THESTYLEBOX

Interieur ideeën

Eikenhouten trap met lades in treden en uitschuifbare trapkast


Als je mocht kiezen, dan zou je natuurlijk een lekkere ruime hal willen hebben, maar dit betekent niet dat een kleine hal niet fijn kan zijn. Interieurstylist Rie-Anne van Favoriet Interieurontwerp & Styling laat zien hoe ze optimaal gebruik maakt van haar kleine hal, met een super mooie op maat gemaakte eikenhouten trap met een dichte trapkast voor het opbergen van schoenen, lades in de traptreden voor haar shawl collectie, én een geweldige garderobekast. Lees snel verder!

eikenhouten trap uitschuifbare trapkast lades in treden

Drie jaar geleden kwamen wij wonen in een twee onder één kapper. Zeg maar, het type waar 50% van Nederland in woont. Ik kwam uit een prachtig oud, authentiek huis; glad in lood, en suite deuren, prachtige tegels op de vloer…je kent het wel. Maar relaties gaan over en soms hoort daar afscheid nemen van je (droom)huis ook bij. Een nieuwe fase en een nieuw huis. En dat werd dus een projectmatig gebouwde twee onder één kapper. Aan de buitenkant niet iets waar je direct wild van wordt. Maar elk huis heeft op zijn manier potentie en hoe standaard het huis dan ook mag zijn, tenslotte gaat het erom dat je je er thuis voelt. Hoe groot, sfeervol, oud of nieuw het ook is. En daar kan je zelf wat aan doen!

Ideaal klusproject

We voelden ons direct in ons element. Wonen in een bosrijke omgeving en een huis dat aan de achterzijde 2,5 meter is verlengd met lichtkoepels en op het zuiden gelegen. Dus je snapt ‘m, veel daglicht. Een lekkere lichte stek. Potentieel zagen we gelijk. Bovendien kwam het ons goed uit dat de vorige bewoners er sinds de bouw, in 2002, geen grote veranderingen in hebben aangebracht. Een nieuwe keuken was zonde geweest want als interieurontwerper wil ik dat natuurlijk allemaal zelf beslissen. En dan doet het net iets meer pijn om een hagelnieuwe keuken eruit te slopen dan een antiek exemplaar met scheef hangende, afgebladerde fronten.

Dit huis is voor ons een ideaal klusproject. Een prima basis, geen bouwput maar wel van A tot Z naar onze eigen smaak te transformeren. Zo begonnen we met de bovenverdieping; nieuwe vloer, Renovlies op de wand, een flinke lik verf. En overal nieuwe strakke, gespoten deuren. Niks ergers dan die geelgore opdekdeuren met dat stijlloze deurbeslag.

Verbouwing van de kleine hal

Van boven werken we naar beneden, dus afgelopen najaar was de hal aan de beurt. Een kleine ruimte, open trap en meterkast. Enerzijds ben je zeer beperkt door de kleine ruimte, maar hierin zag ik zeker mogelijkheden. Een paar dingen in de ruimte die mij opvielen; de kleurloze trap, gedateerde tegeltjes en de kapstok. Jassen op een kapstok is natuurlijk erg logisch, maar in zo’n kleine hal beslaat het bijna een hele wand en staat het erg onrustig.

Zoals gezegd was de trap open en hierdoor erachter één groot stofnest dat we tot schoenenrustplaats bombardeerden. Een moeilijk te stofzuigen plekje ook. Dat moest anders. Na inspiratie te hebben opgedaan begon ik met het intekenen van onze hal. Einddoel: een functionele ruimte die ondanks alle functionaliteiten toch rust uitstraalt.

eikenhouten trap

Uitschuifbare trapkast en lades in treden

De trap moest het pronkstuk worden. Eikenhouten trappen vind ik prachtig en dit wilde ik graag toepassen in onze hal. Dat was de eerste wens. Maar ook dat stofnest achter de trap moest verdwijnen. Dat werd dus een dichte trap. Door de beperkte ruimte vond ik het echter wel zonde om de ruimte achter de trap niet meer te benutten. In zo’n kleine hal moet je elke vierkante centimeter benutten. Ik tekende daarom drie lades in onder de tredes zodat we een plek kregen voor onze muts en shawl verzameling. Naast de trap zit de toilet met daartussen nog een opening. Hier ontwierp ik een uitschuifbare kast waar we onze schoenen in kwijt kunnen.

lades in trap

Op maat gemaakte eikenhouten trap

Ondertussen bekeken we alle aanbieders van traprenovaties. Helaas ben ik door mijn vak niet snel tevreden en kwam al snel tot de conclusie dat het echt hout moest worden. Ik werk samen met een hele kundige interieurbouwer en met hem besprak ik onze plannen. Door de lade en schoenenkast wensen zou het een maatwerkproject worden. Maatwerk pas ik ook bijna altijd toe in mijn ontwerpen. De creatieve vrijheid in maatvoering en materialen heeft wat mij betreft zo’n meerwaarde. Daar steek ik graag mijn geld in.

Een trap van volledig eikenhout is ontzettend prijzig. Maar een bestaande trap kan je heel goed pimpen. Het parket kocht ik gewoon bij de bouwmarkt, in de aanbieding. Eikenhouten planken, die je op de vloer legt. De interieurbouwer zaagde deze volledig op maat. Ze zijn twee dagen bezig geweest om de trap dicht te maken, de trap te bekleden met het hout en de lades en schoenenkast te monteren. Een kostbaar klusje, maar ik kan het je zeker aanraden!

eikenhouten trap uitschuifbare trapkast lades in treden

Garderobekast

Als garderobe bedacht ik een kast die hij ook uitvoerde. Alle jassen hebben we hierdoor uit beeld. Op de vloer kwam een duurzame vloeivloer van Forbo Liquid Design en aangezien deze vloeren in NCS kleuren worden aangeboden, konden we de garderobekast in dezelfde kleur aflakken. Het warme hout van de trap combineert erg goed met de strakkere vloer. En ondanks dat de kast dezelfde kleur als de vloer heeft is, ‘ie niet saai door de verticale latten.

op maat gemaakte garderobekast hal

We wachten nog op de nieuwe voordeur en dan kunnen we dit project afvinken. Erg in mijn nopjes met het eindresultaat! De komende periode gaan we veel geldbomen planten en sparen voor ons grootste project; het vernieuwen van de woonkamer en keuken. Iets waar ik het meest naar uitkijk. Zo wordt die standaard twee onder één kapper toch een uniek huis dat voldoet aan al onze wensen!

kleine hal stalen deur met glas

Ben jij benieuwd naar wat Rie-Anne nog meer heeft ontworpen en gerealiseerd voor haarzelf en haar klanten? Volg haar op @favorietinterieur en @huizefavoriet.

Bekijk ook:
Open of dichte trap?
Trap bekleden: ideeën voor een moderne trap
Open trap dichtmaken
Inspiratie: Diverse trap ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply