THESTYLEBOX

Interieur ideeën

Een taupe interieur: mooi, veelzijdig en tijdloos


Is het nu bruin of grijs? Een terechte vraag, want taupe is allebei! En afhankelijk van het licht oogt de kleur dan weer meer bruin, dan weer meer grijs. Taupe is daarmee een van de meest veelzijdige interieurkleuren. Een echte basiskleur die bij verschillende interieurstijlen past, en die tijdloos en trendonafhankelijk is. Een taupe interieur is daarom niet alleen mooi, maar ook praktisch! De laatste tien jaar zien we de kleur steeds meer in interieurs verwerkt worden. Hoe? Dat lees je hier!

taupe interieur

Wat is taupe voor kleur?

Taupe (spreek uit: ‘toop’) is een Frans woord dat ‘mol’ betekent. De kleur taupe zou die naam gekregen hebben, omdat het op de vachtkleur van de mol lijkt. Maar een mol is zwart, dus dat is verwarrend. Sowieso roept ‘taupe’ verwarring op: een korte zoektocht op internet levert ‘paarsachtig grijsbruin’, ‘bruinachtig grijs’, ‘donkergrijs’, ‘muisgrijs’, ‘zwartbruin’ en zelfs ‘aubergine’ en ‘heel donker paars-rood’ als definities op.

Officiële kleuren taupe

taupe kleurenwaaier

Deze kleuren behoren volgens de classificatie van het Inter Society Color Council (ISCC) uit 1955 officieel tot de kleur ‘taupe’. Alhoewel we de kleur tegenwoordig meer associëren met lichtere, meer beige-grijze tinten, blijkt hieruit wel hoeveel verschillende ondertonen taupe heeft. Sommige tinten zijn meer bruin, rood of zelfs geel, terwijl andere tinten naar roze en paars neigen. Het is daardoor behoorlijk lastig de kleur te definiëren. Gebruik je het in je interieur, dan heeft de materiaalkeuze en de lichtinval ook nog een grote invloed op hoe de kleur er in het echt, en op verschillende momenten van de dag, uitziet.

Interieurkleuren taupe

taupe kleurenwaaier

Als we denken aan taupe als interieurkleur, dan denken we meer aan deze tinten. Taupe wordt dan ook wel omschrijven als ‘leverkleur’ of aangeduid met de creatief bedachte kleurnaam ‘greige’ (een combinatie van ‘grijs’ en ‘beige’). Termen die verwijzen naar natuurlijke elementen met vergelijkbare kleuren zijn ook populair: ‘leem’, ‘klei’, ‘zandsteen’ of ‘kiezel’ bijvoorbeeld. Taupe is daarmee een echte natuurlijke basiskleur, zoals grijs, zwart en wit. Maar het voordeel is dat het veel warmer is dan grijs, waardoor je de kleur goed kan gebruiken om sfeer en gezelligheid te creëren.

Taupe met andere kleuren combineren

Taupe is een ontzettend veelzijdige kleur, die net als grijs eigenlijk met elke andere kleur gecombineerd kan worden. Alhoewel taupe altijd een beetje op de achtergrond blijft, doet het wel veel met de uitstraling van een ruimte. Hoe je de kleur combineert, heeft dan ook effect op de andere kleuren en de sfeer in de ruimte.

Taupe interieur met crème en beige

taupe interieur neutraal

Net als crème en beige oogt taupe veel minder hard en kil dan wit en grijs. Wil je je huis wel strak en modern inrichten, maar ben je bang dat het al snel ongezellig wordt? Gebruik dan taupe in combinatie met crème en beige tinten. In deze prachtige woonkamer zijn de muren taupe geschilderd in plaats van wit. In combinatie met de gordijnen in een net iets andere kleur taupe, de beige bank, en de verschillende grijsbruingekleurde meubels en accessoires, is hier een warme en gezellige ruimte ontstaan. De strakke vormgeving van de meubels en de zwarte deuren maken dat het geheel toch eigentijds en modern oogt.

taupe interieur neutrale kleuren

In dit taupe interieur is een soortgelijk effect gecreëerd. De beige bank en het beige vloerkleed ogen warm en gezellig. De zwarte details in de muurdecoraties en de eigentijdse glazen salontafel zorgen voor een stoer en modern contrast.

Taupe en wit combineren

taupe interieur taupe muren

Houd je wel heel erg van wit, maar ben je op zoek naar een contrastkleur die net even wat zachtheid en romantiek brengt? Taupe doet het uitstekend in combinatie met wit. Door de grijze, of in dit geval bijna mosgroene, ondertoon staat het stoerder dan crème of beige. En hoeveel contrast je wilt, bepaal je zelf. In tegenstelling tot zandkleuren kan je met taupe ook voor een hele donkere tint gaan.

taupe interieur taupe muren 2

In deze slaapkamer zijn de taupe muren een uitstekende keuze. De spierwitte deuren, het witte plafond en de witte vloer zorgen voor een ruimtelijke en moderne uitstraling; het taupe is de sfeermaker.

Donker taupe interieur

taupe interieur donker taupe 

Hoe donkerder je gaat, hoe chiquer de kleur taupe vaak wordt. Zeker in combinatie met donkere, houten meubels krijgt taupe een krachtige uitstraling. De antieke ogende stoelen en sierlijst aan het plafond maken het geheel hier af. Doe dit in ruimtes met voldoende lichtinval, zodat het niet te duister wordt.

taupe interieur groene ondertoon

Of kies voor een donkere kleur taupe in ruimtes die je juist donker wil hebben, zoals de slaapkamer. Taupe is heerlijk rustgevend en is daardoor heel geschikt voor de inrichting van de slaapkamer. Hier hebben ook de posters in de lijsten geen volledig witte, maar meer beige passe-partouts. Met het verwassen blauwe beddengoed is een heerlijk relaxte sfeer ontstaan.

Chic taupe interieur met goud

goud interieur 

Net als zwart is taupe een kleur die het heel goed doet in combinatie met goudkleuren. Deze taupe muur vormt de perfecte achtergrond voor de goudkleurige, velvet bank en de goudtinten in het klassieke schilderij. Dit is het moderne antwoord op de prachtig ingerichte negentiende-eeuwse herenhuizen: chic, met een stoer randje.

Taupe in combinatie met felle kleuren

taupe interieur kleurcontrast

Doordat de taupe zachter oogt dan wit of grijs, springen de lichtere tinten taupe nog minder in het oog dan andere neutrale kleuren. Taupe is daarmee een neutraliserende kleur in de ruimte, die drukke ruimtes rustgevender maakt. Hierdoor kan jij meer experimenteren met kleur, zoals in deze eetkamer gedaan is. De gele, blauwe en oranje eettafelstoeltjes en kleurrijke decoraties staan prachtig in dit taupe interieur met taupe vloer. Ze geven een vrolijk kleuraccent zonder te overheersen.

Okergeel in huis

In dezelfde woning is ook gekozen voor een taupekleurige bank met gekleurde accessoires. Hier zijn de warme ondertonen van taupe bewust als accentkleuren gekozen: terracotta, okergeel en mosgroen. Zo haal je het maximale uit de warme uitstraling van taupe.

Taupe interieur met blauw

taupe interieur blauw 

Koude kleuren zoals blauw kunnen al snel kil ogen. Maar in deze woonkamer is daar geen sprake van. De blauwe bank staat hier prachtig tegen de taupekleurige muur. Ook in de vloer en de meubels komt het taupe terug. Alles lijkt op deze manier bij elkaar te horen.

Taupe interieur met roze

Roze slaapkamer

Sommige tinten taupe hebben een roze of paarse ondertoon. Wil je je interieur rustig houden, maar toch met kleur werken? Kies dan voor zachte roze of paarse pasteltinten. In deze slaapkamer is daarmee een hele romantische sfeer gecreëerd. Vooral het taupe van de sprei, het nachtkastlampje en de hoofdsteun hebben een roze ondertoon. Het meer groenige taupe van de muur zorgt voor contrast.

Taupe met taupe combineren

taupe interieur taupe keuken 

Omdat er zoveel kleurschakeringen van bestaan, kan je taupe ook uitstekend met taupe combineren zonder dat het saai wordt! Deze strakke keuken heeft kasten in licht en donker taupe gekregen. De barkrukken hebben weer net een andere, leverachtige kleur. En taupe komt ook terug in de vloer en het vloerkleed. De stoere, zwarte vormgeving van de tafel en lampen vormen een eigentijds detail.

donkere woonkamer

Wil je toch wat meer contrast? Hier zijn zeer uiteenlopende tinten taupe met elkaar gecombineerd. De leverkleurige bank staat tegen een bijna mosgroene, donkere, taupe muur en voor de muur op de voorgrond is voor een pastelkleurig taupe met een roze ondertoon gekozen. Zo is een dynamisch, kleurrijk, taupe interieur ontstaan.

Taupe in huis halen

Ben je overtuigd van de veelzijdigheid van taupe? Dan kun je de kleur op verschillende manieren in huis halen. Het past bij vrijwel alle interieurstijlen en dat biedt een groot voordeel als jouw stijl regelmatig verandert. De taupe onderdelen van jouw inrichting doen het in elke stijl goed. Je wordt de kleur dus ook niet zo snel zat!

Taupe muren

Gang inrichten 

Loop in een doe-het-zelfwinkel een keer langs de afdeling muurverf en het wordt direct duidelijk: taupe is een mateloos populaire kleur voor op de muur. In deze gang is met taupe en passende verlichting een gezellig hoekje gecreëerd. Het is overigens ook een veelgebruikte kleur voor de kinderkamer, omdat het zowel voor jongetjes als meisjes geschikt is.

Taupe vloer

taupe interieur gietvloer 

In plaats van de muur kun je ook kiezen voor taupe op de vloer. Veel houten vloeren of laminaatvloeren bevatten taupe tinten, maar er zijn ook genoeg vloeren die je volledig in taupe kunt laten uitvoeren. In deze ruimtelijke keuken is gekozen voor een taupe gietvloer, maar je kunt ook denken aan linoleum, pvc of vinyl. Vaak kun je heel precies jouwe favoriete RAL-kleur kiezen.

taupe interieur taupe vloertegels badkamer

We hebben het nog niet voorbij zien komen, maar taupe past natuurlijk ook uitstekend in de badkamer! Hier is gekozen voor taupekleurige vloertegels. Deze tegels geven warmte aan een ruimte die verder grotendeels met wit is ingericht.

Taupe in je meubels en accessoires

Tot slot kun je taupe natuurlijk ook in je meubels en accessoires verwerken. Taupe staat mooi bij natuurlijke materialen die zelf ook een grijsbruine kleur hebben, zoals hout, linnen en katoen. Taupe doet het dan ook goed in stoffen meubels en accessoires, zoals gordijnen, banken, kussens en vloerkleden.

Blauw vloedkleed

Wist je dat taupe naast grijs de meest gekozen kleur is voor de bank? Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat taupe minder snel vies wordt. Witte of crèmekleurige banken (of vloerkleden) staan prachtig ruimtelijk, maar kunnen gauw smoezelig worden. Daar heb je met taupe veel minder last van.

Taupe is dus niet alleen tijdloos, ongevoelig voor trends, warm, gezellig en neutraal, maar ook praktisch. Een ideale kleur voor elke woonruimte!

Bekijk ook:
15x Grijze muur
Okergeel in het interieur
Interieur kleur teal in interieur
Kleurtrend: roze in het interieur

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

2 Comments

 • Reply
  Taupe kleur in het interieur - THESTYLEBOX
  25 oktober 2020 at 17:12

  […] kleur taupe: een prachtige natuurlijke kleurtint die ook wel leverkleur genoemd wordt. Het is net zoals grijs, […]

 • Reply
  Warmte en sfeer in huis met terracotta - THESTYLEBOX
  8 februari 2021 at 11:49

  […] Bekijk ook: 4x terracotta in huis Okergeel in het interieur Een taupe interieur: mooi, veelzijdig en tijdloos […]

 • Leave a Reply