THESTYLEBOX

Woonaccessoires

Creëer een uniek interieur met led strips en ledverlichting


Nog altijd leeft er bij veel mensen het vooroordeel dat ledverlichting, bijvoorbeeld de led strip, koud en kil is. Het zou volgens hen niet passen in een warme woonkamer en eerder geschikt zijn voor zakelijke omgevingen als bedrijfshallen en lobby’s van een hotel. Niets is echter minder waar, want de mogelijkheden met ledverlichting zijn inmiddels groter dan alle andere lichtsoorten bij elkaar bieden. De technologie rond ledlampen ontwikkelt zich dan ook in een moordend tempo, waardoor er ook steeds meer toepassingsmogelijkheden gecreëerd worden. Dit geeft iedereen de mogelijkheid om creatief te zijn met led en een bijzonder, uniek interieur te creëren, bijvoorbeeld met led strips.

Voordelen van ledverlichting
Ledverlichting kent veel voordelen. Al deze voordelen maken ledverlichting tegenwoordig vrijwel altijd de beste keuze als u moet kiezen voor de juiste verlichting. We sommen de diverse voordelen hierna op.

Zuinigheid
Eén van de belangrijkste voordelen is dat een ledlamp vele malen zuiniger is dan andere vormen van verlichting. Hoewel al sinds 2012 geen gloeilampen meer geproduceerd mogen worden, was de verkoop lange tijd nog geoorloofd. In meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens is anno 2017 nog minimaal één “oude” gloeilamp aanwezig. Een ledlampje, of deze nou verwerkt is in een enkele lamp, led strip of ledbuis, is maar liefst 85% zuiniger dan een gloeilamp. Het verschil met spaar- en halogeenlampen is weliswaar minder groot, maar ook hier komt de led toch nog altijd als winnaar uit de bus.

Toepassingen
Ledverlichting kan op steeds meer wijzen worden toegepast. Er bestaan ledspotjes, ledbuizen, maar interessanter nog: led strips. Led strips zijn buigbaar en dun. Ze kunnen op onopvallende plekken geïnstalleerd worden en hier een mooi sfeerlicht afgeven.

Schok- en waterbestendig
Nog een voordeel is dat ledverlichting bijzonder sterk is en niet zo maar kapot gaat door een stoot of vocht. Doorbranden gebeurt, zeker tegenwoordig, nog nauwelijks met ledverlichting, mits de installatie natuurlijk correct is verlopen. Eenmaal goed geïnstalleerd, gaat led verlichting en dus ook een led verlichting strip zelden stuk.

Intensiteit en dimbaarheid
Eén van de grootste kritiekpunten van ledverlichting was voorheen dat het licht niet dimbaar was. Tegenwoordig is dit echter geen probleem meer. De verlichting kan erg fel zijn, maar kan bijna steeds ook prima aangesloten worden op een dimmer en dus op een lagere intensiteit worden ingesteld. Zo past een mooie ledstrip of -spot dus ook in een gezellige woonkamer.

Creatief zijn met led strips
Een interieur kan relatief eenvoudig uniek gemaakt worden met behulp van ledverlichting. Led strips vormen hierbij de meest ideale vorm. Ze zijn er in alle soorten, maten en kleuren en kunnen zeer goed weggewerkt worden, waardoor men zonder veel moeite een bijzonder effect kan creëren. Omdat led strips, bijvoorbeeld de RGB led strip, tegenwoordig letterlijk in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar zijn, kan ook de woonkamer opgeleukt worden met deze verlichting. Denk hierbij aan warme rode of oranje verlichting weggewerkt onder een bankstel of dressoir.

Steeds populairder worden met name badkamers en keukens waarbij een led strip verborgen zit onder een kastje of inkeping van de muur. Een led strip onder een keukenkastje boven het aanrecht creëert een zeer modern, sfeervol effect. In badkamers is het bijzonder populair om led strips te verwerken in de douche. Dit kan zelfs in de grond, omdat de strips volledig waterdicht zijn. Zorgen rond een mogelijke kortsluiting zijn dan ook onnodig. Ook een led strip onder de spiegel geeft een bijzonder effect, enigszins vergelijkbaar met de klassieke lichtspiegels in kleedkamers van een theater.

Vijf tips om het meeste te halen uit ledverlichting in huis
Dat er bijzonder veel mogelijk is met ledverlichting is inmiddels duidelijk, het échte effect van de verlichting staat of valt echter bij de uitvoering. Hoewel met name led strips perfect weg te werken zijn, is het wel belangrijk om de verlichting op de juiste plek, met de juiste intensiteit en in de juiste kleur te plaatsen. De onderstaande vijf tips helpen hierbij.

1. Dimbare verlichting in veelgebruikte ruimtes
Ruimtes die dagelijks intensief gebruikt worden, hebben idealiter dimbare verlichting. Zo kan de intensiteit van de ledlamp worden ingesteld afhankelijk van het moment van de dag. Laat op de avond is een zacht licht bijvoorbeeld prettiger dan aan het begin van de avond waarop veel mensen nog druk zijn.

2. Afwisseling met veranderbare led strips
Om de mogelijkheid te hebben af en toe de verlichting aan te passen, kan er gekozen worden voor ledstrips waarvan de kleur kan worden aangepast. Dit is vooral voor de slaapkamer erg prettig. Pas de kleur aan afhankelijk van de sfeer of stemming om een gezellige ruimte te creëren.

3. Zorg dat led strips strakgetrokken zijn
De mogelijkheden met led strips zijn vrijwel oneindig. Wel is het belangrijk dat ze op de juiste manier geïnstalleerd worden. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat de strips strak getrokken worden. Zitten er bobbels in de strip, dan komt dit ook naar voren in de verlichting, zelfs wanneer de lichtstrip zelf niet zichtbaar is.

4. Led strip kopen? Lange strips zijn vaak handiger
Een led strip kan in de meeste gevallen redelijk nauwkeurig op maat geknipt worden. Om deze reden is het over het algemeen een stuk handiger om een lange strip te kopen, zeker wanneer u nog niet zeker bent van de locaties waar de led strips geïnstalleerd moeten worden. Een led strip korter maken is eenvoudiger dan het verlengen van een strip.

5. Zorg voor voldoende koeling
Een zwakte van ledverlichting is dat het koel moet blijven. Ledverlichting die echt veel te warm wordt kan ondanks de robuustheid kapot gaan. Tegenwoordig zijn de meeste ledlampen in een dermate efficiënte wijze geproduceerd dat er relatief weinig warmte geproduceerd wordt en de warmte bovendien goed wordt afgevoerd.

Warmte van buitenaf is echter lastig te ontwijken. Met name in badkamers kan het soms wel eens warm worden bij een warme douche. Bekijk of de led strip voldoende ruimte heeft om af te koelen. Wat hierbij helpt, is het gebruik van een profiel onder de strip waarop hij gemonteerd wordt. Dit profiel draagt bij aan de warmteafvoer en dat verkleint de kans op kapotte ledlampen.

Zelf monteren of professioneel laten uitvoeren?
Led strips zijn in principe vrij eenvoudig te monteren. Wel is het belangrijk dat ze voldoende warmte kunnen afvoeren en de juiste voeding hebben. Professionele installatie is mede om deze reden soms een goede keuze. Een specialist kan bovendien adviseren of een bepaalde locatie geschikt is voor de strip. Ook bent u er dan zeker van dat de strip perfect strak geïnstalleerd wordt, waardoor het effect van de verlichting op het interieur optimaal is. Dit advies kunt u ook prima online krijgen. Kortom: ledstrip kopen en u kunt creatief aan de slag.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply