THESTYLEBOX

Slaapkamer inspiratie

De beste kleuren voor de slaapkamer: deze kleuren zullen je slaap verbeteren!


Beste slaapkamer kleuren

Heb je moeite om ’s nachts in slaap te vallen? Dan is het belangrijk om daar wat aan te doen. Slaap is namelijk enorm belangrijk. Je hebt gemiddeld gezien tussen de 7 tot 8 uur slaap nodig, afhankelijk van je levensstijl. Je nachtrust heeft invloed op je eetlust, je stemming, je testosteron, en het verkleint zelfs de kans op ziektes. Er zijn verschillende methodes om beter te kunnen slapen. Maar één van de methodes, die vaak wordt overgeslagen, is het veranderen van de slaapkamer kleuren.

Kleuren hebben niet alleen een decoratieve functie in je interieur, maar het heeft ook invloed op je gedrag én je slaap. Er zijn kleuren die je beter kunt vermijden in de slaapkamer, en er zijn kleuren die juist stimulerend en kalmerend werken. De slaapkamer kleuren hoeven natuurlijk niet de oorzaak te zijn, maar niet geschoten is altijd mis, toch? Een nieuw bed en een nieuwe kledingkast kunnen best duur zijn, maar er zijn genoeg andere ideeën om de kleuren van de slaapkamer te veranderen. Bekijk hieronder welke niet en wel goed zijn voor je slaap en hoe je de die beste kleuren in je slaapkamer kunt toepassen!

Welke slaapkamer kleuren worden aangeraden?

Britse hotelketen Travelodge heeft onderzoek gedaan naar het verband van slaapkamer kleuren en nachtrust. Hieronder kan je zien welke kleuren voor de beste nachtrust zorgen.

Blauw

Alle psychologen en onderzoekers zijn het er over eens, blauw is zonder twijfel de beste slaapkamer kleur. Blauw is een kalmerende kleur die stimulerend werkt voor je slaap. Je hersenen zijn ontvankelijk voor de kleur blauw, dankzij speciale receptoren in je netvlies, ganglioncellen genoemd. Deze zijn meer gevoelig voor blauw dan elke andere kleur, dus wanneer ze het zien, sturen ze een bericht naar je hersenen dat je in een rustige omgeving bent, waardoor je hartslag en bloeddruk worden verlaagd. Uit onderzoeken is gebleken dat mensen met een blauwe slaapkamer de meeste en beste nachtrust hebben. Gemiddelde nachtrust: 7:52 uur.

Beste slaapkamer kleur blauw

Een super mooie slaapkamer met blauwe muren. Klik hier om meer foto’s te zien.

Geel

Totaal onverwachts is geel bevonden als de tweede beste kleur voor de slaapkamer. Geel is een zonnige en warme kleur, maar het stimuleert ook je zenuwstelsel. Naast dat geel goed voor je nachtrust is, kan geel ook op een hele mooie manier toegepast worden in de slaapkamer. Okergeel is bijvoorbeeld een hele mooie en populaire geeltint! Gemiddelde nachtrust: 7:40 uur.

Slaapkamer okergeel hoofdbord

Of laat het terugkomen met een mooi geel hoofdbord.

Slaapkamer kleur okergeel

Slaapkamer met een mooie okergele muur.

Groen

Dat groen een super populaire interieurkleur is, hebben we hier al vaak laten zien. Maar dat deze kleur ook een goed idee is in de slaapkamer, omdat het goed is voor je nachtrust, zal voor velen nieuw zijn. Mensen met groen in de slaapkamer geven niet alleen aan dat ze langer slapen, maar ook opgewekt en positief wakker worden. Dat willen we toch allemaal? Niet alleen een groene slaapkamer is een goed idee, maar er zijn ook hele mooie groene kleurtinten die je elders in huis kunt toepassen, zoals olijfgroen of mintgroen. Gemiddelde nachtrust: 7:36 uur.

slaapkamer kleur groen

Het cognac leren hoofdbord staat prachtig bij de donkergroene muur. Klik hier om meer van deze slaapkamer te zien.

Groen bedlinnen slaapkamer

Super mooi groene bedlinnen!

Zilver

Het lijkt een vreemde kleur, maar mensen met zilveren slaapkamers hebben het gevoel dat ze worden gekalmeerd door de metaalachtige tinten. Grijs straalt luxe uit en door de schittering heeft het dezelfde werking als de maan. Hierdoor slapen we beter. Gemiddelde nachtrust: 7:33 uur.

slaapkamer kleur zilver

Deze zilveren muur is dé blikvanger in deze slaapkamer!

Oranje

Oranje is niet de meest populaire kleur in huis. Tóch is het een uitstekende slaapkamer kleur. Deze kleur kan helpen om je spieren te verwarmen en te ontspannen, wat essentieel is voor een goede nachtrust.Het kan zelfs helpen bij de spijsvertering, vooral als je net een groot diner hebt gehad. Oranje kan je bovendien op een hele stijlvolle en subtiele manier een plekje in je slaapkamer geen. Gemiddelde nachtrust: 7:28 uur.

Oranje bedlinnen

Ziet deze slaapkamer er niet super leuk uit met het oranje bedlinnen als eyecatcher?

Oranje slaapkamer

Een oranje muur en oranje bedsprei. Nice!

Welke kleuren worden afgeraden in de slaapkamer?

Naast de beste slaapkamer kleuren, zijn er natuurlijk ook kleuren die minder goed of zelfs slecht zijn voor je nachtrust. Onderstaande kleuren kan je beter vermijden in je slaapkamer.

Paars

Hoewel paars voor velen van ons de belichaming is van luxe, kan deze levendige kleur een negatieve invloed hebben op je slaap. In het ergste geval kan paars zelfs de oorzaak zijn van je nachtmerries. Om deze reden is paars de kleur die het meest wordt afgeraden in de slaapkamer. Gemiddelde nachtrust: 5:56

Bruin

Bruin is een geliefde natuurlijke kleurtint, die je heel vaak tegenkomt in de slaapkamer. Tóch wordt deze kleur afgeraden in je slaapkamer, omdat het somber gevoel kan creëren en geassocieerd wordt met verdriet. Gemiddelde nachtrust: 6:05 uur.

Goud

Goud is warm, helder en zonnig, maar de associatie met rijkdom kan bij sommigen van ons financiële zorgen veroorzaken. Heb je slaapproblemen in je slaapkamer met veel gouden kleurtinten? Dan wordt het tijd om het te vervangen met een andere kleur of kleuren. Gemiddelde nachtrust: 6:43 uur.

Rood

Rood is een kleur met twee kanten. Aan de ene kant is rood de kleur voor liefde, passie en energie, maar aan de andere kant is het ook een universeel signaal voor gevaar, en kan het de kleur zijn die jouw nachtrust flink verstoort. Gemiddelde nachtrust: 6:58 uur.

Klik hier voor meer muurkleur inspiratie.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

1 Comment

  • Reply
    Koud tijdens het slapen? 6x Tips! | Inrichting-huis.com
    11 november 2019 at 03:00

    […] de slaapkamer hebben niet alleen een decoratieve functie, maar hebben ook een psychologisch aspect. Slaapkamer kleuren kunnen namelijk invloed hebben op je nachtrust. De kleuren paars, bruin, goud en rood worden […]

  • Leave a Reply