THESTYLEBOX

Wonen

De veelzijdigheid van de containerwoning


De containerwoning is misschien niet het eerste type woning waar je aan denkt als je op zoek bent naar een eigen huis. Het concept van de containerwoning bestaat al langer, maar wint pas sinds kort aan populariteit. Dit komt onder andere door de invloed van minimalisme, duurzaamheid, en ecologie, en de daarbij behorende bewegingen als de Tiny House Movement. Maar een containerwoning hoeft helemaal niet tiny te zijn. Het woningtype is namelijk veelzijdiger dan je zou denken! Er zijn tegenwoordig bijzonder veel mogelijkheden om een containerwoning volledig volgens jouw wensen te bouwen en in te richten. En dat levert verrassend mooie woningen op!

containerwoning tiny house

Dit prachtige tiny house, gemaakt van een container, is te huur via Glamping Hub.

Wat is een containerwoning?

Een containerwoning is simpelweg een roestvrijstalen zeecontainer die wordt (her)gebruikt als woning. Standaard zijn ze ongeveer 2,5 meter breed en 6 tot 12 meter lang. Het materiaal waarvan zeecontainers gemaakt zijn, is weliswaar lichtgewicht, maar tegelijkertijd ontzettend sterk. Daardoor zijn containers ook geschikt als woning. Door de sterkte van het materiaal kun je ze namelijk eenvoudig aan alle kanten aanpassen, zonder dat de draagkracht van het materiaal verloren gaat. Laat je hierover wel informeren door een specialist.

containerwoning zeecontainer

Zo ziet een zeecontainer eruit! De kleuren kunnen verschillen, maar de golvende structuur van het materiaal is typerend voor alle containers. Een container kost tussen de €1.000 en €3.000. Als je zelf aan de slag gaat met het bouwen van een containerwoning, kun je op gebruiktezeecontainer.nl al genoeg tweedehands containers voor onder de €1.500 vinden. Zo help je ook nog eens mee recyclen!

Van zeecontainer naar containerwoning

Eerlijk is eerlijk, zo’n zeecontainer ziet er niet bepaald bewoonbaar uit. Om er eentje tot woning om te toveren, moet ‘ie uiteraard drastisch aangepast worden. In samenwerking met een expert of architect maak je een ontwerp van de woning. Om te beginnen moeten er vervolgens deuren, ramen en eventuele binnenmuren in aangebracht worden. Ook zijn waterleidingen en elektriciteitskabels nodig. En tot slot wordt de container geïsoleerd, aan de binnenkant compleet bekleed en van een vloer voorzien. Het aanpassen en inrichten van een container is wat dat betreft vergelijkbaar met het bouwen en inrichten van een nieuw huis.

Bij een containerwoning staat de locatie van de woning echter niet vast. Het omtoveren van een container tot woning gebeurt dan ook niet op de uiteindelijke locatie. Dit scheelt heel veel logistieke kosten. Bovendien loop je niet het risico dat de oplevering van de woning door slechte weersomstandigheden vertraagd wordt. De uiteindelijke woning is bovendien verplaatsbaar en kan gemakkelijk op bijzondere plekken neergezet worden. Je hebt hier uiteraard wel een vergunning voor nodig. In Nederland verschilt het verder per gemeente welke fundering je nodig hebt. Laat je hierover dus goed informeren.

Voordelen

Een containerwoning heeft meer dan genoeg voordelen, die we graag voor je opsommen.

Een containerwoning is goedkoop

Containerwoningen hebben een zeer aantrekkelijk prijskaartje. Een volledig ingerichte basiscontainer heb je al vanaf €15.000. Je kan het qua inrichting en afwerking natuurlijk zo gek maken als je zelf wil, maar de prijs zal altijd ver onder dat van een vergelijkbaar, traditioneel gebouwd huis liggen. Ook de onderhouds- en energiekosten, zeker die van een kleine woning, zijn een stuk lager.

Een containerwoning is verplaatsbaar

Voor veel mensen is de verplaatsbaarheid het grootste voordeel van een containerwoning. Je kunt relatief eenvoudig verhuizen door je woning op een oplegger te takelen en op een andere locatie te zetten. Wat dacht je van een huis midden in de natuur? Onderstaande containerwoning is te huur, via HomeAway. Het leuke aan deze woning is dat de eigenaars de originele bedrukking aan de buitenkant behouden hebben.

containerwoning natuur

Een containerwoning is milieubewust

Een kleine containerwoning verbruikt relatief weinig, waardoor het een duurzaam type woning is. Ook is het goed mogelijk een containerwoning compleet zelfvoorzienend te maken, bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen. Hierdoor heb je geen aansluiting op het gas-, water- en lichtnetwerk en het riool nodig.

Een containerwoning is volledig zelf vorm te geven

Je kunt een containerwoning indelen zoals jij dat het liefste wil. Je kunt bijvoorbeeld zelf de plaats van de deuren, ramen en verschillende ruimtes bepalen. De opties voor de afwerking aan binnen- en buitenkant zijn bovendien eindeloos. Ook kun je de locatie – en dus het uitzicht – van de containerwoning (grotendeels) zelf uitkiezen. Veel mensen kiezen ervoor één lange zijde van de container volledig door een raam of door schuifdeuren te vervangen. Zo tover je een donkere container direct om in een lichte, moderne woning, en kun je bovendien volop van het uitzicht genieten.

containerwoning hotel

Deze hergebruikte zeecontainer uit de haven van Antwerpen functioneert nu als “mobiele luxe hotelkamer”. Hij wordt telkens op een andere locatie gezet en de gasten kunnen perfect van die locaties genieten door de brede schuifpui. Aan de buitenkant ziet de hotelkamer er nog altijd uit als een container. Maar aan de binnenkant is ‘ie prachtig afgewerkt en van alle gemakken voorzien (zie onderstaande foto)! Je boekt ‘m via Sleeping Around.

containerwoning overnachten

Een containerwoning is vrijstaand

Je hebt geen last van buren! Fijn, als je op je privacy gesteld bent.

Nadelen

Natuurlijk heeft een containerwoning ook nadelen. Of toch niet?

Een containerwoning is klein

Althans, als je slechts één unit tot woning omtovert. Omdat zeecontainers voor transportgemak een standaard breedte en hoogte hebben, kun je ze naar hartenlust stapelen of aan elkaar koppelen. Hierdoor is de woning niet meer te verplaatsen, maar hoef je niet op ruimte in te leveren. De schitterende villa op de afbeelding hieronder is gebouwd door architectenbureau Ziegler Build en bestaat uit maar liefst 31 containers!

containerwoning villa

Maar om het spreekwoord even om te draaien: elk nadeel heeft z’n voordeel’! Want als je graag minimalistisch leeft, is een compacte containerwoning juist voordelig. Je hebt weinig ruimte voor spullen, dus verzamel je ook niet veel.

containerwoning cph villages

Het Deense bedrijf CPH Village bouwt compacte, betaalbare containerwoningen voor studenten. Op hun website vind je interviews met verschillende studenten over hun ervaringen met het wonen op zo’n klein oppervlak. De binnenkant van de containers in een van de CHP Villages is simpelweg wit geverfd. In combinatie met de houten vloer ziet het interieur er desondanks erg modern en chic uit. De metalen wandkast (zie onderstaande afbeelding) geeft het interieur een industriële uitstraling die goed past bij het karakter van een containerwoning.

containerwoning studenten

Een containerwoning is slecht geïsoleerd

Containers die gebruikt zijn voor het vervoeren van etenswaren, zijn al perfect geïsoleerd. Maar in de meeste gevallen heb je bepaalde coatings en isolatielagen nodig om de woning goed geïsoleerd te maken. Dit voorkomt ook de condensatievorming waar je in een containerwoning anders snel last van krijgt. Naast de isolatie heb je een goed ventilatiesysteem nodig. Daar staat tegenover dat het materiaal van een container heel duurzaam is en weinig onderhoud nodig heeft.

Een containerwoning is lelijk

In eerste instantie wel, ja. Het golvende metaal waar een container uit bestaat, spreekt niet iedereen aan. Gelukkig kun je een containerwoning met allerlei soorten materialen bekleden, zowel aan de buiten- als aan de binnenkant. Vaak wordt hiervoor hout gebruikt, waardoor de woning de uitstraling van een chalet krijgt. Ook kan je het metaal verven. Maar dit is niet altijd nodig. In combinatie met natuurlijke materialen en warme kleuren in het interieur, kan het oorspronkelijke uiterlijk van een zeecontainer juist ook een hele stoere, industriële uitstraling aan de woning geven.

containerwoning groot

Deze achtertuin met zwembad hoort bij de gigantische containervilla die hierboven al even genoemd is. Kosten nog moeite zijn gespaard bij deze grootste containerwoning van Australië. Grote ramen en deuren zorgen voor veel licht. De houten afwerking en prachtige verlichting geven het geheel sfeer en klasse. Originele elementen, zoals het golvende metaal, zijn op verschillende plekken zichtbaar gehouden. Als dat niet zo was geweest, zou je bijna niet kunnen geloven dat dit een containerwoning is. Ook de badkamer (zie onderstaande afbeelding) is ruim opgezet en van alle gemakken voorzien. Een containerwoning is dus absoluut niet per definitie oncomfortabel.

containerwoning badkamer

De voorbeelden van containerwoningen in dit artikel illustreren perfect hoe veelzijdig dit type woning is. Je kunt er zowel een kleine, zelfvoorzienende, verplaatsbare woning van maken, als een ruime, lichte, vrijstaande villa. Het is dan ook niet voor niks dat de containerwoning steeds populairder wordt!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

1 Comment

  • Reply
    Een prefab woning als droomhuis - THESTYLEBOX
    18 januari 2021 at 07:01

    […] En voor je het weet staat het resultaat er: jouw droomhuis! Wie weet heb je wel zoiets moois in gedachten als deze ‘lage-gootwoning’ op het platteland. Hopelijk heeft dit artikel je overtuigd van de veelzijdigheid van prefab bouwen. Ben je geïnteresseerd in deze alternatieve manier van woningbouw? Lees dan ook eens on artikel over containerwoningen. […]

  • Leave a Reply