THESTYLEBOX

Interieur ideeën

Open of dichte trap?


Open of dichte trap

Ga je voor een open of een dichte trap? Dat is één van de eerste vragen waarmee je te maken krijgt als je op zoek gaat naar een nieuwe trap of als je je oude trap wilt renoveren. Een dichte trap is zowel voorzien van traptreden als stootborden. Een open trap heeft alleen traptreden en geen stootborden. Hierdoor heb je grote openingen tussen de traptreden. Traditioneel gezien zijn alle trappen dicht, maar tegenwoordig wordt er ook vaak gekozen voor open trappen.

Weet jij nog niet of je een open of dichte trap wilt? Om je bij deze lastige keuze te helpen, hebben wij alle voordelen en nadelen op een rijtje gezet van beide varianten.

Open trap

Steeds vaker wordt er gekozen voor een open trap, zoals in een moderne appartement of een stoere loft woning. Bekijk hieronder wat de voordelen en nadelen zijn van een open trap.

Voordelen

 • Ruimtelijk: Doordat een open trap geen stootborden heeft, is het een stuk ruimtelijker dan een dichte trap. Dit kan bijvoorbeeld een groot voordeel zijn als je klein woont.
 • Lichtdoorlatend: In een donker huis is alle lichtinval erg belangrijk. Hoe meer natuurlijk licht hoe beter. Een open trap kan dan ook een hele goede oplossing zijn, waarbij het lichtinval door de traptreden de andere verdieping kan bereiken.
 • Goedkoper: Een open trap is over het algemeen goedkoper dan een dichte trap. Dat geldt niet alleen voor de aanschafprijs, maar ook een traprenovatie van een open trap is een stuk goedkoper dan de renovatie van een dichte trap.

Nadelen

 • Minder veilig: Volwassenen kunnen makkelijker met hun voeten blijven haken aan een traptreden, waardoor ernstige valpartijen kunnen ontstaan. Maar ook voor kleine kinderen zijn open trappen een stuk minder veilig dan een dichte trap.
 • Hygiene: Bij een open trap kan vuil door de openingen naar beneden vallen.
 • Minder geluiddempend: Een huis met een open trap is een stuk gehoriger zijn dan een huis met een dichte trap.
 • Minder isolerend: Door de openingen in de trap kan warmte makkerlijker door de openingen van de trap naar boven trekken.

Open trap

Open trap

Open trap

Dichte trap

Dichte trappen zijn dus zowel voorzien van traptreden als stootborden, de verticale planken tussen de horizontale traptreden. Hieronder zie je wat de voordelen en nadelen zijn van een dichte trap.

Voordelen

 • Veiligheid: Het grootste voordeel van een dichte trap is veiligheid. Doordat er geen openingen aanwezig zijn tussen de traptreden, kan je niet met je voeten blijven hangen onder de traptreden.
 • Trapkast: Elke trap loopt naar naar boven. Hierdoor heb je altijd te maken met een ruimte onder de trap, die je wel of niet kunt benutten. Als je een dichte trap hebt, zou je er bijvoorbeeld een trapkast kunnen maken. Deze kan je inrichten als een voorraadkast, garderobekast, berging, werkplek, noem maar op.
 • Geluiddempend: Een ander voordeel van een dichte trap is dat het veel meer geluiddempend is dan een open trap. Je zult hier vooral van profiteren als je met meerdere mensen in hetzelfde huis woont, zoals een groot gezin.
 • Isolerend en tochtvrij: Omdat de traptreden volledig dicht zijn, is een dichte trap vanzelfsprekend ook warmte isolerend. Warmte blijft meer in dezelfde ruimte, en kan minder snel naar de andere verdieping ontsnappen. En niet alleen dat, je hebt bij een dichte trap veel minder te maken met tocht. Helemaal tochtvrij maken? Je kunt ook een open trap dichtmaken met een deur.

Nadelen

 • Minder lichtinval: Doordat een dichte trap geen openingen heeft, komt er ook geen natuurlijk licht doorheen. Dit kan een groot nadeel zijn als je al een donker huis hebt.
 • Minder ruimtelijk: Een ruimte met een dichte trap kan een stuk minder ruimtelijk aanvoelen. In een grote ruimte is dat geen probleem, maar als je een kleine woonkamer of een hele smalle hal hebt, dan kan dat benauwend aanvoelen.

Dichte trap

Dichte trap

Dichte trap

Conclusie

Nu je de voordelen en nadelen van zowel een dichte als een open trap kent, is het eenvoudiger een keuze te nemen. Een dichte trap biedt veel praktische voordelen, zoals veiligheid, isolatie en de mogelijkheid voor het maken van een trapkast. Een open trap is goedkoper, zowel in aanschaf als bij een traprenovatie. Naast de praktische kanten, speelt esthetiek natuurlijk ook een belangrijke factor bij je keuze. Vraag jezelf dus vooral ook af wat je minder vindt.

Lees ook:
Trap bekleden: ideeën voor een moderne trap
Open trap dichtmaken
Inspiratie: Diverse trap ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

 • Reply
  Eikenhouten trap met lades in treden en uitschuifbare trapkast - THESTYLEBOX
  20 maart 2021 at 07:01

  […] ook: Open of dichte trap? Trap bekleden: ideeën voor een moderne trap Open trap dichtmaken Inspiratie: Diverse trap […]

 • Leave a Reply