THESTYLEBOX

Tuin & balkon inspiratie

Creëer een vakantiegevoel in je eigen tuin: tips en ideeën


Wil je het hele jaar door dat fijne vakantiegevoel vasthouden thuis en in de tuin? Wij gaan je daarbij helpen, met praktische tips en leuke ideeën. Kijk snel verder en ga meteen aan de slag!

vakantiegevoel tuin

Laten we beginnen met het dromen van een warme zomerdag, een zacht briesje en een koud drankje in je hand terwijl je ontspant in je eigen achtertuin. Het enige dat ontbreekt, is dat speciale vakantiegevoel dat je krijgt wanneer je op reis bent. Maar waarom zou je dat gevoel niet gewoon naar huis halen? Met een paar slimme trucs en creatieve ideeën kun je jouw tuin transformeren in een oase van rust en ontspanning. In dit artikel delen we enkele praktische tips en leuke ideeën om dat ultieme vakantiegevoel te creëren, zodat je het hele jaar door kunt genieten van het gevoel van een eindeloze vakantie in eigen tuin.

Een vakantiegevoel creëren in je eigen achtertuin gaat veel verder dan alleen het creëren van een mooie buitenruimte. Het is een manier om jezelf en je gezin te verwennen met de voordelen van ontspanning en rust, terwijl je in de buurt bent van alles wat je nodig hebt.

Dit tuinontwerp is gerealiseerd door ontwerper Meg Caswell.

Dit tuinontwerp is gerealiseerd door ontwerper Meg Caswell.

Tuinontwerp en thema

Een van de sleutels tot het creëren van een vakantiegevoel in je eigen tuin is het kiezen van een tuinontwerp dat bij je past. Het is belangrijk om te bedenken welke sfeer je wilt creëren en wat voor soort buitenruimte bij jou en je levensstijl past. Houd rekening met de natuurlijke omgeving en kies een thema dat bij je persoonlijkheid past, zoals een ibiza tuin of een tropische tuin. Door te kiezen voor een ontwerp dat bij jou past, creëer je een ruimte waarin je je thuis voelt en die perfect aansluit op jouw wensen en behoeften.

Creëer een ontspannen sfeer

Als je een vakantiegevoel in je eigen tuin wilt creëren, is het belangrijk om te beginnen met het creëren van een ontspannen sfeer. Comfortabele meubels, zachte verlichting en geurige planten kunnen hier allemaal bij helpen.

Kies voor comfortabele tuinmeubelen

Om echt te kunnen ontspannen in je eigen tuin, is het belangrijk om comfortabele tuinmeubelen te kiezen. Overweeg om te investeren in een set loungestoelen, een hangmat of een zachte bank. Zorg ervoor dat de meubels niet alleen comfortabel zijn, maar ook passen bij de stijl van je tuin.

Maak gebruik van zachte verlichting

Niets is zo onaangenaam als fel licht als je wilt ontspannen in je eigen tuin. Maak daarom gebruik van zachte verlichting om een ontspannen sfeer te creëren. Denk aan sfeerverlichting, zoals lantaarns, kaarsen of lichtslingers. Deze verlichting kan niet alleen praktisch zijn als het donker wordt, maar kan ook bijdragen aan de gezelligheid van je tuin.

De slingerverlichting aan de houten schutting zijn zo gezellig!

De slingerverlichting aan de houten schutting zijn zo gezellig!

Voeg geurige planten toe voor een aromatische ervaring

Geurige planten zoals lavendel, jasmijn en rozen kunnen niet alleen bijdragen aan de schoonheid van je tuin, maar ook zorgen voor een aromatische ervaring. De geur van deze planten kan bijdragen aan de ontspanning en rust in je tuin. Zorg ervoor dat je planten kiest die bij het klimaat van je tuin passen en die passen bij de stijl van je tuin.

Tropische sfeer

Houd je van een tropische sfeer? Niets weerhoudt je om die tropische sfeer te creëren in je eigen tuin.

Maak gebruik van tropische planten

Tropische planten zijn de perfecte manier om de vakantiesfeer naar je tuin te halen. Kies voor planten met grote, weelderige bladeren en felle bloemen om een ​​tropische sfeer te creëren. Enkele voorbeelden zijn palmbomen, bananenplanten, hibiscus en bougainvillea. Door deze planten te combineren met andere exotische planten en bloemen, zoals orchideeën en heliconia’s, creëer je een tuin die je het hele jaar door doet denken aan een tropische vakantie.

De hoge bamboeplanten geven deze kleine tuin een heerlijk vakantiegevoel.

De hoge bamboeplanten geven deze kleine tuin een heerlijk vakantiegevoel.

Gebruik kleurrijke accessoires en decoraties

Kleurrijke accessoires en decoraties kunnen je tuin een vrolijke en levendige uitstraling geven. Kies voor decoraties in felle kleuren zoals blauw, groen, geel en oranje om het vakantiegevoel te versterken. Denk aan gekleurde kussens en plaids voor je tuinmeubelen, kleurrijke lantaarns of kaarsen voor sfeerverlichting en opvallende decoratieve items zoals parasols en hangmatten.

Maak een buitenkeuken om te barbecueën en te eten

Een buitenkeuken is de perfecte manier om je tuin om te toveren tot een vakantieparadijs. Kies voor een barbecue of grill om te kunnen genieten van een heerlijke maaltijd in de buitenlucht. Richt je buitenkeuken in met een bar en barkrukken, zodat je ook kunt genieten van een cocktail of een koel drankje in de zon. Door je buitenkeuken aan te kleden met kleurrijke accessoires en tropische planten, creëer je de ultieme vakantiesfeer in je eigen achtertuin.

vakantiegevoel tuin buitenkeuken

Investeer in een zwembad of een jacuzzi

Als je echt het vakantiegevoel in je eigen tuin wilt ervaren, dan is het investeren in een zwembad of jacuzzi een uitstekende optie. Dit zijn niet alleen luxe toevoegingen aan je tuin, maar bieden ook tal van voordelen voor je gezondheid en welzijn. En met de opkomst van innovatieve producten zoals opzetzwembaden die ook in Nederland makkelijk te verkrijgen zijn, zoals bij Toppy, is het nu gemakkelijker dan ooit om een ​​zwembad aan je tuin toe te voegen zonder de hoge kosten en het gedoe van traditionele zwembaden.

Er zijn verschillende soorten zwembaden en jacuzzi’s beschikbaar, waaronder opzetbare en inbouwopties. Met bijvoorbeeld een opzetzwembad, kan je nu een zwembad aan je tuin toevoegen zonder een permanent gat te graven. Ze zijn gemakkelijk op te zetten en af ​​te breken, dus je kunt ervoor kiezen om het zwembad alleen in de zomermaanden te gebruiken. Daarnaast zijn er ook verschillende maten en vormen beschikbaar, zodat je er altijd een kunt vinden die bij jouw tuin past.

vakantiegevoel tuin zwembad

Houd er rekening mee dat de kosten voor het installeren en onderhouden van een zwembad of jacuzzi aanzienlijk kunnen zijn. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het maken van je keuze. Zoals eerder vermeld, kan een opzetzwembad een goedkopere optie zijn dan een traditioneel zwembad, maar er zijn nog steeds kosten voor het vullen en onderhouden van het zwembad. Een jacuzzi kan ook een hoge energierekening met zich meebrengen vanwege het constante gebruik van stroom.

Overweeg dus goed wat je wilt en hoeveel je bereid bent te investeren voordat je een keuze maakt. Maar als je eenmaal hebt besloten om te gaan voor een zwembad of jacuzzi, zal het ongetwijfeld een mooie en ontspannende toevoeging zijn aan je tuin.

Water in de tuin

Naast zwembaden en jacuzzi’s, zijn er ook andere mogelijkheden om iets met water te doen in je tuin. Water zorgt niet alleen voor een verfrissende sfeer, maar ook voor een rustgevend en ontspannen geluid.

Zo kan je bijvoorbeeld een fontein of waterval maken voor een rustgevend geluid. Het kabbelende geluid van het water heeft een kalmerend effect en draagt bij aan een ontspannen sfeer. Er zijn talloze mogelijkheden, van kleine fonteintjes tot grote watervallen en subtiele waterornamenten – dus er is voor iedereen wel iets te vinden.

vakantiegevoel tuin waterval

Een tuinvijver maken is ook een goed idee, met waterplanten en vissen. Een vijver is een prachtige toevoeging aan iedere tuin. Het water en de waterplanten zorgen voor een rustgevende sfeer, terwijl vissen en andere waterdieren voor extra leven in de vijver zorgen. Bovendien kun je een vijver aanpassen aan jouw persoonlijke smaak en stijl, zodat het perfect past bij de rest van jouw tuin.

Een andere manier om af te kunnen koelen op een warme zomerdag, is met een buitendouche. Het is een stuk eenvoudiger en laagdrempeliger dan een zwembad, en het neemt minder ruimte in beslag.

Bekijk ook:
Ibiza sfeer in de tuin
20x Tuin ideeën
Opzet zwembad in de tuin

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply