THESTYLEBOX

Interieur ideeën

Woontrends 2023: Inspiratie voor een stijlvol en eigentijds interieur


Benieuwd naar de woontrends van 2023? Ontdek de nieuwste trends voor een stijlvol en eigentijds interieur in ons blogartikel. Lees hoe je jouw interieur kunt upgraden en inspiratie kunt opdoen voor het inrichten van jouw woning.

woontrends 2023

In het jaar 2022 zagen we al een aantal trends die dit jaar nog steeds populair zijn, zoals duurzaamheid en minimalisme. Maar in 2023 gaan we ook een aantal opvallende veranderingen zien. We gaan in op vijf woontrends die in 2023 helemaal hip en happening zullen zijn.

We beginnen met duurzaamheid en groen in huis, omdat deze trend zich alleen maar verder zal ontwikkelen. Vervolgens gaan we in op minimalisme en functionaliteit, waarbij we ook laten zien hoe je deze trend kunt toepassen in je eigen interieur. Daarna nemen we je mee naar de industriële en vintage invloeden die in 2023 een grote rol gaan spelen. En natuurlijk mag comfort en gezelligheid niet ontbreken, waarbij we tips geven hoe je jouw huis omtovert tot een warm thuis. We sluiten af met een trend die kleur en patronen terugbrengt in het interieur.

Woontrend 1: Duurzaamheid en groen in huis

In 2023 zullen duurzaamheid en groen in huis belangrijker zijn dan ooit tevoren. Mensen worden zich steeds meer bewust van de impact die hun levensstijl heeft op het milieu en willen daarom graag een duurzamer interieur. Dat betekent onder andere dat er meer gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen, zoals bamboe, gerecycled hout en biologisch katoen. Maar ook planten spelen een belangrijke rol in het creëren van een groene en duurzame omgeving.

Dit stoere appartement is duurzaam ingericht - en je vindt er de mooiste planten terug!

Dit stoere appartement is duurzaam ingericht – en je vindt er de mooiste planten terug!

Hoe je deze trend kunt toepassen in je eigen interieur

Er zijn verschillende manieren waarop je de trend van duurzaamheid en groen in huis kunt toepassen in je eigen interieur. Hieronder vind je enkele tips:

 1. Kies voor duurzame materialen: vervang je meubels door meubels van duurzame materialen, zoals bamboe, gerecycled hout of biologisch katoen. Ook zijn er steeds meer merken die meubels produceren van gerecycled plastic.
 2. Voeg planten toe: planten zorgen niet alleen voor een groene en frisse uitstraling in huis, maar dragen ook bij aan een betere luchtkwaliteit. Kies voor planten die weinig onderhoud nodig hebben, zoals de Sansevieria en de Monstera.
 3. Maak gebruik van natuurlijke kleuren: kies voor natuurlijke kleuren, zoals groen, bruin en beige, om een rustige en natuurlijke sfeer te creëren.
 4. Verminder je energieverbruik: kies voor energiezuinige verlichting en apparaten om je energieverbruik te verminderen en zo bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Door deze tips toe te passen in je eigen interieur, kun je een groene en duurzame omgeving creëren die niet alleen goed is voor het milieu, maar ook rustgevend en ontspannend is voor jezelf.

Woontrend 2: Minimalisme en functionaliteit

Minimalisme en functionaliteit zijn al een tijdje populair in de interieurwereld, maar in 2023 zullen deze trends nog meer terrein winnen. Mensen willen hun interieur steeds meer simplificeren en ontdoen van overbodige spullen en versieringen. Daarnaast is het belangrijk dat meubels niet alleen mooi zijn, maar ook een praktisch doel dienen.

Dit mooie appartement laat zien dat een minimalistisch interieur niet saai hoeft te zijn.

Dit mooie appartement laat zien dat een minimalistisch interieur niet saai hoeft te zijn.

Hoe je deze trend kunt toepassen in je eigen interieur

Er zijn verschillende manieren waarop je de trend van minimalisme en functionaliteit kunt toepassen in je eigen interieur. Hieronder vind je enkele tips:

 1. Kies voor multifunctionele meubels: ga voor meubels die niet alleen mooi zijn, maar ook een praktisch doel dienen. Denk bijvoorbeeld aan een bank met opbergruimte of een eettafel die kan worden uitgeschoven.
 2. Vermijd overbodige spullen: minimalisme gaat ook om het verminderen van overbodige spullen en versieringen. Kies voor een paar mooie accessoires en laat deze echt tot hun recht komen in plaats van je huis vol te proppen met allerlei decoraties.
 3. Ga voor strakke lijnen en neutrale kleuren: minimalisme gaat vaak gepaard met strakke lijnen en neutrale kleuren. Kies bijvoorbeeld voor een witte muur en een simpele, strakke bank.
 4. Houd het opgeruimd: een opgeruimd huis past goed bij de minimalistische trend. Zorg dus voor voldoende opbergruimte en berg spullen netjes op. Gebruik bijvoorbeeld ladeverdelers, boxen of manden, waarmee je een kast of ladekast kunt inrichten.

Door deze tips toe te passen in je eigen interieur, kun je een rustige en gestroomlijnde omgeving creëren die zowel mooi als praktisch is.

Woontrend 3: Industriële en vintage invloeden

Een andere woontrend die we in 2023 veel zullen zien, is de trend van industriële en vintage invloeden. Deze trend draait om het creëren van een rauwe, industriële sfeer in huis, waarbij gebruik wordt gemaakt van oude materialen en robuuste meubels. Denk bijvoorbeeld aan metalen kasten, houten tafels met ijzeren poten en oude fabriekslampen.

In dit Scandinavische appartement zijn Industriële en vintage invloeden en details met elkaar gemixt.

In dit Scandinavische appartement zijn Industriële en vintage invloeden en details met elkaar gemixt.

Hoe je deze trend kunt toepassen in je eigen interieur

Ook deze trend is op verschillende manieren toe te passen in je eigen interieur. Hieronder vind je enkele tips:

 • Kies voor industriële meubels: ga op zoek naar meubels die een industriële uitstraling hebben, zoals metalen kasten of tafels met ijzeren poten. Deze meubels kunnen ook vintage zijn, wat betekent dat ze al een verhaal hebben en een stukje geschiedenis met zich meedragen.
 • Gebruik oude materialen: probeer oude materialen te gebruiken in je interieur, zoals oud hout, baksteen of beton. Dit kan bijvoorbeeld door een bakstenen muur te laten zien of door een betonnen vloer te leggen.
 • Voeg vintage accessoires toe: voeg enkele vintage accessoires toe aan je interieur, zoals oude koffers, fotolijsten of lampen. Deze items kunnen net dat extra beetje karakter geven aan je inrichting
 • Combineer met andere trends: het is ook mogelijk om de industriële en vintage trend te combineren met andere trends, zoals de trend van groen in huis of de trend van comfort en gezelligheid. Zo kun je bijvoorbeeld een metalen kast combineren met enkele planten of een oude bank in een gezellige hoek van de kamer plaatsen.

Door deze tips toe te passen in je eigen interieur, kun je een stoere en karakteristieke sfeer creëren die zowel vintage als industrieel is.

Woontrend 4: Comfort en gezelligheid

In 2023 draait het niet alleen om een mooie uitstraling, maar ook om comfort en gezelligheid in huis. Mensen willen een plek waar ze zich thuis kunnen voelen en kunnen ontspannen na een lange dag. Dit betekent dat er meer aandacht wordt besteed aan het kiezen van meubels en accessoires die niet alleen mooi zijn, maar ook comfortabel en praktisch.

Comfortabele en gezellige woonkamer waar een mooie ronde bank gecombineerd is met stoelen.

Comfortabele en gezellige woonkamer waar een mooie ronde bank gecombineerd is met een stoel en een poef.

Hoe je deze trend kunt toepassen in je eigen interieur

Er zijn verschillende manieren waarop je de trend van comfort en gezelligheid kunt toepassen in je eigen interieur. Hieronder vind je enkele tips:

 • Ga voor zachte materialen: kies voor zachte materialen zoals fluweel, wol of nepbont om een warme en gezellige sfeer te creëren. Dit kan bijvoorbeeld door een comfortabele bank te kiezen met zachte kussens of een warm tapijt op de vloer.
 • Kies voor warme kleuren: kleuren kunnen ook bijdragen aan een gezellige sfeer. Kies bijvoorbeeld voor warme tinten zoals aardetinten, oranje en rood om een gevoel van warmte en comfort te creëren.
 • Voeg persoonlijke elementen toe: maak je interieur persoonlijk door bijvoorbeeld foto’s op te hangen of accessoires neer te zetten die iets over jou en je interesses zeggen. Dit zorgt voor een gevoel van verbondenheid met je huis.
 • Creëer een zitplaats voor meerdere personen: een gezellige zithoek nodigt uit om samen te komen en te ontspannen. Kies bijvoorbeeld voor een comfortabele hoekbank waar je samen met vrienden en familie kunt zitten.
 • Gebruik verlichting om een gezellige sfeer te creëren: verlichting kan veel doen voor de sfeer in huis. Kies bijvoorbeeld voor warme verlichting in plaats van fel wit licht en gebruik meerdere lichtbronnen om verschillende sferen te creëren.

Door deze tips toe te passen in je eigen interieur, kun je een warme en gezellige sfeer creëren waarin je helemaal tot rust kunt komen.

Woontrend 5: Kleur en patronen

Kleur en patronen zullen in 2023 een belangrijke rol spelen in het interieur. Dit jaar heeft Flexa Wild Wonder verkozen tot kleur van het jaar 2023. Wild Wonder is een positieve, natuurlijke kleur die zorgt voor verbondenheid met de natuur en prachtig tot zijn recht komt in combinatie met andere kleuren uit het samengestelde kleurenpalet. Naast deze kleur zullen er ook andere felle kleuren, zachte pasteltinten en opvallende prints te zien zijn in het interieur. Er ontstaat een mix van verschillende stijlen en invloeden, waarbij de nadruk ligt op het creëren van een persoonlijke en unieke sfeer. Het gebruik van kleur en patronen kan een ruimte direct een stuk gezelliger en levendiger maken.

In deze mooie woonkamer is Flexa kleur van het jaar Wild Wonder toegepast in de lage meubel, tegen een groene Grungy Roots muur.

In deze mooie woonkamer is Flexa kleur van het jaar Wild Wonder toegepast in de lage meubel, tegen een groene Grungy Roots muur.

Hoe je deze trend kunt toepassen in je eigen interieur

Het gebruik van kleur en patronen kan een beetje overweldigend zijn als je niet weet waar je moet beginnen. Hieronder vind je enkele tips om deze trend toe te passen in je eigen interieur:

 • Begin met kleine accenten: als je nog niet gewend bent aan kleur en patronen in je interieur, begin dan met kleine accenten zoals kussens, plaids en vazen. Hiermee voeg je op een subtiele manier kleur en patronen toe aan je interieur.
 • Mix en match patronen: durf verschillende patronen met elkaar te combineren. Bijvoorbeeld door een gestreept kussen te combineren met een bloemenprint. Zorg er wel voor dat de kleuren in de verschillende patronen goed bij elkaar passen.
 • Kies voor één opvallend item: als je niet meteen voor een hele muur in een felle kleur wilt gaan, kun je er ook voor kiezen om één opvallend item in je interieur te plaatsen, zoals een opvallende stoel of een schilderij met een opvallend patroon.
 • Experimenteer met kleurcombinaties: er zijn oneindig veel kleurcombinaties mogelijk. Probeer eens iets anders dan de standaardcombinaties en kies bijvoorbeeld voor groen en roze of oranje en blauw. Colorblocking kan ook een super leuk idee zijn om kleuren te combineren met muurkleuren.
 • Durf groot te denken: als je echt durft te gaan voor deze trend, kun je bijvoorbeeld een hele muur in een felle kleur schilderen of een opvallend behang gebruiken. Zorg er wel voor dat de rest van de ruimte rustig blijft, zodat het niet te druk wordt.

Door deze tips toe te passen in je eigen interieur, kun je experimenteren met kleur en patronen en een persoonlijke en unieke sfeer creëren in huis. Als je wilt inspelen op de nieuwste trends, kun je bijvoorbeeld Flexa’s ‘Kleur van het Jaar 2023’, Wild Wonder, gebruiken als inspiratiebron.

In deze super mooie keuken zie je hoe mooi Grungy Roots en Wild Wonder staan bij de houten keukenkasten en wit werkblad.

In deze super mooie keuken zie je hoe mooi Grungy Roots en Wild Wonder staan bij de houten keukenkasten, het witte werkblad en de koperen details.

Aan de slag met de nieuwe woontrends

Het belangrijkste is dat je de woontrends gebruikt als inspiratie voor je eigen interieur en deze aanpast aan je persoonlijke smaak en behoeften. Door deze trends toe te passen, kun je je interieur upgraden en een stijlvolle en comfortabele leefomgeving creëren.

Bekijk ook:
Wat zijn de woontrends van 2021?
Woontrends 2020

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply