticale tuin […]

 • Reply
  Zo vergroen je je tiny house - THESTYLEBOX
  8 juli 2021 at 07:00

  […] Leestip: Verticale tuin […]

 • Leave a Reply