THESTYLEBOX

Interieur ideeën

De beste zonwering voor de zomer


Waar was jij tijdens de hittegolf van vorig jaar? Ergens ver weg van de zon waarschijnlijk, het lijkt ieder jaar warmer te worden in de zomer. Airco’s zijn niet aan te slepen, ventilatoren draaien overuren. Wordt het dit jaar tijd voor zonwering in huis of op het terras? Wij helpen je kiezen én we geven je tips om de zonwering te automatiseren.

beste zonwering voor de zomer

Zonwering voor buiten

Een terras in de tuin is heerlijk, maar pal in de zon gaan liggen moet je natuurlijk niet doen. Tenzij je graag een huid van gedroogd leer hebt met alle risico’s die ermee gepaard gaan. In de schaduw is het een stuk beter vertoeven in de tuin. Binnen in huis trouwens ook, omdat je met een zonnescherm de felle zon buiten kunt houden. Er zijn verschillende opties om uit te kiezen, zo kun je een permanente terrasoverkapping plaatsen. Als je liever de flexibiliteit van een zonnescherm houdt adviseren we voor een elektrisch model te kiezen. Dan kun je het scherm openen of sluiten wanneer je dit wilt.

Er zijn verschillende variaties mogelijk. Een elektrisch zonnescherm met dichte cassette, zodat het systeem optimaal beschermd is tegen weer en wind. Een scherm met semi-cassette is voor een deel open met de knikarmen buiten de cassette. Dan is er nog een model met open constructie dat vooral geschikt is wanneer er overhangend dak aanwezig is. Als het een model met volant betreft, een tweede doek aan de voorzijde, is daar nog een extra motor voor nodig. Waar je ook voor kiest, je houdt je hoofd koel deze zomer!

zonwering buiten zomer

Elektrisch zonnescherm met windsensor

Somfy maakt motoren voor zonneschermen en andere smart home apparatuur. Een interessante uitbreiding op een gemotoriseerd zonnescherm is een windsensor. Iedereen die ooit tijdens een storm het zonnescherm open heeft laten staan zal direct begrijpen wat de meerwaarde is. Het scherm kan in uitgeklapte toestand veel wind vangen, daardoor bestaat de kans dat het scherm compleet van de muur wordt getrokken. Als je een windsensor koppelt aan het zonnescherm kun je het scherm automatisch laten inschuiven als het gaat waaien. Dit werkt ook als je niet thuis bent.

Het is ook mogelijk om aan de buitenzijde rolluiken op het raamkozijn te plaatsen. Die bieden geen verkoeling op het terras, ze kunnen wel opwarming van de woning voor een deel voorkomen. Dit type zonwering is ook te automatiseren door er een Somfy motor systeem in te laten plaatsen. Leveranciers van rolluiken zullen dit vaak als extra optie aanbieden, net zoals voor een terrasoverkapping geldt biedt automatisering veel voordelen.

elektrische zonwering buiten

Zonwering voor binnen

In plaats van, of in combinatie met rolluiken kun je ook aan de binnenzijde van het raam zonwering aanbrengen. Dit kan bijvoorbeeld met zonwerende raamfolie die getint is en in sommige gevallen ook UV-straling tegenhoudt. Het betreft wel een permanente oplossing die altijd de ruimte donkerder zal maken. Ook kan het aanbrengen van deze folie een uitdaging zijn omdat er snel luchtbellen onder de folie komen.

Dan is er nog de bekende raambekleding, die ook als zonwering dienst kan doen. Vaak doen we de gordijnen dicht in de avond om de privacy te waarborgen, door overdag de gordijnen te sluiten kun je de ruimte langer koel houden.

mooie elektrische gordijnen

Als je overdag de raamdecoratie wilt sluiten terwijl je thuis bent, dan kun je beter voor een transparant materiaal kiezen. Zo breek je het licht maar hoef je nog niet de verlichting in te schakelen. Dit kan vitrage zijn maar ook bijvoorbeeld een plisségordijn met enkele laag stof in een transparante uitvoering. Lichte tinten weerkaatsen een groot deel van het invallend zonlicht wat de opwarming aanzienlijk kan verminderen.

Op de slaapkamer ligt een verduisterend materiaal meer voor de hand. Als je graag een donkere kleur kiest, controleer dan of er een optie is voor een materiaal met lichte achterzijde. Dan heb je minder last van opwarming in de ruimte. Als je kinderen hebt die vroeg naar bed gaan zijn verduisterende rolgordijnen ideaal.

Het trucje met de windsensor van Somfy die we voor buiten al noemde kun je binnen toepassen met een zonsensor. Zo is er de Sunis Wirefree zonsensor die je weer draadloos kunt koppelen met het TaHoma smart home systeem. Zo kun je de raamdecoratie overdag laten sluiten als de zon op het venster staat zodat het in de avond niet zo warm is in de ruimte.

verduisterende gordijnen slaapkamer

Maak de zonwering slimmer

Sensoren kunnen al veel verschil maken, in combinatie met andere smart home toepassingen kun je ook de verlichting in huis laten in- of uitschakelen, je kunt een thermostaat koppelen of een slimme airco laten installeren om de temperatuur in huis te beheren. Smart home toepassingen werken niet alleen binnen maar ook buiten zodat je het zonnescherm desgewenst in de huisautomatisering installatie kunt opnemen.

Bekijk ook:
6x Raamdecoratie voor de badkamer
Linnen gordijnen
Een musthave in een modern interieur: houten jaloezieën op maat!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

  • Reply
    Huis koel houden? 10x Tips! - THESTYLEBOX
    21 april 2021 at 07:01

    […] ook: De beste zonwering voor de zomer 12x […]

  • Leave a Reply