THESTYLEBOX

Do-it-yourself Wonen Woonkamer inspiratie

TV aan de muur


Een TV aan de muur ophangen ziet er niet alleen strak en mooi uit, het biedt ook verschillende praktische voordelen. Heb jij jouw TV nog op een TV meubel staan, maar wil jij het graag aan de muur ophangen? Op deze pagina laten we verschillende mooie inspiratie voorbeelden zien van hoe het eruit kan komen te zien, én we laten zien hoe je heel eenvoudig een TV kan ophangen met behulp van een TV beugel. Kijk snel verder!

tv aan de muur

De voordelen van de TV aan de muur

Naast dat het er strak en mooi uitziet, biedt het verschillende praktische voordelen om een TV aan de muur op te hangen.

 • Ruimtebesparing: Door de TV aan de muur op te hangen, wordt de vloerruimte vrijgemaakt en is er meer bewegingsruimte in de kamer.
 • Optische verbetering: Een TV aan de muur ziet er vaak esthetischer uit en verbetert de algehele uitstraling van de kamer.
 • Beter zicht: Omdat de TV op ooghoogte is opgehangen, is het beeld beter zichtbaar en comfortabeler voor de ogen.
 • Veiliger: Een TV op een tafel of standaard is kwetsbaar voor omvallen en beschadiging, maar een TV aan de muur is stabieler en veiliger. Dit is vooral praktisch als je te maken hebt met kleine kinderen.
 • Gemakkelijker te reinigen: Een TV aan de muur is gemakkelijker schoon te maken omdat er geen meubelstukken in de weg zitten.
 • Meer plek voor andere spullen: Als de TV aan de muur wordt opgehangen, is er meer ruimte voor luidsprekers of soundbars, waardoor de geluidskwaliteit beter wordt.
 • Minder kabels zichtbaar: Als de kabels correct worden weggewerkt, zijn ze niet meer zichtbaar en is de ruimte opgeruimder.

Kan je alle TV’s ophangen aan de muur?

De meeste moderne televisies kan je inderdaad aan de muur ophangen. Er zijn echter een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een TV:

 • Gewicht: Het gewicht van de TV moet worden gecheckt om te zorgen dat de muur en de beugel sterk genoeg zijn om de TV te ondersteunen.
 • Afmetingen: De afmetingen van de TV moeten worden opgegeven, inclusief de breedte, hoogte en diepte, om te bepalen of de TV op de gewenste locatie kan worden opgehangen.
 • VESA-patroon: Het VESA-patroon geeft aan hoe de beugel op de achterkant van de TV moet worden bevestigd. Het is belangrijk om een beugel te kiezen die compatibel is met het VESA-patroon van de TV.
 • Schermdiagonaal: De schermdiagonaal is de grootte van het beeldscherm, die kan variëren van een kleine 32 inch tot een grote 75 inch. Het is belangrijk om de juiste grootte te kiezen voor de beschikbare ruimte en persoonlijke voorkeur.
 • Resolutie: Een hogere resolutie resulteert in een scherper en gedetailleerder beeld. Het is aan te raden om een TV te kiezen met een resolutie van ten minste 1080p (Full HD) of hoger.
 • HDR: HDR (High Dynamic Range) is een technologie die de kleurnauwkeurigheid en de helderheid van het beeld verbetert. Als je een high-end TV-ervaring wilt, is het aan te raden om een TV met HDR te kiezen.

Wil je de beste TV kopen voor jou en jouw huis? We raden aan om verschillende modellen te vergelijken via een onafhankelijk partij, zoals de Consumentenbond.

TV ophangen aan de muur

Een veelgestelde vraag is of je een TV kunt ophangen aan een gipswand. Het antwoord is ja, dat is absoluut mogelijk. Omdat een TV vrij zwaar is, is het belangrijk dat je dit wel op de juiste manier doet. In deze handleiding maken we gebruik van de metalen studs die in de gipswand zitten, om ervoor te zorgen dat de TV beugel stevig vast zal zitten, en de TV er niet zomaar af zal vallen.

Wil je een draaibare TV beugel monteren in plaats van een vaste beugel, dan is het aan te raden om hollewandankers te gebruiken in een gipswand. We raden aan om M4 bouten met volgringen te gebruiken. Bekijk ook de praktische video handleiding van Bunnings:

 

Wat heb je nodig?

 • TV beugel;
 • Rolmaat;
 • Waterpas;
 • Stud Finder;
 • Inbussleutel;
 • Beschermingsbril;
 • Muurschroeven;
 • Schroevendraaier;
 • Hamer;
 • Stofzuiger;
 • Boormachine of klopboormachine;

Stap 1 – Bepaalde de gewenste plek en kijkhoogte aan de muur

Een algemeen aanbevolen kijkhoogte voor een TV aan de muur is dat de onderkant van de TV op ooghoogte is wanneer je zit. Dit is gewoonlijk tussen de 1,5 en 1,8 meter van de grond. Dit is echter afhankelijk van de grootte van de TV en de hoogte van de stoel of bank waarop je zit.

Houd er rekening mee dat de juiste kijkhoogte afhankelijk is van persoonlijke voorkeur en het is aan te raden om meerdere personen te vragen om te helpen bepalen wat de beste hoogte is. Als alternatief kun je ook experimenteren met verschillende hoogtes en kijken wat het comfortabelst is voor jou en je gezinsleden.

Stap 2 – Vind de metalen studs

De metalen studs zitten in de gipswand, dus je hebt een stud finder nodig om ze op te sporen. Indien je een betonnen muur of een bakstenen muur hebt, kan deze stap worden overgeslagen. Het vinden van metalen studs met een stud finder werkt heel eenvoudig:

  1. Zet de stud finder op de gipswand en zorg ervoor dat de sensor de wand raakt.
  2. Schakel de stud finder in en volg de instructies op het display.
  3. Beweeg de stud finder langzaam over de wand, terwijl je op zoek bent naar een pieptoon of een verandering op het display.
 1. Wanneer je een pieptoon hoort of een verandering op het display ziet, markeer je de plek met een potlood.

tv aan de muur ophangen metalen studs vinden stud finder

Stap 3 – Gaten voorboren

In totaal heb je vier punten nodig, waar je de TV beugel met schroeven vast gaat zetten. Plaats de TV beugel tegen de muur op de gewenste positie, en markeer met een potlood de vier punten op de plek waar de metalen studs zich bevinden. Bij een betonnen of bakstenen muur, markeer je de punten gewoon op de gewenste plek. Gebruik vervolgens een boormachine om de gaten voor te boren.

Bij sommige TV beugels worden al pluggen en schroeven meegeleverd, die je kunt gebruiken bij een betonnen of stenen muur. Heb je een muur cellenbeton of gipsbeton –  het beste is om alligator pluggen te gebruiken.

tv aan de muur ophangen gaten voorboren

Stap 4 – TV beugel monteren aan de muur

De TV beugel bestaat uit twee delen, namelijk een deel die je eerst aan de wand vastmaakt, en een deel die je aan de TV vastmaakt, ook wel het frame genoemd. Als de gaten zijn voorgeboord, plaats je het deel van de TV beugel voor aan de wand op de juiste positie aan de muur. Gebruik een waterpas (sommige TV beugels hebben al een waterpas), om ervoor te zorgen dat de TV beugel strak recht wordt gemonteerd. Schroef het vervolgens vast op de vier punten. Zorg ervoor dat je de TV beugel een beetje kunt schuiven, zodat het écht waterpas is. Daarna kan je het volledig vastmaken met de meegeleverde bouten.

tv aan de muur tv beugel monteren

Stap 5 – Frame monteren aan TV

Daarna kan het frame van de TV beugel aan de TV vast worden geschroefd. Plaats de TV met de voorkant op een zachte ondergrond. Dit kan een zacht vloerkleed zijn of bijvoorbeeld de bank. Er zijn twee dingen waar je op moet letten. Het eerste punt is dat je de beugel niet op z’n kop vastmaakt – let hierbij op de haken, die naar onderen gericht moeten zien. Het tweede punt is de hoogte waarop de beugels aan de TV worden gemonteerd. Hierbij is het belangrijk dat de beugels niet bovenuit de TV steken, waardoor ze zichtbaar zijn, als de TV aan de muur hangt. Aan de onderkant van de TV beugel vind je twee schroeven. Deze dien je vast te draaien als de TV eenmaal aan de muur hangt. Zorg er dus voor dat je een schroevendraaier hebt die lang genoeg is, die bij de schroeven kunnen komen.

tv aan de muur frame aan tv

Stap 6 – TV kabels inpluggen

In deze stap is het belangrijk dat je alle TV kabels gaat inpluggen. Want als de TV eenmaal aan de muur hangt, is het erg lastig om erbij te komen, tenzij je een uittrekbare TV beugel hebt, die je van de muur kunt hangen.

Stap 7 – TV ophangen

Tot slot kan je de TV ophangen aan de muur. Je kunt het zelf proberen, maar om veiligheidsredenen raden we dit niet aan. Vraag daarom hulp aan een tweede persoon, zodat je het met z’n tweeën de TV kunt optillen. Zorg ervoor dat de haken op de TV beugel aan de muur komt te hangen.

tv aan de muur ophangen

TV kabels wegwerken

De TV hangt nu. Is er iets wat je opvalt? Juist, die lelijke TV kabels. Gelukkig zijn er verschillende manieren om die TV kabels weg te werken:

 • Kabelgoot: Een kabelgoot is een kunststof of metaalprofiel dat tegen de muur wordt bevestigd en waarmee je de TV kabels kunt verbergen. Dit is één van de meest eenvoudige. manier. De kabelgoten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals wit, zwart of metaal. Deze kan je ook in dezelfde kleur van de muur verven, zodat het minder opvalt aan de muur.
 • Kabels in de muur wegwerken: Je kunt ook de kabels in de muur wegwerken. Dit is iets ingrijpender, maar is wel de meest strakke en mooie oplossing. Er moeten gaten in een gipswand gemaakt worden, waar de kabels doorheen getrokken kunnen worden. En als je een betonnen of bakstenen muur hebt, dan heb je zelfs een freesmachine nodig om een gleuf in de muur te creëren voor de TV kabels. Vervolgens moet de gleuf netjes dichtgemaakt worden met snelgips.
 • Kabels verbergen achter meubels: Je kunt ook de TV kabels achter de TV meubel wegwerken. Dit is echter alleen mooi als de TV dicht bij de TV meubel hangt. Je hebt dus een TV meubel nodig die hoog genoeg is. Je zou ook een zwevende TV meubel kunnen overwegen, die je op de gewenste hoogte kunt hangen.
 • Cinewall: Een cinewall is een systeem voor het creëren van een thuisbioscoopervaring, waarbij een groot beeldscherm en andere componenten worden opgehangen of ingebouwd in een wand. Het beeldscherm en de speakers worden op een esthetische manier weggewerkt, waardoor het systeem een integraal onderdeel vormt van de muur of het interieur.

Bekijk ook:
Zo richt je de tv hoek in
50x Woonkamer ideeën
20x Slaapkamer ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply