THESTYLEBOX

Keuken inspiratie

Wat komt er allemaal voor lekkers uit jouw grillpan?


Een heleboel, maar dan moet je wel een pan van enige kwaliteit in huis halen. Als kok die zijn of haar roeping serieus neemt, kies je natuurlijk enkel het beste uit.

rode grillpan la creuset

Zeker wanneer jij jouw gasten – en laten we jezelf niet vergeten – echt iets bijzonders voor wilt schotelen. Besef wel dat een echte grillpan nooit of te nimmer is inbegrepen in een standaard setje. Van kookpannen, bedoelen we dan dus. Daar zit alleen het hoognodige in. Maar de echte expert (in wording) weet dondersgoed dat dat niet genoeg is! Net als dat je bepaalde alcoholische dranken – zoals wijn – enkel in de specifiek daarvoor bestemde glazen moet schenken, anders verliezen ze de perfecte temperatuur. En daarmee hun smaak! Dus wanneer in een bepaald recept staat dat jij een grillpan moet gebruiken, wees dan niet eigenwijs en doe dat dan ook.

Kortom, wanneer jij echt aan het grillen wilt slaan, heb je een speciale grillpan nodig. Oké, de prijs stijgt soms nog weleens de pan uit – letterlijk en figuurlijk – maar dat moet jij als gepassioneerd keukenprins(es) er toch wel voor over hebben?

Om je daarvan te overtuigen, gaan we even iets diepe rop het fenomeen grillpan in. Dus allereerst behandelen we de vraag:

Waar dient een grillpan eigenlijk voor?

Tja. Grillen dus. En dat houdt in dat je vlees, vis of groenten bereidt zonder dat je eerst olie in je pan giet of boter laat smelten. Dat gaat namelijk allemaal tussen de karakteristieke ribbels zitten.

Ribbels?

Jazeker! Je hebt vast wel eens een grillpan gezien, zij het in een advertentie of bij iemand anders thuis. Dit zijn platte pannen, meestal gemaakt van gietijzer en vierkant van vorm. Uiteraard zit er ook een handvat aan, wat bij sommige modellen zelfs afneembaar is.

grillpan tomaatjes

Het is heel verstandig om die vraag als allereerste beantwoord te hebben. Je hebt ze vast wel eens gezien. Grillpannen dus. Dat zijn van die geribbelde, platte vormen, meestal vierkant, met ribbels in het midden. Er zit ook een al dan niet afneembaar handvat aan. Afgezien van het uiterlijk weet je zeker dat je een (goeie) grillpan in handen hebt wanneer het gewicht aanzienlijk is. Dat mag ook wel wanneer zo’n ding van gietijzer gemaakt is, zoals we zonet al vermeldden. Hoe zwaarder een grillpan doorgaans is, hoe hoger de kwaliteit. En nee, dit zuigen we niet uit onze duim. Voorgaande is een serieuze stelregel waar je daadwerkelijk op mag vertrouwen.

Hoe gebruik je een grillpan?

Hiervoor hebben we al genoemd dat er geen vet of olie in de pan gebruikt moet worden. Dat gaat namelijk enorm snel tussen de ribbels zitten en dan komt er alleen maar een enorme walm vanaf. Bovendien zal het de ingrediënten niet tot nauwelijks beroeren, dus je hebt er ook nog eens helemaal niks aan. Smeer gewoon wat boter of olie op jouw vlees, vis, groenten of andere inhoud van je grillpan. Houd eventueel het vuur wat lager als je het echt niet vertrouwt. En anders kun je altijd nog gewoon een koekenpan pakken, mocht je het op de voor jou bekende manier willen doen.

Beetje zonde van de investeirng dan, maar goed. In dat geval is het zeker verstandig om even goed te kijken naar welke ingrediënten het beste garen in een grillpan.

Wat kun je allemaal maken met een grillpan?

Nou, de grootste bestanddelen voor een gerecht waar vlees, vis of groenten bij komen kijken dus. Maar nog veel meer dan dat! Zo kun jij jouw grillpan ook gebruiken om de lekkerste tosti’s mee te maken volgens jouw persoonlijke favoriete recept. En ben jij wel te porren voor platbroden en pizza’s? Dan kun je ook die maken met behulp van een grillpan. Echt waar! Zelfs de basis voor een verfrissende siroop die resulteert in een zalige citroenlimonade bereid je met deze grote vriend van gietijzer. Blader eens een kookboek door dat zich op de grillpan richt of neem eens een kijkje op je favoriete kook websites en -fora om de nodige inspiratie op te doen.

grote grillpan la creuset

Hoe onderhoud je een grillpan?

Met zeep of juist niet. Dat is geheel afhankelijk van het materiaal waar jouw grillpan van gemaakt is. Heeft de jouwe een antiaanbaklaag? Dan mag je er wel degelijk afwasmiddel voor gebruiken, plus een spons die geen krassen achterlaat. Een nachtje laten weken is ook nooit verkeerd.

Een dergelijke behandeling is echter funest wanneer je een grillpan hebt die van gietijzer is gebruikt. DIe heeft van nature geen antiaanbaklaag, maar die wordt juist opgebouwd door hem vaker te gebruiken. Zeep vernietigt deze beschermlaag en zorgt ervoor dat je pan kan gaan roesten. Wrijf de pan daarom liever in met grof zout en giet er warm water bij. Nadat je het geheel perfect ingewreven hebt, spoel je de pan nog eens af en wrijf je hem droog. Vervolgens behandel je hem nog eens met neutrale olie, waarna hij weer kan worden opgeborgen. En hergebruikt! Hopelijk nog heel lang.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply