THESTYLEBOX

Meubels

10x Vitra stoel


Vitra stoel

Sinds 1950 onderscheidt het Zwitserse bedrijf Vitra zich op het gebied van de meest gerenommeerde merken door haar baanbrekende concepten en samenwerkingen met beroemde ontwerpers. Charles & Ray Eames, Verner Panton en Jean Prouvé zijn daar hele mooie voorbeelden van. Esthetisch onderzoek en functionaliteit vormen vanaf het begin al de basisprincipes voor hun indrukwekkende meubelcollectie. Tafels, banken, lampen, kasten, en nog veel meer. En Vitra staat vooral bekend om hun iconische stoelen. Het aanbod van designstoelen is tegenwoordig super groot, maar de échte iconische klassiekers zijn afkomstig van Vitra. Wij hebben daarom de tien bekendste stoelen van Vitra voor je op een rijtje gezet. Welke Vitra stoel of meerdere stoelen zou jij graag in huis willen hebben?

1. Vitra Eames DSR stoel

Deze Vitra Eames DSR stoel is dé klassieker onder de Vitra stoelen, ontworpen door Charles & Ray Eames. Deze klassieker wordt ook wel de Eiffel chair genoemd vanwege de grafische dwarsstructuur die wordt gevormd door het metalen onderstel. De naam DSR komt van de woorden Dining Height Side Chair Rod Base. De populariteit is vooral te danken aan het tijdloze, ergonomische ontwerp, dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren voor de zitting en verschillende varianten voor het onderstel. Het originele model kenmerkte zich met een glasvezelzitting, maar tegenwoordig is de zitting van de Vitra Eames DSR stoel gemaakt van polypropyleen.

Vitra lanceerde de bijgewerkte versies van deze Eames stoelen op de meubelbeurs van Milaan in 2015. Omdat de gemiddelde menselijke lengte de afgelopen 60 jaar met bijna tien centimeter is toegenomen, achtte Vitra het noodzakelijk om de grootte van de klassieke stoelen bij te werken. Afhankelijk van het model is de lengte van de poten met ongeveer 20 millimeter vergroot en is de geometrie van de stoel zorgvuldig aangepast. De veranderingen lijken minimaal, maar ze maken de Eames stoelen aanzienlijk comfortabeler.

vitra eames dsr stoel

2. Vitra Eames DSW stoel

De Vitra Eames DSW stoel is een variant op de DSR stoel. In plaats van een volledige metalen onderstel, combineert de Eames DSW stoel een lichte kunststof zitting met esdoornhouten poten ondersteund door een stalen frame. De naam DSW komt van de woorden Dining Height Side Chair Wood Base.

vitra eames dsw stoel

3. Vitra Eames DAR stoel

Dan heb je ook nog de Vitra Eames DAR stoelen. In feite is het exact dezelfde stoel als de Eames DSR stoel. Het verschil is dat de Eames DAR stoel voorzien is van een zitting met armleuningen. De letters DAR komen dan ook voort uit de woorden Dining Height Armchair Rod Base.

vitra eames dar stoel

4. Vitra Eames DAW stoel

Daar waar de Vitra Eames DAR stoel een variant is op de DSR stoel, is de DAW stoel een variant op de DSW stoel. Je kunt het waarschijnlijk al raden dat het verschil met de DSW stoel in de zitting zit mét armleuning. Het onderstel is dus exact hetzelfde.

vitra eames daw stoeles daw stoel

5. Vitra Eames DKR Wire stoel

Charles & Ray Eames hadden ook de DKR Wire stoel ontworpen, geïnspireerd door het werk van Buckminster Fuller. Ze besloten om een lichte en duurzame stoel te maken met zo min mogelijk materialen. De meest functionele oplossing bleek een vierkante kruisstructuur in staaldraad te zijn. Dankzij de luchtige en ergonomische vorm en de klassieke Eiffel basis, zal de Eames DKR Wire stoel jaar na jaar een frisse, grafische uitstraling geven aan alle interieurstijlen.

vitra eames dkr wire stoel

6. Vitra Organic Conference stoel

Dit is de Vitra Organic Conference stoel, ontworpen door studiegenoten Charles Eames en Eero Saarinen. Het ontwerp hebben ze gemaakt voor de ‘Organic Design in Home Furnishings’ wedstrijd, georganiseerd door het Museum of Modern Art in New York. De stoel ziet er niet alleen erg mooi uit, met de essenhouten poten en de gestoffeerde zitting, het zit ook super comfortabel. Je kunt de Vitra Organic Conference stoel gebruiken als eetkamerstoel, maar ook als vergaderstoel of bureaustoel is hij erg populair.

vitra organic conference stoel

7. Vitra Hal Armchair Wood stoel

De Vitra Hal Armchair Wood stoel combineert afgeronde eikenhouten poten met een vloeiend gevormde zitschaal van kunststof. Volgens de ontwerpfilosofie van ontwerper Jasper Morrison moeten zijn ontwerpen zo eenvoudig mogelijk zijn. Vandaar dat de HAL stoelencollectie gebaseerd is op duidelijke, functionele principes. De tijdloze combinatie van de kunststof zitting en houten poten zorgt voor een veelzijdige collectie stoelen voor verschillende ruimtes en behoeften.

vitra hal amrchair wood stoel

8. Vitra Belleville Armchair Wood stoel

De Vitra Belleville Armchair Wood stoel maakt deel uit van de meubelcollectie van de Franse designerbroers Erwan en Ronan Bouroullec. De collectie dankt zijn naam aan de beroemde wijk Belleville in Parijs, bekend om zijn levendige restaurants en sfeer. De aantrekkelijke collectie bevat meubels voor zowel binnen als buiten. Het houten meubilair is het best geschikt voor binnen, terwijl de meubels van kunststof ook buiten in tuinen en op terrassen kunnen worden gebruikt. De mooie, gebogen vormen van de Belleville collectie weerspiegelen de sfeer van traditionele Franse cafés, maar hun eenvoudige ontwerp past ook absoluut in moderne interieurs.

vitra belleville armchair stoel

9. Vitra Panton stoel

De Vitra Panton stoel is één van de bekendste klassiekers van modern meubeldesign. De iconische stoel is in 1960 ontworpen door Verner Panton. Het ontwerp weerspiegelt de experimentele ontwerpmentaliteit van de jaren ’60. In de loop der jaren is een groot aantal verschillende versies van de stoel geïntroduceerd, maar pas in 1999 begon Vitra de Panton stoel met het oorspronkelijke ontwerp te produceren. De Panton stoel is gemaakt van duurzaam, gekleurd polypropyleen met een matte afwerking. De ergonomisch gevormde zitting en het lichte flexibele materiaal maken de Panton stoel ook erg comfortabel.

vitra panton stoel

10. Vitra Softshell Side stoel

De broers Ronan en Erwan Bouroullec ontwierpen in 2017 de zachte en compacte Softshell Side stoel voor Vitra. Met vloeiende contouren verklapt de stoel al dat het een erg comfortabele stoel is. Met een flexibel ontwerp van de bovenste rugleuning met verborgen verticale ribben, passen deze zich aan de gebruiker aan om bewegingsvrijheid en uitstekend comfort mogelijk te maken, zelfs voor langdurig zitten. Het onderstel van duurzaam kunststof benadrukt het elegante en minimalistische ontwerp.

vitra softshell side stoel

Naast deze tien stoelen heeft Vitra nog veel meer andere modellen. Welke Vitra stoel hoort volgens jou absoluut in dit rijtje thuis? Laat het ons weten door een comment hieronder achter te laten!

Bekijk ook:
Industriële eetkamerstoelen
Mijn 5 favoriete designstoelen
Gekleurde eetkamerstoelen in de keuken
Vitra Eames LCW loungestoel

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply