THESTYLEBOX

Slaapkamer inspiratie

Matras kopen? 7x tips!


Matras kopen tips

Een nieuw matras kopen klinkt eenvoudig, maar door alle mogelijkheden en het enorme aanbod is het een flinke uitdaging om het beste matras te vinden. Je zou denken dat een duur matras ook beter is, maar dat is natuurlijk niet waar. Een hogere prijs kan ook door het soort vulling komen of een luxere afwerking. Het belangrijkst van een goed matras is dat het je lichaam goed ondersteunt en vochtregulerend is. Ben jij op zoek naar een nieuw matras? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet!

1. Matras uitproberen

Ja, het is ongemakkelijk, maar het is écht aan te raden om een matras eerst te testen. Ga naar de winkel en ga liggen op het matras. Strek je volledig uit, krul in je favoriete slaaphouding, rol van links naar rechts, ga rechtop zitten alsof je in bed leest en ga op de rand van het matras zitten om te voelen hoe stevig het matras is. En als je je bed deelt met een partner, moet ook je partner het matras uitproberen, bij voorkeur beiden tegelijk. In het ideale geval zou je op z’n minst tien minuten moeten besteden aan het uitproberen van elke matras die je overweegt. Ook als je van plan bent om een matras online te kopen, is het aan te raden om het matras eerst in een fysieke winkel te testen.

matras kopen tips - uitproberen

2. Vraag naar retour procedures en proefperiodes

Hoewel je het matras in de winkel hebt geprobeerd, komt de echte test pas nadat je er een hele nacht, week, of zelfs een maand op geslapen hebt. Daarom geven de meeste matrasdealers een proefperiode van bijvoorbeeld 100 dagen. Kom je binnen die 100 dagen erachter dat het matras tóch niet zo comfortabel is, dan zou je dat kosteloos terug moeten kunnen brengen. Let op veel winkels brengen restockkosten in rekening brengt als je deze optie gebruikt. Toch is een proefperiode cruciaal, vooral als je het matras online koopt.

3. Stevigheid van het matras

De matras industrie heeft geen gestandaardiseerde meting van de stevigheid van het matras. Dit betekent dat het een stevige matras van het bedrijf minder of meer stevig is dan het stevige matras van het andere merk of bedrijf. Gebruik deze beschrijvende termen dus als richtlijn, niet als absoluut. Dit is nog een reden waarom het zo belangrijk is om een ​​matras te proberen voordat je het koopt.

Matras kopen tips - stevigheid

Sommige fabrikanten rangschikken hun matrassen op stevigheid met behulp van een eenvoudige verbale beschrijving: zacht, medium, stevig; terwijl anderen een uitgebreider 10-punts beoordelingssysteem bieden, met 3 tot 5 voor een zacht matras, 6 tot 7 voor gemiddelde stevigheid en 7,5 tot 10 voor een stevig matras. Maar met elke fabrikant die zijn eigen ratingsysteem maakt, kan wat als een 7 in een matras geldt, meer als een 5 voor een matras van een andere fabrikant aanvoelen.

Ga er ook niet vanuit dat een slechte rug betekent dat je een extra stevig matras nodig hebt, of dat een zachtere matras comfortabeler is. De meeste mensen slapen het beste op een matras die ergens in het midden ligt, maar dichter bij stevig dan zacht.

4. Wel of geen dekmatras?

Dekmatrassen zijn tegenwoordig erg populair, maar het zachte comfort draagt ​​behoorlijk bij aan de kosten van het matras en is niet altijd nodig. Als je het koopt voor het comfort, dan is het aan te raden om het dekmatras eerst uit te proberen. Een dekmatras kan er namelijk ook voor zorgen dat het juist minder comfortabel wordt. Een dekmatras biedt wel andere voordelen. Omdat het licht is, kan je het makkelijker draaien en keren, om kuilvorming te voorkomen. Je kunt de spleet bedekken met een dekmatras, veroorzaakt door twee éénpersoonsmatrassen naast elkaar. En met een dekmatras kan je jouw dure matras beschermen.

wel of geen dekmatras

5. Soorten matrasvullingen

Er zijn verschillende soorten matrasvullingen met hun eigen voordelen en nadelen. De drie populairste matrasvullingen zijn de traditionele binnenvering, traagschuim, latexschuim en hybride matrassen, die schuim en binnenvering combineert.

Soorten matravullingen

Binnenveringmatrassen

Binnenveringmatrassen zijn het populairst en meestal het goedkoopst. Ze bieden goede ondersteuning en zijn verkrijgbaar zowel zachte als stevige varianten. Het nadeel is dat ze niet enorm duurzaam zijn.

Traagschuimmatrassen

Matrassen met traagschuimvulling zijn redelijk duur, maar zijn uitstekend voor het dempen van pijnlijke gewrichten of pijnlijke spieren. Ze worden ook wel ook wel visco-elastisch schuim of memory foam genoemd.

Latexschuim matrassen

Latexschuim is een goede keuze voor slapers die niet van het verstikkende, hete gevoel van geheugenschuim houden. Latexschuim komt in natuurlijke, synthetische en gemengde variëteiten.

Hybride matrassen

Hybride matrassen hebben veren met een schuimlaag. Een goede hybride matras biedt het beste van zowel schuim- als binnenveringmatrassen, maar een inferieure hybride is waarschijnlijk het beste van beide. Hybride matrassen zijn verkrijgbaar met traagschuim of latexschuim.

6. Matras online kopen

Het lijkt misschien riskant om een matras online te kopen, maar het is steeds een populaire optie. Daar zijn veel redenen voor: een breed scala aan keuzes, toegang tot luxemerken, betere prijzen, noem maar op. Toch zijn er zeker ook enkele nadelen om een matras online te kopen: je kunt het matras niet uitproberen voordat je koopt (tenzij je erin geslaagd bent om hetzelfde model in een fysieke winkel uit te proberen voordat je het online koopt), retourneren is een enorm gedoe, je moet je oude matras zelf weggooien, en je hebt geen kans om te onderhandelen over de prijs.

Tip: Als je een matras online gaat kopen, is het aan te raden om goed onderzoek te doen doen. Kies voor een gerenommeerde webshop, die bekend staat om hun goede service.

Matras online kopen tips

7. Investering

Een goed matras is niet goedkoop, maar het is absoluut de moeite waard om te investeren in een goed matras. Je nachtrust is erg belangrijk, wat uiteindelijk ook invloed heeft op je functioneren als je niet aan het slapen bent. Goedkoop is duurkoop, en dat is soms ook echt het geval bij het kopen van een matras. Aan de andere kant hoeft een duur matras niet altijd beter te zijn.

Bekijk ook:
Soorten dekbedovertrekken
De beste kleuren voor de slaapkamer: deze kleuren zullen je slaap verbeteren!
Wat voor soort kussen is het best voor mij?

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply