THESTYLEBOX

Interieur ideeën

7x Duurzaam wonen tips


Duurzaam wonen tips

Steeds meer mensen kiezen voor duurzaam. Het is een heel breed begrip en het heeft betrekking op heel veel aspecten in het leven. Aan de ene kant wil je de economie stimuleren, terwijl je aan de andere kant niet wilt dat dit ten koste gaat van mens en milieu. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat niet alleen wij, maar ook de toekomstige generaties plezier kunnen hebben aan de aarde. Dit is een grote uitdaging, maar wel één die zéker de moeite waard is. We moeten er met z’n allen voor zorgen dat we bewust zijn. En bewust zijn begint natuurlijk bij jezelf. Dat kan je op heel veel verschillende manieren bewerkstelligen. Vandaag willen we een aantal handige tips geven over hoe je duurzaam kunt wonen.

Tip 1 – Slim en zuinig met energie

Elke woning heeft te maken met energieverbruik. En dat is eigenlijk het eerste aspect die je onder de loep moet nemen als je duurzaam wilt wonen. Je kunt namelijk zóveel slimmer en zuiniger omgaan met gas, water en elektriciteit. Dit komt niet alleen ten goede voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! Hieronder zien jullie een aantal maatregelen die je kunt nemen om energie te besparen in huis:

 • Vervang alle halogeen en gloeilampen voor LED lampen. De aanschafkosten heb je binnen no time terugverdiend in verband met veel lagere energiekosten;
 • Investeer in een duurzame CV ketel. Met een duurzame CV ketel kan je ook heel veel besparen. Een Intergas CV ketel kopen is bijvoorbeeld een heel goed idee als je vloerverwarming hebt. Op die manier wordt de vloerverwarming hydraulisch onderbroken dankzij de twee-in-een warmtewisselaar;
 • Zet de verwarming en elektriciteit uit als je op vakantie bent;
 • Het kan lekker zijn om lekker lang onder de douche te staan, maar je verbruikt op die manier eigenlijk onnodig veel water. Bepaal een limiet voor jezelf van bijvoorbeeld maximaal 5 minuten.

Duurzaam wonen LED lampen

Tip 2 – Woning isoleren

Deze tip heeft zéker ook raakvlakken met de tips om slim en zuinig om te gaan met energie in huis. Door een woning goed te isoleren hoef je namelijk ook minder energie te verbruiken. Vooral in oude woningen is er veel winst te behalen. Zo zou je alle ramen met enkelglas kunnen vervangen door dubbelglas of je dak isoleren. Daarnaast zijn er ook heel veel kleine maatregelen die je kunt treffen om je woning te isoleren, zoals het ophangen van isolerende gordijnen, het gebruik van tochtstrips bij deuren en ramen, muurisolaties, noem maar op.

Tip 3 – Afval scheiden

Bedenk eens hoeveel vuilniszakken je per week moet weggooien? Dat is best veel, of niet? Ongeveer tachtig procent van al het afval kan herbruikt worden voor het produceren nieuwe producten. Daarom is het belangrijk om het afval te scheiden. Tegelijkertijd betekent hergebruik van afval ook dat er minder verbranding nodig is. En dat betekent weer minder CO2 uitstoot. Gebruik voor je afval rolemmers of containers voor GFT, papier en restafval. Daarnaast zijn ook ook speciale milieustraten en afvalbrengplaatsen, waar afval naar gebracht en hergebruikt kan worden. Doen!

duurzaam wonen afval scheiden

Tip 4 – Kies voor tweedehandse meubels

Deze tip heeft ook een beetje te maken met bovenstaande tip om duurzaam te wonen. Er zijn heel veel mensen die oude meubels weggooien en vervolgens nieuwe meubels kopen. Als je bedenkt dat je best wel wat geld kunt krijgen voor al je oude meubels, dan is weggooien natuurlijk super zonde. Je maakt er andere mensen super blij mee en het is ook nog eens goed voor het milieu. Als je op zoek bent naar nieuwe meubels, dan kan het daarom ook een goed idee zijn om vintage winkels en vlooienmarkten te bezoeken. Wellicht kom je wel jouw droomkast of stoel tegen voor een prikkie!

duurzaam wonen tweedehandse meubels

Tip 5 – Duurzaam verf

Er wordt nog steeds heel veel gekozen voor verf op terpentine basis, terwijl dit zowel slecht is voor het milieu als voor je eigen gezondheid. Het is daarom veel beter om verf op waterbasis of acryl te gebruiken. Je kunt nóg duurzamer te werk gaan als je voor verf kiest op basis van honderd procent mineralen zoals kalkverf.

duurzame verf waterbasis farrow ball

Tip 6 – Haal planten in huis

Planten zijn altijd een goed idee in huis. Ze zien er niet alleen mooi uit, planten is goed voor de luchtcirculatie en zijn ook nog eens heel goed voor het milieu. Het beste is om te kiezen voor duurzame planten met een MPSA keurmerk, wat inhoudt dat de kwekers voldoen aan alle eisen op het gebied van kunstmest, energieverbruik, waterverbruik en verwerking van afval.

duurzaam wonen planten

Tip 7 – Duurzaam schoonmaken

Het is sowieso goed om je huis regelmatig schoon te maken, maar het is nóg beter als je dat doet met biologische en natuurlijke schoonmaakmiddelen. Deze zijn namelijk beter voor mens, dier en milieu. Duurzame producten zijn vaak duurder, maar let op dat duurdere schoonmaakmiddelen niet altijd beter en duurzamer zijn. Ook sommige goedkope duurzame schoonmaakmiddelen kunnen prima zijn. Vertrouw je het tóch niet helemaal, dan kan je altijd kiezen voor bakingsoda.

Hopelijk heb je wat aan deze tips. Wil je ook duurzaam wonen? Bij Milieu Centraal vind je nog véél meer handige tips en ideeën voor het streven naar een duurzamer leven. Jij bent nu in ieder geval al heel goed bezig!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

3 Comments

 • Reply
  Gabrysi
  25 juni 2019 at 16:49

  Ik ben je enorm dankbaar voor je eerlijke en goed onderbouwde blogs, so keep up the good work! Dank

 • Reply
  Duurzame slaapkamer tips - THESTYLEBOX
  2 november 2020 at 12:32

  […] is een hot topic. Om ervoor te zorgen dat we zuinig mogelijk omgaan met moeder natuur, speelt duurzaam wonen ook een belangrijke rol. Vooral nu in deze periode, waar we met z’n allen zoveel mogelijk […]

 • Reply
  Wat zijn de woontrends van 2021? - THESTYLEBOX
  8 januari 2021 at 07:01

  […] Leestip: 7x Duurzaam wonen tips […]

 • Leave a Reply