THESTYLEBOX

Interieur ideeën

Houten balken aan plafond maken


Wil jij van die stoere rustieke houten balken aan het plafond maken, die je interieur een rustieke landelijke uitstraling geven? Vandaag Megan van TwoFeetFirst laat zien hoe je dat heel eenvoudig en zonder een groot budget zelf kunt realiseren. Kijk snel verder!

houten balken aan plafond maken

In oude panden, zoals woonboerderijen of loftwoningen kom je regelmatig prachtige houten balken tegen die elk interieur heel veel sfeer, warmte en karakter geven. Deze houten balken worden dan ook negen van de tien keer omarmd door huiseigenaren, en worden in tact gehouden en volledig gerestaureerd, zodat ze onderdeel zijn van een ruimte. Maar natuurlijk houten balken zie je natuurlijk niet overal. Woon jij in een modern appartement of een nieuwbouwwoning, en zou jij ook graag houten balken aan het plafond willen hebben? Goed nieuws, houten balken kan je namelijk zelf maken. Hoewel ze geen ondersteunende functie hebben, zien ze er wel prachtig uit!

Deze handleiding hebben we gevonden bij Megan, het gezicht achter TwoFeetFirst. Haar passie is het helpen van mensen om hun verouderde huis om te toveren tot iets waar ze trots op kunnen zijn. Op. haar website deelt ze super inspirerende DIY projecten om je ruimte op betaalbare en efficiënte manieren te renoveren. Soms maakt ze iets uit hout, en andere keren laat ze je zien hoe je NIET de fouten kunt maken die zij heeft gemaakt! Zo liet ze ook zien hoe ze super mooie rustieke landelijke houten balken aan het plafond had gemaakt in haar keuken. De stappen die ze heeft doorlopen, hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Voordat je direct aan de slag gaat, is het belangrijk om de juiste spullen in huis te halen. Naast het gereedschap en de materialen die benodigd zijn voor dit project, is veiligheid erg belangrijk. Werkkleding wordt bijvoorbeeld regelmatig overgeslagen bij DIY projecten thuis. De werkkleding van Engelbert Strauss is niet alleen praktisch, maar biedt ook bescherming. Lees hier meer over veilig klussen en verbouwen.

1. Creëer die rustieke look

De meeste liefhebbers van houten balken aan het plafond, vinden die rustieke look mooi die je vaak terugziet in landelijke interieurs. Ook Megan heeft gekozen voor landelijke rustieke houten balken voor haar keuken, en ze laat zien hoe je dat heel eenvoudig kunt realiseren.

Onthoud dat deze stap optioneel is. Wil je niet die rustieke landelijke look, maar juist strakke houten balken aan het plafond, dan kan je deze stap overslaan.

Er zijn veel manieren om de houten balken die rustieke landelijke look te geven. Megan koos voor een manier die ze eenvoudig kan toepassen met gereedschap die ze al in huis had, zoals spijkers, hamers, schroeven en houtvijlen.

  1. Om dit effect te creëren, pak je een spijker en hamer deze lichtjes in het hout, op alle gebruikelijke plaatsen die je in de balk wilt terugzien.
  2. Gebruik vervolgens een hamer om de balk een paar deuken te geven. Er zit echt geen patroon in, omdat je wilt dat het over het hele bord anders is.
  3. Schraap met een houtvijl  het hout op een paar plaatsen. Als je geen houtvijl bij de hand hebt, dan zou je ook een lange dikke schroef kunnen gebruiken.
  4. Vul een zak met ritssluiting met wat spijkers en sla het tegen het hout. Je kunt de zak ook op het hout hameren. Geen zak in huis? Met stuk zware ketting kan je hetzelfde resultaat bereiken.
  5. Pak een schroevendraaier en beschadig daarmee het hout op meerdere plekken.
  6. Schuur het hout licht op met schuurpapier met korrel 220 om het een gladdere afwerking te geven.
  7. Veeg het hout af met een vochtige doek en beits het hout met een beits naar keus.

Je hoeft alleen de voorkant van de balken er oud uit te laten zien, omdat dit delen zijn die je kunt zien – je hoeft dit dus maar aan één kant van elk bord te doen. Onthoud dat er drie planken voor de balk zijn, dus je moet deze methode toepassen voor drie kanten.

houten balken maken aan plafond rustieke look creeeren

2. Planken om maat maken

Nu is het tijd om het hout te zagen zodat de balk aan het plafond past. De balk moet de lengte van het plafond of de opening overspannen, van de ene muur naar de tegenoverliggende muur. Neem je meetlint en meet de exacte maat die nodig is om de houten balken over het plafond te overspannen. Zaag vervolgens elk bord op die maat. Het is altijd een goed idee om de pasvorm van de planken na het zagen te testen om er zeker van te zijn dat ze passen voordat je de balk volledig monteert.

houten balken maken aan plafond planken op maat zagen

3. Planken afwerken

Nadat elk bord op maat is gezaagd, schuur je de houten planken lichtjes met schuurpapier met korrel 220. Je moet elk stuk hout altijd met schuurpapier schuren voordat je een afwerking aanbrengt, omdat dit zal zorgen voor een consistente gebeitste afwerking. Nadat het bord is geschuurd, veeg je het schoon met een doek om stof van het bord te verwijderen. Nadat de houten balken zijn gebeitst, laat je het volledig drogen. Daarna ben je klaar om de houten balken aan het plafond te monteren. Laat de planken drogen volgens de instructies van uw afwerking voordat u naar de volgende stap gaat.

houten balken maken aan plafond planken beitsen

4. Houten balken maken

Het is nu tijd om de houten balk aan het plafond te monteren. Neem hiervoor een houten plank en plaats het met de bewerkte kant plat op een werktafel. Plaats vervolgens de andere planken aan de zijkanten van de plank die plat ligt. Zorg ervoor dat de uiteinden van de planken gelijk liggen terwijl je klemmen gebruikt om de planken op hun plaats te houden. Om er zeker van te zijn dat elke kant er goed uitziet, is het aan te raden om de balk te draaien om het blootgestelde deel van de balk te kunnen zien. Zet de planken aan elkaar vast met een spijker langs de onderkant van de planken. Herhaal dit over de gehele balk met ongeveer 25 cm afstand.

houten balken maken aan plafond monteren

5. Houten balken aan het plafond monteren

Nu houten balken gereed zijn, ben je klaar om deze het plafond te monteren. Het is aan te raden om hulp in te schakelen van een extra persoon voor dit deel van het project. Plaats met de hulp van een partner het open gedeelte de houten balk over de LVL-balk die je bedekt. Je kunt klemmen gebruiken om de balk op zijn plaats te houden. Bevestig de houten balken aan de LVL met dezelfde spijkers. Zorg er opnieuw voor dat je dit herhaalt over de hele lengte van de balk met een afstand van ongeveer 25cm tussen alle spijkers.

houten balken aan plafond maken keuken

Klik hier voor de volledige handleiding van Megan.

Bekijk ook:
10x DIY zelf bureau maken
DIY Schilderij ophangen zonder boren
10x Tuintafel maken

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply