THESTYLEBOX

Slaapkamer inspiratie

Senioren slaapkamer inrichten? 10x Tips!


Wil jij een fijne slaapkamer inrichten voor je ouders of je opa en/of oma? Naast dat het mooi en comfortabel is, speelt de factor veiligheid een belangrijke rol bij de inrichting van een senioren slaapkamer. In dit artikel geven je we een aantal handige tips, waar je zelf wellicht niet aan hebt gedacht. Lees snel verder!

senioren slaapkamer inrichten tips

Voor sommigen is het al een uitdaging om een ‘normale’ slaapkamer in te richten, laat staan een senioren slaapkamer, waar je naast ‘normale’ praktische aspecten en dat het er mooi uit moeten komen te zien, ook nog eens rekening moet houden met veiligheid. Senioren brengen veel tijd door in de slaapkamer om overdag te dutten en ’s nachts te slapen. De risico’s van nachtelijke navigatie zijn onder meer struikelen en vallen, per ongeluk uit bed rollen en tegen meubels of andere voorwerpen op het wandelpad botsen. Zich midden in de nacht door de slaapkamer verplaatsen kan bijzonder uitdagend zijn als een oudere persoon lijdt aan fysieke mobiliteitsproblemen, algemene zwakte of problemen met het gezichtsvermogen.

Een goed georganiseerde en zorgvuldig ingerichte slaapkamer vermindert het risico op vallen of andere ongelukken, verhoogt de veiligheid en onafhankelijkheid en biedt een comfortabele en veilige slaapomgeving. Daarom is het verstandig om voldoende informatie te vergaren, zodat het niet alleen een mooie en comfortabele slaapkamer wordt, maar ook eentje waar senioren en ouderen op een veilige manier kunnen verblijven.

1. Soorten vloeren

De vloer is een belangrijk onderdeel in elke ruimte in huis, dat geldt niet alleen voor de slaapkamer, maar eigenlijk heel het huis. Naast dat het voldoende grip moet bieden, zodat ouderen en senioren niet makkelijk uitglijden, moet je ook rekening houden met de mobiliteit van desbetreffende senior of ouder. Vloerbedekking en tapijt voelen lekker zacht en warm aan onder de voeten. Heb je bijvoorbeeld te maken met een rolstoel, dan is het belangrijk dat je niet door de vloer wordt belemmerd. In dat geval kan je bijvoorbeeld kiezen voor linoleum vloer met antislip, een houten vloer of pvc. Vermijd stenen vloer vloeren, waar je vak te maken hebt met randen waar ouderen achter kunnen blijven haken. En gepolijste stenen vloeren kunnen spekglad zijn.

senioren slaapkamer inrichten tips

2. Vermijd vloerkleden

In een normale slaapkamer of woonkamer is een vloerkleed altijd een goed idee, waarmee je meer sfeer en warmte kunt creëren. In een senioren slaapkamer is het echter beter om vloerkleden te vermijden. Alles op de vloer is een potentieel struikelgevaar, daar horen ook vloerkleden bij. Het is daarom een goed idee om alle vloerkleden te verwijderen, aangezien deze struikelpartijen kunnen veroorzaken voor ouderen. Ligt er vloerbedekking in de slaapkamer, controleer regelmatig de staat, bijvoorbeeld op rafelige of opgerolde randen.

3. Seniorenbed

Het belangrijkste meubelstuk in een senioren slaapkamer is natuurlijk het bed. Een kingsize bed is altijd fijn, maar bij een seniorenbed speelt de hoogte een belangrijke rol. Om ervoor te zorgen dat het makkelijk is om in en uit bed te stappen, is de juiste hoogte van het bed essentieel. De perfecte hoogte bestaat echter niet, omdat dit afhankelijk van de lengte van de onderbenen is. Lange mensen hebben logischerwijs een hoger bed nodig dan korte mensen. De gemiddeld seniorenbed heeft een hoogte tussen 45 – 65 cm. Wat ook en goed idee is, is om te kiezen voor een hoog laag bed. Het voordeel van een hoog laag bed is dat je de hoogte kunt verstellen. Dit betekent overigens niet dat het een ouderwetse uitstraling heeft – een seniorenbed bij De Suite bijvoorbeeld kan volledig naar wens en op maat gemaakt worden.

senioren slaapkamer hoog laag bed

4. Stevig matras

Naast een fijn bed met een goede hoogte, is het ook belangrijk om na te denken over het matras. Kies voor een stevig matras in plaats van een zachte. Dit helpt bij het in en uit bed stappen. Een stevig matras vergemakkelijkt ook het draaien in bed. Indien nodig, kunnen er later hulpmiddelen gebruikt worden zoals een draaibuddy, papegaai en gladdere lakens.

5. Comfortabele stoel

Naast het bed, is het ook aan te raden om een stevige stoel in een senioren slaapkamer te plaatsen. Een stoel is niet alleen fijn voor ouderen om erop te kunnen zitten, maar het is ook praktisch voor tijdens het aankleding. Naarmate we ouder worden, neemt de fysieke kracht af en wordt het evenwicht een probleem. Veel ouderen kunnen bijvoorbeeld niet meer op één been staan en balanceren, of zijn minder goed in staat om gewicht van het ene been naar het andere te verplaatsen. We worden minder flexibel en worden uitgedaagd om voorover te buigen om onze schoenen aan te trekken. Het aantrekken van een broek tijdens het staan (versus zitten) wordt moeilijker. Het plaatsen van een stevige stoel in de slaapkamer kan de kans op vallen aanzienlijk verkleinen, vooral bij het aan- en uitkleden. Plaats de stoel naast het bed zodat ze erop kunnen leunen of gaan zitten tijdens het aankleden.

6. Verlichting

Verlichting is ook een punt wat erg belangrijk is in een senioren slaapkamer. Weinig licht verhoogt het risico op struikelen. Strategisch geplaatste verlichting is cruciaal voor de veiligheid, vooral voor senioren met een slecht gezichtsvermogen. Zorg ervoor dat lampen gemakkelijk toegankelijk zijn, zodat ze niet in het donker door de kamer hoeven te lopen. Je kunt ook denken aan lampen die op een standaard stopcontact worden aangesloten en automatisch op een bepaald tijdstip worden in- en uitgeschakeld. Op die manier zijn wandelingen in de avond en nacht veiliger. Wat ook een goed idee is, zijn lampen met een bewegingssensor. Deze gaan automatisch aan wanneer ze beweging detecteren en gaan ze na een bepaalde tijd ook weer automatisch uit. Een andere goede tip is een kledingkast met verlichting aan de binnenkant, om ervoor te zorgen dat de kledingstukken eenvoudiger zijn te vinden.

senioren slaapkamer tips kledingkast verlichting

7. Toegankelijkheid

Je moet ervoor zorgen dat alle belangrijke items gemakkelijk toegankelijk zijn. Plaats kledingstukken die vaak worden gedragen bijvoorbeeld niet te hoog in een kledingkast of juist te laag in een ladekast. Ook niet onbelangrijk, bewaar een gemakkelijk te gebruiken telefoon op het nachtkastje, zodat indien nodig ’s nachts gemakkelijk hulp kan worden ingeroepen.

8. Rommelvrij

Houd de rommel in de slaapkamer tot een minimum beperkt en laat nooit spullen zoals wasmanden, boodschappentassen of dozen op de grond liggen. Hoe meer spullen er op de vloer liggen, hoe groter de kans bestaat om te struikelen. We hebben het gehad over vloerkleden die fataal kunnen zijn, maar houd bijvoorbeeld ook rekening met elektrische kabels die een belangrijke oorzaak zijn van valpartijen. Vermijd ook bedspreien, beddengoed en gordijnen die tot op de grond komen om te voorkomen dat voeten in de knoop raken. Daarom is goede kastruimte belangrijk, waar alle spullen netjes in opgeborgen kunnen worden.

senioren slaapkamer tips rommelvrij

9. Slaapkamerkleuren

Hoewel lichte kleuren zoals zachtblauw en groen een rustgevende optie zijn, kan kleurcontrast ouderen helpen onderscheid te maken tussen objecten. Dit komt omdat naarmate we ouder worden, ons netvlies minder gevoelig wordt, waardoor het moeilijker wordt om contrast tussen kleuren te onderscheiden. Dit kan op zijn beurt het inschatten van afstand bemoeilijken. Het creëren van verschillende oppervlakken – zoals de muren, trappen en vloeren – met verschillende kleuren, kan senioren helpen onderscheid te maken tussen objecten en niveaus.

10. Slaapkamerkleuren

Zorg ervoor dat senioren en ouderen ondersteunende pantoffels met antislipzolen of rubberen zolen dragen tijdens het lopen. Hoewel dit niet een tip is voor de slaapkamer inrichting, kan het wel helpen om te voorkomen dat ze in de slaapkamer uitglijden.

senioren slaapkamer tips kleuren

Bekijk ook:
8x Lift in huis
20x Slaapkamer ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply