THESTYLEBOX

Kantoor inspiratie

Thuiskantoor inrichten


Wil jij een leuk en ergonomisch thuiskantoor inrichten, zodat je op een fijne manier kunt thuiswerken? Op deze pagina vind je de beste tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden – alles wat je nodig hebt om de perfecte werkplek in je huis te creëren. Lees snel verder!

thuiskantoor inrichten

Thuiswerken is niet meer weg te denken – mensen nu meer dan ooit vanuit huis. Begin 2020 was dit een nieuwe dagelijkse routine voor veel mensen die anders gewend waren naar kantoor te gaan. In het begin was het niet zo gek dat mensen aan de eettafel of keukentafel werkten, maar langdurig op die manier werken is absoluut geen goed idee – een leuk en ergonomisch thuiskantoor inrichten is dus een absolute musthave.

Is dit probleem herkenbaar voor jou, of ben je nog steeds op zoek naar manieren om jouw thuiskantoor te optimaliseren? Op deze pagina vind je de beste tips en ideeën die bijdragen voor een optimale gezondheid, productiviteit en een goed gevoel.

1. Kantoormeubelen

Veel mensen denken niet goed genoeg na over de meubels die ze nodig hebben om op een goede manier te kunnen werken. Natuurlijk kan je gewoon aan de keukentafel op de eetkamerstoel werken, maar je lichaam zal gaan klagen als je een aantal ergonomische basisregels niet volgt. Laptops zijn prima voor kort gebruik, maar langdurig over een toetsenbord gebogen zitten kan je houding schaden. Hieronder zie je een aantal basisregels die je absoluut niet mag overslaan met thuiswerken:

Bureau

Thuiswerken betekent veel tijd aan je bureau doorbrengen. Je wilt dus investeren in een bureau dat past bij je budget, je workflow en je thuiskantoor. En je wilt een bureau dat bijdraagt ​​aan je productiviteit. De hele dag zitten en de hele dag staan ​​kan zowel voor pijntjes als kwalen, of zelfs langdurige gezondheidsproblemen veroorzaken. Hoewel het even wennen kan zijn, kun je overwegen om een ​​sta-bureau aan te schaffen in plaats van een traditioneel bureau. Met een ergonomisch in hoogte verstelbaar bureau kun je gaan zitten wanneer je daar zin in hebt en je benen strekken wanneer dat nodig is door je bureau met een druk op de knop op stahoogte te brengen.

Naast het elimineren van pijntjes en kwalen, zijn sta-bureaus een echte aanrader. Het moderne leven is behoorlijk zittend. De hele dag aan een bureau werken (en misschien ook lunchen) doet niet veel goeds voor je gezondheid. Een onderzoek toonde aan dat zes uur per dag staan ​​in plaats van gedurende dezelfde periode aan een bureau te zitten, resulteerde in een verlies van 10kg lichaamsvet per jaar. Hoewel het niet hetzelfde is als een uur in de sportschool, kan een sta-bureau je gezondheid op de lange termijn verbeteren.

thuiskantoor inrichten meubels

Bureaustoel

Koop een verstelbare bureaustoel. Zorg ervoor dat je comfortabel kunt zitten met je ellebogen 90 graden gebogen en je onderarmen horizontaal met je bureau. Controleer met je armen horizontaal of je voeten comfortabel op de vloer rusten. Als ze dat niet doen, zorg dan voor een voetensteun om je houding goed te houden en te voorkomen dat je van je stoel glijdt. Je dijen moeten in een hoek van 90 tot 100 graden op je heup staan.

Monitor

Een laptopscherm is te klein om als primair beeldscherm te dienen. Het is beter om een monitor te kopen of te lenen. Het gebruik als een tweede scherm op je laptop heeft ook grote productiviteitsvoordelen, maar maak het het primaire scherm. Stel de hoogte zo in dat je ogen iets naar beneden kijken zonder je nek te buigen en plaats deze op een armlengte. Wil je het liefst aan je laptop werken? Zorg er dan voor dat je een verstelbare laptopstandaard hebt, waarmee je jouw laptop op de juiste hoogte in kunt stellen. Een aparte ergonomische toetsenbord en muis heb je dan natuurlijk ook nodig.

Ben jij op zoek naar kantoormeubelen voor jouw thuiskantoor? Klik hier om een kijkje te nemen!

2. Kleurgebruik

Een leuk thuiskantoor inrichten kan best een uitdaging zijn, maar de sleutel tot het creëren van een Instagrammable ruimte die zowel stijlvol als functioneel is, is om een ​​visie te hebben. Dit betekent niet dat je alles overhoop hoeft te gooien, maar eerder moet kijken naar manieren om kleur en leven in de ruimte te brengen. Er zijn wetenschappelijk geteste theorieën over kleur, die suggereren hoe kleuren bijdragen aan stemming en productiviteit.

Velen zijn het erover eens dat blauw een geweldige kleur is voor productiviteit, met zijn kalmerende eigenschappen, maar dit betekent niet dat je een kantoor met 50 tinten blauw nodig hebt. In plaats daarvan, is het belangrijker om kleur te gebruiken om harmonie in een ruimte te creëren.

De grootste overweging bij het kiezen van de kleuren om je thuiskantoor in te richten, is om na te denken over welke kwaliteiten je in je werk wilt hebben. Als je je geest moet stimuleren, is blauw een hele goede keus, maar als je in de creatieve ruimte werkt, stimuleert geel je ego en maakt het je optimistischer. Kies rood als je rol meer hands-on werk vereist, maar als je een gevoel van stabiliteit en kalmte nodig hebt, zal groen helpen dit te bereiken.

3. Kabels

Als je met laptops, computers, toetsenborden en printers werkt, dan zal je vaak ook met kabels te maken hebben. In je thuiskantoor is het belangrijk dat je alle kabels op een goede manier beheerd. Het laatste dat je wilt, is erover struikelen en je apparatuur op de grond zien vallen. Leid je verlengsnoer langs een muur en bind de computer- en monitorkabels samen met kabelbinders. Als je op een gedeelde locatie werkt, zoals je eettafel, zorg er dan voor dat je je kabels opbergt als je klaar bent voor de dag.

thuiskantoor inrichten bureaustoel

4. Planten

Planten mogen überhaupt niet ontbreken in huis, en ook bij het inrichten van je thuiskantoor is het absoluut aan te raden om een paar leuke planten te kopen. Kamerplanten verbeteren niet alleen de algehele look en feel van een ruimte, maar onderzoeken tonen aan dat ze de stemming stimuleren, de creativiteit vergroten, stress verminderen en luchtverontreinigende stoffen verwijderen, wat zorgt voor een gezondere, gelukkigere jij!

 • Stress verminderen – Veel onderzoeken hebben aangetoond dat het toevoegen van planten aan ruimtes waar je veel tijd doorbrengt, stress kan verminderen. Afgezien van het esthetische doel om wat levende planten aan je huis toe te voegen – wanneer je ogen de groene hint van de bladeren en gekleurde bloemen zien, doet het denken aan het buitenleven. Wanneer we tijd doorbrengen in een natuurlijke omgeving, kan dit helpen om mentale vermoeidheid te verminderen en het concentratieniveau te verbeteren. Het toevoegen van wat leuke planten in je thuiskantoor kan je helpen kalm te blijven en stress te verminderen.
 • Productiever – Thuiswerken is voor veel mensen een aanpassing geweest. Thuis kan voor een aantal afleiding zorgen – van het lawaai van kinderen en huisdieren tot vuile vaat die zich opstapelt in de keuken – het kan moeilijk zijn om je te concentreren. Een onderzoek concludeerde dat de productiviteit met 15% toenam wanneer planten werden geïntroduceerd in een voorheen kale kantoorruimte. De planten hielpen bij een algehele vermindering van stress en verbetering van kalmte en welzijn, wat op zijn beurt effecten heeft op het vermogen van een persoon om creatief te zijn en zich op taken te concentreren.
 • Luchtzuiverend – Planten zijn natuurlijke luchtfilters; ze absorberen koolstofdioxide en geven zuurstof af. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat kamerplanten tot 87% van de luchttoxines in slechts 24 uur kunnen verwijderen. Het is bekend dat planten de lucht zuiveren van irriterende stoffen zoals formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen.
 • Betere luchtkwaliteit – Naast het vrijgeven van zuurstof in je thuiskantoor, geven planten ook het water af dat je ze geeft. Water uit de grond baant zich een weg omhoog door de wortels van de plant, door de stengels en naar de bladeren, waar het in de lucht wordt verdampt door poriën op de bladeren. Dit kan de luchtkwaliteit en luchtvochtigheid in je huis verbeteren. Het toevoegen van kamerplanten aan je thuiskantoor kan helpen de droge huid te verlichten, een droge keel te voorkomen, droge sinussen te kalmeren, bloedneuzen te voorkomen en allergieën te verminderen.
 • Voldoening – Als je eenmaal een plant hebt gekocht, wil je misschien meer. Er is een gevoel van voldoening wanneer er een nieuw blad is gegroeid, bloemen bloeien of je planten beginnen van kleur te veranderen door de zorg die je ze hebt gegeven. Door je planten te helpen het beste venster te vinden en je aan je bewateringsschema te houden om je planten te zien bloeien, kun je je emotionele welzijn een boost geven en kun je genieten van de groei van je nieuwe planten.
 • Kortom, planten zijn een echte musthave in je thuiskantoor. Heb je een klein kantoortje? Bespaar ruimte met een leuke hangplant, of een verticale tuin!

6. Verlichting

Verlichting is een belangrijk aandachtspunt. Slechte verlichting kan leiden tot vermoeide ogen of schittering op het scherm. Natuurlijk licht kan de ideale lichtbron zijn, maar zorg ervoor dat je op bepaalde momenten van de dag een zonwering hebt om je te beschermen tegen de harde schittering. Maximaliseer dus het licht dat je al hebt en plaats je scherm uit de zon, idealiter met de achterkant van de monitor naar een raam gericht. Zorg vervolgens voor een tweede lichtbron op je bureau of boven je bureau die naar beneden is gericht, weg van je ogen, maar zodat je toetsenbord en muis verlicht zijn.

thuiskantoor inrichten verlichting

7. Opgeruimd thuiskantoor

Een rommelig bureau zorgt voor veel afleiding. Briefpapier, visitekaartjes, documenten en onvoltooide projecten schreeuwen op elk moment van de dag om onze aandacht. Door ze uit het zicht te halen, kunnen we ons beter focussen op de dingen die op dat moment onze aandacht nodig hebben. Een opgeruimd bureau geeft je de vrijheid om je gekozen project af te werken. De mappen op je bureau bepalen niet je to-do lijst. Jij bepaalt waar en wanneer je een taak start. Hieronder vind je enkele tips die kunnen helpen om je bureau en thuiskantoor netjes te houden:

 • Zorg ervoor dat je genoeg opbergruimte hebt, in de vorm van boekenkasten, archiefkasten, ladeblokken, etc. Hoeveel opbergruimte je nodig hebt, dat weet je zelf het best.
 • Kies voor een combinatie van dichte- en open kasten.
 • Werkplek in de woonkamer inrichten? Kies voor een computerkast, waar je alles netjes kunt organiseren.
 • Met organizers en pennenbakken houd je jouw bureau netjes.
 • Maak een vaste gewoonte om aan het einde van je dag je bureau op te ruimen.

thuiskantoor inrichten opbergruimte

8. Maak het persoonlijk

Als het gaat om tips voor het inrichten van een leuk thuiskantoor, is dit gedeelte waarschijnlijk het leukst. Wanneer je meer dan acht uur in een ruimte doorbrengt, wil je natuurlijk dat het wel een leuke, persoonlijke en comfortabele ruimte is. Van personalisatie is ook bekend dat het helpt bij het verlichten van stress en het verminderen van emotionele uitputting. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen om je thuiskantoor leuker, persoonlijker en comfortabeler te maken:

 • Plaats persoonlijke foto’s op je bureau, op de kast of hang ze aan de wand;
 • Gebruik een aromadiffuser, geurstokjes of geurkaarsen voor een creëren van een fijne geur in je thuiskantoor;
 • Kies voor een stijl die jij zelf leuk vindt – dit is juist het fijne van thuiswerken!

thuiskantoor inrichten computerkast

Bekijk ook:
5 zaken die van jouw thuiskantoor een prettige omgeving maken om in te werken
10x Duurzaam kantoor tips
10x DIY zelf bureau maken

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply