THESTYLEBOX

Interieur ideeën

Wat zijn voordelen en nadelen van zonnepanelen?


Zonnepanelen zijn mega populairder – natuurlijk vanwege de duurzaamheid en de besparingen op de energierekening. Zijn deze aspecten voor jou ook belangrijk, en overweeg jij ook om zonnepanelen te kopen en te installeren op het dak van jouw huis? Om je te helpen bij deze beslissing, hebben we de voordelen en nadelen van zonnepanelen voor jou op een rijtje gezet. Kijk snel verder!

zonnepanelen voordelen nadelen

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit veel cellen die zijn gemaakt van lagen halfgeleidend materiaal, meestal silicium. Wanneer er licht op dit materiaal schijnt, ontstaat er een stroom van elektriciteit. De cellen hebben geen direct zonlicht nodig om te werken en kunnen zelfs werken op bewolkte dagen. Echter, hoe sterker de zonneschijn, hoe meer elektriciteit wordt opgewekt. Zonne-PV-systemen bestaan uit meerdere panelen, waarbij elk paneel in fel zonlicht ongeveer 200-350W aan energie genereert. Typische systemen bevatten 10 tot 15 panelen en wekken gelijkstroom (DC) elektriciteit op. Omdat de elektriciteit die wordt gebruikt voor huishoudelijke apparaten wisselstroom (AC) is, wordt er samen met het systeem een omvormer geïnstalleerd om gelijkstroom om te zetten in AC. Deze elektriciteit kan in je hele huis worden gebruikt of naar het net worden geëxporteerd.

Zonne-energie wordt algemeen aanvaard als het primaire antwoord op het opwekken van duurzame energie voor woningen. Het is relatief goedkoop, eenvoudig te installeren en vereist bijna geen onderhoud. Het is echter niet ideaal voor elke situatie. Zoals met alles zijn er voor- en nadelen aan zonne-energie. Zonnepanelen aanschaffen is dan ook niet altijd even geschikt voor elk huis of elke situatie. Om je hierbij te helpen, hebben we hieronder alle voordelen en nadelen voor je op een rij gezet, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt nemen.

zonnepanelen voordelen nadelen

Voordelen

1. Zonnepanelen kan je elektriciteitsrekening drastisch verlagen

Dit belangrijkste voordeel van zonnepanelen spreekt voor zich. Als je zonnepanelen neemt, wek je je eigen elektriciteit op, wordt je minder afhankelijk van je elektriciteitsbedrijf en verlaag je jouw maandelijkse elektriciteitsrekening. Een zonnepaneelsysteem heeft doorgaans een levensduur van 25-35 jaar, wat betekent dat je jouw elektriciteitskosten voor de komende decennia kunt verlagen door zonne-energie te gebruiken. Een gemiddeld huishouden besteedt jaarlijks meer dan 1000 euro aan gas en elektriciteit. Zonnepanelen kunnen daar minstens de helft van opvangen. De energie die door zonnepanelen wordt geproduceerd, is volledig gratis en overtollige energie kan altijd worden opgeslagen voor toekomstig gebruik of terug naar het net worden geëxporteerd.

2. Met zonnepanelen wordt je huis meer waard

Zoals gezegd zijn er steeds meer mensen geïnteresseerd in zonnepanelen, maar hebben niet de tijd genomen om erachter te komen wat er nodig is om ze te installeren. Deze consumentenrealiteit en de onmiskenbare voordelen van het hebben van zonnepanelen op een huis vormen een aanvulling op recente onderzoeken die aantoonden dat de waarde van onroerend goed toeneemt nadat zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Zelfs als je van plan bent in de nabije toekomst te verhuizen, verdient jij jouw investering in zonnepanelen terug.

3. Zonne-energie vermindert de CO2-uitstoot

Zonne-energie is een schone, hernieuwbare energiebron die kan helpen de uitstoot van CO2 te verminderen en onze impact op het milieu te verminderen. In tegenstelling tot traditionele fossiele brandstoffen zoals kolen en olie, leidt zonne-energie er niet direct toe dat verontreinigende stoffen (zoals koolstofdioxide) in de atmosfeer en de watervoorziening terechtkomen. Zelfs in vergelijking met kernenergie komt zonne-energie als beste uit de bus als een milieuvriendelijkere oplossing.

4. Door zonnepanelen te nemen heb je controle over stijgende energiekosten

Veel huiseigenaren hebben te maken met angst als het gaat om hun elektriciteitsrekening, omdat er in de meeste scenario’s niets is dat je kunt doen om het elektriciteitstarief van je nutsbedrijf te regelen. Terwijl de kosten van zonne-energie de afgelopen tien jaar met meer dan 70 procent zijn gedaald, zijn de kosten van elektriciteit met ongeveer vijf procent gestegen, en de verwachting is dat die trend in stijgende elektrische kosten zich zal voortzetten. Door op zonne-energie te gaan, heb je meer controle. Nutsbedrijven passen zich snel aan aan de toenemende acceptatie van hernieuwbare energie en de overheid verhoogt snel haar doelen voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, wat betekent dat er nooit een beter moment is geweest om autonoom op energiegebied te zijn.

5. Lange levensduur en weinig onderhoud

De meeste zonnepaneel systemen gaan 20 jaar of langer mee. Gedurende die tijd hebben zonnepanelen en apparatuur weinig onderhoud nodig. Het bedrijf dat je kiest, kan je helpen te begrijpen wat er precies nodig is voor onderhoud. Sommige aanbieders bieden zelfreinigende systemen voor hun panelen, omdat vuil en stof de output aanzienlijk kunnen verminderen. Bovendien verbetert de zonne-energietechnologie altijd, dus zonnepanelen van hetzelfde formaat van vorig jaar zijn nu nog beter.

zonnepanelen voordelen nadelen

Nadelen

1. Hoge initiële kosten

Investeren in zonnepanelen kan duur zijn. Houd rekening met kosten tussen 5000 – 6000 euro aan initiële kosten. Hoewel je geld terug kunt verdienen aan je zonnepanelen met flinke besparingen op je energierekening, heb je dus wel wat spaargeld nodig. Een tijdje terug werd een groot deel van de kosten gesubsidieerd door de overheid, maar helaas is deze subsidie op zonnepanelen gestopt. Wel zijn er verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken. Klik hier om er alles over te lezen.

2. Aanzienlijk efficiënter overdag

Zonnepanelen zijn afhankelijk van zonlicht. Hoewel ze geen direct zonlicht nodig hebben om te functioneren, verliezen ze hun efficiëntie als ze niet volledig worden blootgesteld aan zonlicht. Bovendien kunnen ze ’s nachts geen energie produceren en zijn ze minder effectief tijdens donkere winters. Een effectieve oplossing hiervoor is om ’s nachts over te schakelen op het hoofdstroomnet. Als alternatief kunnen huizen met een netonafhankelijk systeem overdag energie opslaan in zonnebatterijen, die vervolgens ’s nachts kunnen worden gebruikt.

3. Plaatsing van zonnepanelen

Onnauwkeurige plaatsing van zonnepanelen kan de effectiviteit van elektriciteitsopwekking aanzienlijk verminderen. Als je in een gebied woont dat wordt omringd door grote gebouwen of hoge bomen, zal het rendement van zonnepanelen een stuk minder zijn. Zorg er daarom voor dat er geen gebouwen of bomen zijn die het zonlicht blokkeren.

4. Niet alle daken zijn geschikt

Sommige oudere panden zijn geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Deze moeten mogelijk van binnenuit worden versterkt om het extra gewicht te dragen. Er zijn alternatieven voor zonnepanelen op het dak, zoals grondmontage, maar hiervoor is tuinruimte nodig. Dat is misschien ook niet de ideale oplossing.

5. Gebruikt veel dakruimte

Als je dak klein, veelzijdig of architectonische kenmerken heeft, leent het zich mogelijk niet voor zonnepanelen. Afhankelijk van je energiebehoefte heb je mogelijk meer dan 15m2 vrije dakruimte nodig voor voldoende zonnepanelen. Nogmaals, er zijn alternatieven zoals grondmontage, maar ook dat is niet altijd haalbaar.

zonnepanelen voordelen nadelen

Conclusie

Veel van de voordelen en nadelen van het installeren van zonnepanelen lijken een afweging te zijn. De technologie van zonnepanelen wordt voortdurend verbeterd, wat betekent dat het nog niet perfect is. Je krijgt uiteindelijk je investering terug, maar het kan lang duren vanwege de hoge initiële kosten. Energie die wordt geproduceerd uit zonnepanelen is echter overvloedig, schoon en hernieuwbaar, en de ecologische voetafdruk ervan is een eenmalige gebeurtenis – een zonne-energiesysteem zal de CO2-voetafdruk de komende jaren voortdurend verminderen.

Bekijk ook:
7x Duurzaam wonen tips
Solar tuinverlichting
De veelzijdigheid van de containerwoning

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply