THESTYLEBOX

Wonen

Huis koel houden? 10x Tips!


Wil jij jouw huis koel houden tijdens de hittegolven deze zomer? Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder en bereid je voor op de eerstvolgende hittegolf!

huis koel houden

In Nederland hebben we niet heel vaak te maken met lange hete zomers, maar afgelopen jaren hadden we tóch een aantal hittegolven meegemaakt. Zoals het KNMI een hittegolf beschrijft, is het een serie van minstens vijf zomerse dagen, waarvan er zeker drie tropisch zijn. Dat wilt zeggen vijf zomerse dagen met een temperatuur van 25,0 °C of hoger, waarvan drie dagen tropische temperaturen bereiken van 30,0 °C of hoger. Hoewel we allemaal van hoge temperaturen en de zon houden, zijn deze extreme dagen moeilijk uit te houden. Dat geldt voor buiten, maar vooral ook binnen in huis. Om je te helpen goed en comfortabel door de eerstvolgende hittegolf van deze zomer door te komen, hebben we de beste tips voor je op een rijtje gezet om je huis koel te houden.

1. Houd je gordijnen gesloten

Houd je gordijnen gesloten. Hoe eenvoudig deze tip ook mag lijken, 30 procent van de ongewenste warmte komt vanuit je ramen. Door je gordijnen dicht te doen, kan je je huis tot 7 procent koeler houden tot een temperatuur van 20 graden. Met andere woorden, het dichtoen van de gordijnen voorkomt in wezen dat je huis een miniatuurkas wordt, wat vooral het geval is bij ramen op het zuiden en westen.

huis koel houden gordijnen dichtdoen

2. Zonwering

Een andere populaire manier om zon en warmte tegen te houden, is het toevoegen van luifels, zonwering en/of luiken aan de buitenkant van de ramen. Naast raamdecoratie bieden deze extra opties een extra beschermingslaag tegen de zon. Luifels zijn de meest effectieve (maar ook de duurste) manier en je huis zelfs tot 65-75% koeler houden, vooral wanneer ze op ramen op het zuiden en westen worden geplaatst.

huis koel houden zonwering

3. Schaduw creëren met bomen en planten

Als je het hebt over het koel houden van je huis in de zomer, denk je wellicht alleen maatregelen die je binnen in huis doorvoert, maar er zijn dus ook maatregelen die je buiten aan de gevel en in je tuin kunt doorvoeren. Zonwering is er één van, maar bomen en planten kunnen je huis ook erg koel houden. Een goed geplaatste boom kan een wereld van verschil maken voor het comfort van je huis. Het planten van een boom levert waarschijnlijk geen onmiddellijke vruchten op, maar het is een geweldige manier om zowel je huis schaduw te geven als kleur en schoonheid toe te voegen aan je huis en tuin. Wijnstokken en andere hoge struiken zijn andere opties die snellere resultaten zullen opleveren. Het nadeel is dat deze ook onderhoud nodig hebben.

huis koel houden bomen

4. Houd deuren in huis open

In de winter helpt het sluiten van deuren om de warmte in bepaalde kamers vast te houden, maar dat wil je natuurlijk niet in de hete zomermaanden. Je wilt dat lucht vrij door kamers en door het hele huis kan stromen. Een goede luchtstroom betekent een koeler huis. Een goede tip is dus om de binnendeuren open te houden, tenzij je wilt dat die kamers broeierig warm worden.

huis koel houden deur open

5. Koop een airco

Tien jaar geleden waren er nog niet heel veel mensen die een airco in huis hebben, maar tegenwoordig is een airco in huis een hele normale zaak. Het is natuurlijk de meest snelle en effectieve manier om je huis koel te houden, wat ideaal is bijvoorbeeld tijdens het slapen. Door de toegenomen vraag is het aanbod van airco’s ook enorm gegroeid. Je hebt niet alleen te maken met verschillende soorten airco’s, die op verschillende manieren in huis geplaatst kunnen worden, maar je hebt natuurlijk ook verschillende merken. Zo heb je bijvoorbeeld vaste split airco’s en mobiele airco’s. Vooral deze laatste zijn erg populair voor in huis, omdat ze mobiel en compact zijn. Daarnaast zijn ze over het algemeen goedkoper. Als je ook een mobiele airco in huis wilt kopen, doe dan van tevoren goed onderzoek, om de beste mobiele airco voor jou te krijgen.

huis koel houden airco

6. Zet de ventilatie aan

Het is sowieso belangrijk om je huis goed te ventileren, maar tijdens de hete zomermaanden is goede ventilatie nog belangrijker. Natuurlijke ventilatie via roosters en spleten is belangrijk, maar let vooral ook op de ventilatie die je bijvoorbeeld in de badkamer aan kunt zetten. Warme douches verwarmen badkamers natuurlijk behoorlijk, en die warmte kan gemakkelijk naar de omliggende kamers lekken. Dus zet de ventilator niet gewoon uit als je uit de douche komt; laat het nog 20 of 30 minuten intrekken, zodat het de hete lucht echt naar buiten kan trekken.

huis koel houden badkamer ventilatie

7. Vervang alle lampen met LED lampen

Heb je nog oude gloeilampen en halogeenlampen in huis? Dan is het een goed idee om deze zo snel mogelijk te vervangen met LED lampen. LED lampen bieden enorm veel voordelen ten op zichte van de ouderwetse gloeilampen en halogeenlampen. Zo zijn LED lampen een stuk duurzamer, en ze verbruiken veel minder energie. Dit zal je dus goed merken in je portemonnee. Een ander belangrijk voordeel, is dat LED lampen niet warm worden. Daar zal je dus ook tijdens de hete dagen van profiteren in huis.

huis koel houden led lampen

8. Slim omgaan met apparatuur in huis

Ramen laten veel warmte in huis, maar een andere grote boosdoener is elektrisch apparatuur. De oven is het meest voor de handliggende apparaat, maar eigenlijk geven alle apparaten veel warmte af tijdens het gebruik. Ga hier dus slim mee om.

De wasmachine laat heet water stromen en drogers gebruiken duidelijk verwarmde lucht die onvermijdelijk ontsnapt en uit de machine straalt. De was moet natuurlijk gedaan worden, maar doe dat in de nacht om het overdag in huis koel te houden. Maak de ventilatieopening van de droger ook regelmatig schoon voor een snellere cyclus.

Je vaatwasser geeft ook veel warmte af. Laat het net als de wasmachine en droger ’s nachts draaien om het verwarmingseffect te minimaliseren. Als je een rustig model hebt, start het dan voordat je naar bed gaat en je wordt wakker met schone vaat!

Als je airco hebt – hoe soepeler en efficiënter hij werkt, hoe beter het je huis zal koelen. Het installeren van een programmeerbare thermostaat kan dit proces helpen, in plaats van dat je elke ochtend en avond aan de temperatuur moet rommelen. En vergeet niet de filters van je airco regelmatig te vervangen. Een vieze filter vermindert niet alleen de luchtkwaliteit, maar ook de efficiëntie van de luchtstroom.

huis koel houden apparatuur

9. Houd je huis koel met planten

Planten zijn sowieso een goed idee in huis, die er niet alleen decoratief mooi uitzien, maar ook goed is voor de luchtcirculatie in huis. Maar wat je misschien niet weet, is dat planten je huis ook koel houden omdat ze tijdens het transpireren water verliezen. Hierdoor koelt de lucht rondom de planten af, waardoor het gezuiverd en fris blijft. Als je op zoek bent naar een natuurlijke, goedkope manier om je huis koel te houden, overweeg dan om een aantal van deze planten te kopen, die kunnen helpen de temperatuur laag te houden:

  • Aloë Vera;
  • Goudpalm;
  • Ficus;
  • Varens;
  • Dracaena trifasciata.

huis koel houden planten

10. Isolatie

Veel van de dingen die helpen om je huis warmer te houden in de winter, helpen ook om je huis koel te houden in de zomer. Isolatie is daar het perfecte voorbeeld van. Goede isolatie verlaagt de energierekening door de koele lucht binnen te houden en de warmte buiten. Een duurzame investering, waar je heel veel en heel lang plezier aan kunt hebben in huis.

Bekijk ook:
De beste zonwering voor de zomer
12x Hangplant

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply