THESTYLEBOX

Wonen

Woning verduurzamen doe je zo!


Ben je op zoek naar de mogelijkheden om je woning te verduurzamen? Daar is het nooit te laat voor! Om je een idee te geven van water er allemaal mogelijk is, hebben wij de beste tips voor je op een rijtje gezet. Scroll snel verder naar beneden en ga vandaag nog aan de slag met het verduurzamen van je huis!

woning verduurzamen

Duurzaamheid is een super hot topic tegenwoordig, waar je op verschillende manieren een steentje aan kunt bijdragen. Zo zou je bijvoorbeeld vaker de fiets kunnen pakken in plaats van de auto. Je zou je auto, die op benzine rijdt, kunnen vervangen voor een elektrische auto. En ook duurzaam wonen is natuurlijk een hele goede methode. Duurzaam wonen is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jou, vooral omdat je flink kunt besparen op je energierekening. Het kan zelfs je mentale welzijn een boost geven.

Er zijn heel veel verschillende soorten maatregelen die je kunt treffen om je woning te verduurzamen. Sommige verbeteringen kunnen snel en zonder enige kosten worden aangebracht, terwijl andere een voorafgaande uitgave vereisen, maar resulteren in besparingen op de lange termijn door de energierekening te verlagen. Wij hebben de meest efficiënte en populaire maatregelen voor je op een rijtje gezet.

1. Zonnepanelen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op hun daken te plaatsen. Deze panelen gebruiken zonlicht dat wordt omgezet in elektrische energie en wordt gebruikt als een vorm van verwarming of koeling. Zonder mechanische of elektrische apparatuur wordt de DC-energie van de zon omgezet in AC-energie. Dit is een duurzame optie omdat het de hoeveelheid elektriciteit die je dagelijks in huis gebruikt, vermindert. Hierdoor ben je veel minder kwijt aan je energierekening. Je maakt je huis ook duurzamer door het op schone energie te laten draaien.

woning verduurzamen zonnepanelen

2. Dubbele of driedubbele beglazing

Wist je dat veel van de warmte in onze huizen via ramen verloren gaat? Lekkende ramen kunnen flink bijdragen aan een hoge maandelijkse energierekening dan nodig is zonder dat je het door hebt. Hoewel er manieren zijn om je ramen met enkele beglazing beter te isoleren en af te dichten, is het absoluut de overweging waar om die te vervangen. Tegenwoordig is dubbele beglazing de standaard, maar er wordt zelfs steeds vaker gekozen voor driedubbele beglazing. Hoewel het investeren in nieuwe ramen door je hele woning een kostbare investering kan zijn, kan deze aankoop op de lange termijn vruchten afwerpen.

3. Slimme thermostaat

Het is heel makkelijk, vooral tijdens de koudere maanden van het jaar, om de verwarming langer aan te laten staan dan je eigenlijk nodig hebt. Onze ketels en verwarmingssystemen voor woningen zijn een van de belangrijkste manieren waarop we als huiseigenaren of huurders energie verbruiken. Een van de beste manieren om hiermee om te gaan, is door te kijken naar het installeren van een slimme thermostaat. Deze ingenieuze apparaten kunnen worden geprogrammeerd om alleen op bepaalde tijden van de dag aan te gaan, en kunnen dus worden gebruikt om het huis op te warmen voordat je terugkeert van je werk of een tijdje aan te zetten voordat je ’s ochtends in de winter opstaat.

woning verduurzamen slimme thermostaat

4. Woningisolatie

Een goed geïsoleerde woning houdt warmte goed vast, waardoor het minder energie kost om de woonruimte te blijven verwarmen wanneer dat echt nodig is. Woningisolatie is dan ook één van de slimste en efficiënte investering om je woning te verduurzamen. Hierboven hadden we het al over het vervangen van je ramen van enkel glas met dubbele of driedubbele beglazing. Andere populaire methodes zijn spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Spouwmuurisolatie is erg populair, omdat het relatief goedkoop is, terwijl het rendement erg hoog is. Echter zijn niet alle woningen geschikt voor spouwmuurisolatie. Dakisolatie en vloerisolatie kunnen ook een goed idee zijn, maar zijn vaak wel wat duurdere investeringen.

5. Vloerverwarming in combinatie met warmtepomp

In tegenstelling tot centrale verwarming met radiatoren die voornamelijk lucht verwarmen die vervolgens door je huis gaat, zorgt vloerverwarming voor een mix van warmte die wordt uitgestraald vanaf de vloer en convectiewarmte, waardoor een comfortabele en constante temperatuur tussen de vloer en het plafond wordt gecreëerd. Warmtepompen zijn bijzonder effectief bij gebruik met natte vloerverwarming, aangezien warmtepompen zijn ontworpen om gedurende lange tijd aan te blijven en ook water te verwarmen tot de lagere temperatuur die vloerverwarming gebruikt. Je zou dit zelfs kunnen combineren met zonnepanelen, want warmtepompen hebben nog steeds wat elektriciteit nodig om te draaien. De opkomst van steeds betere opties voor elektriciteit opslag zou dit efficiënter maken, omdat nieuwere accu’s op zonne-energie je verbruikspatronen kunnen ‘leren’ en overtollige zonne-elektriciteit kunnen opslaan, en deze kunnen gebruiken om de pomp van stroom te voorzien wanneer er geen elektriciteit wordt opgewekt. Wil jij ook vloerverwarming aanleggen in combinatie met een warmtepomp? Vraag dan verschillende offertes op, zodat je kunt vergelijken.

6. LED lampen

LED lampen bieden de meeste energie-efficiëntie in vergelijking met traditionele gloeilampen. Ze verbruiken niet alleen veel  veel minder energie, maar hebben ook een veel langere levensduur. Voor maximale prestaties zijn slimme LED lampen een uitstekende keuze voor duurzame woningen. Deze lampen voegen een aantal functies toe aan de toch al sterke energie-efficiëntie van LED-lampen, waaronder de mogelijkheid om lampen uit te doen wanneer je niet thuis bent of automatisch uit te schakelen wanneer er niemand in de kamer is.

7. Energiezuinige apparatuur

Deze komt waarschijnlijk niet als een verrassing. Als je binnenkort één van de onderstaande apparaten moet vervangen in huis, overweeg dan om energiezuinige modellen te kiezen. Let dus vooral op de energielabels.

  • Koelkast;
  • Droger;
  • Wasmachine;
  • Televisie,
  • Vriezer;
  • Oven.

woning verduurzamen label a apparatuur

8. Groen in huis en tuin

Het heeft zoveel voordelen om meer planten in huis te hebben. Ze zuiveren de lucht, helpen het straatlawaai te verminderen en het is zelfs bewezen dat ze helpen bij stress en angst. Planten kunnen ook helpen schaduw te bieden om het huis te koelen, waardoor je minder afhankelijk bent van niet-natuurlijke koelsystemen.

Een andere manier om je woning te verduurzamen met groen, is door een compost in uw tuin te starten. Door te composteren, verminder je je bijdrage aan het storten, waardoor natuurlijke producten zoals fruit, groenten, koffie en thee biologisch kunnen worden afgebroken. Compost is ook een geweldige meststof voor je tuin!

Bekijk ook:
10x Duurzaam kantoor tips
7x Duurzaam wonen tips
Huisrenovatie trends in 2022

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply