THESTYLEBOX

Slaapkamer inspiratie

Duurzame slaapkamer tips


Wil je een duurzame slaapkamer inrichten? Goed bezig! Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rijtje. Op naar een zo’n duurzaam mogelijk huis!

duurzame slaapkamer tips

Duurzaamheid is een hot topic. Om ervoor te zorgen dat we zuinig mogelijk omgaan met moeder natuur, speelt duurzaam wonen ook een belangrijke rol. Vooral nu in deze periode, waar we met z’n allen zoveel mogelijk thuis moeten blijven, is het belangrijk dat we een veilige en gezonde woonomgeving voor onszelf en voor onze gezinnen moeten creëren. We hadden hier eerder al een aantal handige tips gedeeld over hoe je met duurzaamheid kan omgaan in huis, en vandaag willen we laten zien hoe je een duurzame slaapkamer kan inrichten. De slaapkamer is immers de ruimte waar je de meeste tijd in doorbrengt.

Duurzame vloer

Voor diegenen die vanaf scratch een nieuwe slaapkamer gaan inrichten, kunnen voor een zo duurzaam mogelijke slaapkamer gaan. En dat begint al met de vloer. Hieronder hebben we een aantal duurzame vloeren voor je op een rijtje gezet.

Kurk

Kurk is gemaakt van het afscheren van boomschors – voor kurkvloeren hoeven geen hele bomen te worden gekapt. Kurk is onderhoudsvriendelijk, antimicrobieel en brandwerend. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en beitsen. Het duurzame materiaal kan tot 30 jaar meegaan als het op de juiste manier wordt onderhouden.

duurzame slaapkamer tips kurkvloer

Bamboe

Bamboe lijkt op hardhouten vloeren, maar is minder duur en milieuvriendelijker. In tegenstelling tot hardhout groeit bamboe sneller – bamboe bereikt binnen 5 jaar zijn volledige volwassenheid, terwijl het voor bomen minstens 20 jaar nodig heeft. Bovendien worden bamboestengels eenvoudig een paar centimeter boven de grond afgesneden voordat ze opnieuw beginnen te groeien. Bomen worden volledig verwijderd nadat ze zijn gekapt en vervolgens opnieuw geplant. Bamboevloeren zijn eenvoudig te installeren en te onderhouden en kunnen in verschillende kleuren en nerven worden aangepast.

Beton

Betonnen vloeren zijn meestal gepolijst tot een heldere glans en kunnen ook worden getint om voor het verkrijgen van de gewenste kleur. Betonnen vloeren kunnen worden ingelegd met andere materialen om ook ontwerpen of effecten op het oppervlak te creëren. Het is gemakkelijk te onderhouden en het geeft je interieur een stoere industriële uitstraling.

Rubber

Rubbervloeren zijn relatief nieuw voor slaapkamers – van oudsher werden ze meestal gebruikt als vloerbedekking voor bijvoorbeeld garages. Rubberen vloeren zijn gemaakt van gerecyclede banden en zijn waterbestendig. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen en kan tot 20 jaar meegaan.

Wol

Wollen vloerbedekking is afkomstig van natuurlijke bronnen en kan in elke kleur worden geverfd. Wollen vloerbedekking is duurzaam, met wolvezels die na verloop van tijd hun oorspronkelijke uiterlijk behouden.

Polyester Berber

Polyester Berber, of P.E.T., is een materiaal gemaakt van gerecycled plastic dat is omgesmolten en versnipperd tot vezels. Hoewel het misschien niet zo zacht is als andere materialen zoals katoen of wol, gaat polyester Berber langer mee en is het morsbestendig. Polyester Berber is verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen.

Katoen, jute en sisal

Andere milieuvriendelijke vloermaterialen zijn katoen, jute en sisal. Katoen is een relatief goedkoop en een natuurlijke isolator om de slaapkamer warmer te houden. Jute wordt gemaakt van lange plantaardige vezels die tot grove draden worden gesponnen. Jute vloerkleden zijn super populair, waarmee je een warme natuurlijke sfeer kunt creëren in de slaapkamer. Sisal, een vezel gewonnen uit de agaveplant, is ook erg mooi en duurzaam.

duurzame slaapkamer tips sisal vloer

Duurzame meubels

Als het gaat om duurzame meubels, dan zijn hout en bamboe de beste materialen. Houten en bamboe meubels gaan niet alleen lang mee, maar zijn ook nog eens erg mooi, en geven je slaapkamer ook een warme uitstraling.

Hout

Hout is een van nature hernieuwbare energiebron met minder impact op het milieu. Houten meubels zijn sterk en duurzaam, wat betekent dat er minder energie en materialen worden uitgegeven voor de productie van nieuwe meubels. Als houten meubels eenmaal versleten zijn, zijn ze bovendien gemakkelijk recyclebaar, wat resulteert in een lage ecologische voetafdruk en een besparing van meer bomen.

duurzame slaapkamer tips houten meubels

Hout absorbeert van nature koolstofdioxide voor een schonere atmosfeer, en het houdt meer warmte vast – zeven keer meer warmte dan bijvoorbeeld keramische tegels, met minder energie die wordt besteed om de slaapkamer warm te houden.

Bamboe

Zoals eerder vermeld, bereikt bamboe binnen 5 jaar zijn volledige rijpheid en groeit het sneller dan hardhout. Het sterke, duurzame materiaal bamboe produceert ook meer zuurstof en verwijdert tegelijkertijd kooldioxide. Bamboe is verkrijgbaar in verschillende stijlen en afwerkingen die bij elk interieur passen.

Milieuvriendelijke muurverf

Ben je van plan om de muren in je slaapkamer te schilderen in een mooie kleur? Ga dan voor milieuvriendelijk muurverf. Normale verf bevat VOC’s of vluchtige organische stoffen – giftige emissies van chemicaliën. Als je andere soorten verf kiest, zoals gerecyclede verf of verf op natuurlijke basis, kan je de risico’s van VOC’s voorkomen.

Gerecyclede verf is afkomstig van ongebruikte verf uit eerder gekochte verfblikken. Verschillende bedrijven accepteren donaties van ongebruikte verf om opnieuw te gebruiken om verspilling te voorkomen. Verf op natuurlijke basis produceert weinig tot geen VOC’s en is gemaakt met behulp van milieuvriendelijke methoden. Bovendien is dit type verf net zo effectief als gewone verf.

duurzame slaapkamer tips muurverf

Velen gaan ervan uit dat milieuvriendelijke verf alleen in natuurlijke tinten verkrijgbaar is, maar dat is niet waar. Verf is in de meeste kleuren verkrijgbaar. Als je moeite hebt om een kleur te kiezen, bieden de meeste winkels verschillende kleinere blikken verf aan, zodat je deze eerst op de muren in je slaapkamer uit kunt testen.

Tweedehandse meubels

In plaats van nieuwe meubels voor je slaapkamer te kopen, is het een heel goed idee om voor tweedehandse meubels te gaan. Door gebruikte meubels te kopen, zullen er minder materialen worden verbruikt om nieuwe meubels te bouwen. Een ander voordeel van tweedehands kopen is dat elke giftige verf of beits al tijd heeft gehad om te ontgassen.

duurzame slaapkamer vintage meubels

Er zijn nog genoeg tweedehandse meubels die nog in perfecte staat zijn. Sterker zelfs, sommige mooie vintage en antieke meubels zijn nieuw helemaal niet meer te verkrijgen. De kans is dus groot dat je een uniek bed, nachtkastje of ladekast hebt, die niemand anders heeft!

De mooiste tweedehandse vintage meubels en accessoires vind je in vintage winkels, vlooienmarkten of bijvoorbeeld op Marktplaats.

Duurzaam beddengoed

Met zo’n ruime keuze aan materialen die beschikbaar zijn voor je beddengoed, vraag je je misschien af wat de meest milieuvriendelijke optie is. Je wilt lakens en dekbedden zoeken die zijn gemaakt van biologisch geteelde materialen die vrij zijn van chemische kleurstoffen. Hennep is bijvoorbeeld een populaire keuze voor lakens. Hennepvellen zijn ademend en kunnen ook helpen beschermen tegen huisstofmijt.

Overweeg voor duurzaam dekbed van biologisch katoen of wol. Katoenen dekbedden zijn geweldig voor de zomer, omdat ze lichtgewicht en ademend zijn. Wol is een populaire keuze voor de winter omdat het warmte vasthoudt.

duurzame slaapkamer bedlinnen

Duurzame verlichting

Als het om duurzaamheid gaat van verlichting, dan is er in de afgelopen jaren heel veel gebeurt. Vroeger gebruikten iedereen nog halogeenlampen en gloeilampen. Om energie te besparen waren ook spaarlampen in het leven geroepen. Maar tegenwoordig worden LED lampen door alles en iedereen aangeraden. Dit heeft alles te maken met de duurzaamheid en energie-efficiëntie. Vergeleken met een spaarlamp, is een LED lamp tot wel 90% efficiënter. Met een gemiddelde levensduur van 30.000 – 35.000 branduren, gaan LED lampen bovendien 3 – 5 keer langer mee dan een spaarlamp. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de energiebesparing die je hebt van het gebruik van LED lampen vergeleken met halogeenlampen en gloeilampen.

LED lampen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in heel veel verschillende warmtes – Dus het excuus dat gloeilampen warmer zijn, gaat niet langer op. Ons advies is dan ook om zo snel mogelijk alle gloeilampen, halogeenlampen en spaarlampen te vervangen door LED lampen. Niet alleen in de slaapkamer, maar in heel je huis.

duurzame slaapkamer tips verlichting

Duurzaam matras

De meeste matrassen zijn gevuld met giftige chemicaliën, waaronder vlamvertragers en formaldehyde. Deze giftige chemicaliën komen vrij in de lucht, wat ertoe kan leiden dat je ze urenlang inademt terwijl je slaapt.

Van niet-biologische matrassen is bekend dat ze tot gezondheidsproblemen leiden, zoals beklemming op de borst en ademhalingsproblemen. Gelukkig beginnen verschillende bedrijven duurzame biologische matrassen te produceren die milieuvriendelijk en vrij van gifstoffen zijn.

Zoek naar matrassen die zijn samengesteld uit biologische wol, biologisch katoen en natuurlijke latex. Als je geen nieuwe milieuvriendelijke matras kunt veroorloven, laat je huidige matras dan buiten luchten om te helpen bij het ontgassen en gebruik een luchtontvochtiger in je slaapkamer.

Planten

Planten zijn een aanwinst voor elke kamer. Ze zien er mooi uit, voegen natuurlijke geuren toe aan de kamer en kunnen ook de luchtkwaliteit verbeteren in huis. Bepaalde soorten planten kunnen helpen de lucht te zuiveren. Ze verminderen CO2 en verhogen de luchtvochtigheid. Door een plant aan je kamer toe te voegen, kun je die muffe, giftige lucht verwijderen en je gezondheid verbeteren. Planten die je misschien voor de slaapkamer wilt overwegen, zijn onder meer vredeslelies, Boston-varens, slangenplanten en Aloë vera’s. Dit zijn alleen luchtzuiverende planten, die bovendien gemakkelijk te onderhouden zijn.

duurzame slaapkamer tips planten

Tips:
12x Hangplant
Botanisch interieur: Planten in manden
10x Planten

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply