THESTYLEBOX

Tuin & balkon inspiratie

20x Waterornamenten voor in de tuin


Een sierobject, sculptuur of klein monument waarbij water de hoofdrol speelt; een waterornament is een unieke toevoeging aan jouw tuin of terras. Het maakt niet uit hoe groot of klein je tuin is, of van welke stijl je houdt, waterornamenten zijn er in allerlei vormen en formaten en voor elke smaak. Zo kun je kiezen voor een heuse fontein of waterval, of voor een simpel borrelend element in een waterschaal. In dit artikel zetten we alle mogelijkheden op een rijtje.

1. Het rustgevende geluid van water

De belangrijkste reden om een waterornament in je tuin te installeren is het rustgevende effect van het geluid van stromend water. Wie houdt er niet van een picknick aan het water, een dagje op de boot, of een strandwandeling door de branding? Het geluid van water werkt ontspannend, verkoelend en soms zelfs slaapverwekkend. Haal dat gevoel in huis (of eigenlijk: in de tuin) en geniet ’s zomers van een heerlijke siësta op het terras! Het klaterende geluid van het klassieke waterornament hieronder is overal in de tuin te horen.

waterornament rustgevend

2. Eenvoudig te installeren

Een waterornament is in een handomdraai geïnstalleerd. Het bestaat uit drie onderdelen: het ornament zelf, de pomp en het waterreservoir. In veel gevallen, zoals bij deze strak vormgegeven kom, is het waterreservoir onderdeel van het ornament zelf en heeft het een decoratieve functie. Zodra het waterreservoir gevuld is, kan de pomp continu hetzelfde water omhoog pompen. Het is dus niet nodig het waterornament op een waterleiding aan te sluiten. Hou in de zomer wel in de gaten of niet teveel water verdampt en vul het reservoir indien nodig bij.

waterornament met reservoir

3. Een feest voor de vogels

Het voordeel van een waterornament met ruim waterreservoir is dat het vogeltjes aantrekt. Voor vogels vormt dit een perfecte plek om te drinken en te badderen. Als je graag meer vogels in de tuin wilt, zorg dan voor een ornament met niet te veel watergeweld en een ruim, maar ondiep reservoir. Zo kunnen de vogels veilig pootje baden en af en toe kopje onder gaan.

vogels in de tuin

waterornament vogels 2

4. Verplaatsbaar waterornament

Het voordeel van een waterornament met eigen waterreservoir is dat het verplaatsbaar is. Het enige wat het ornament nodig heeft is een stroomaansluiting voor de pomp. Zeker de lichtere modellen van kunststof zijn hiervoor geschikt. Dit model lijkt op een normale bloempot of plantenbak, maar in plaats van groen, bevat het water! Dit ornament zou dan ook een verrassende afwisseling vormen in combinatie met andere potten met bomen of planten.

waterornament klein

5. Terrasfontein

Je kunt ook kiezen voor een bescheiden formaatje, zoals deze ‘mand’ met bolfonteintjes. Je kunt dit soort ornamenten overal op je terras (of zelfs op de tuintafel!) neerzetten en ze worden dan ook niet voor niks ‘terrasfonteinen’ genoemd. Het water kabbelt rustig over de bollen heen en wordt opgevangen in het ruime reservoir met decoratieve stenen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de ondergrond of omgeving nat wordt.

terrasfontein

6. Waterornament met ingegraven reservoir

Heb je de perfecte plek voor een waterornament gevonden en ben je niet van plan het ornament te verplaatsen? Dan kun je voor een groter model met ingegraven waterreservoir kiezen. Hiervoor zijn wat graafwerkzaamheden nodig, maar het mooie effect van een ingegraven reservoir is dat het lijkt alsof het water in de grond verdwijnt. Hier is voor een chic, gelaagd ornament met kleine watervalletjes gekozen. Het water lijkt in het grind op de bodem te verdwijnen, maar wordt daar uiteraard in een ingegraven reservoir opgevangen en weer omhoog gepompt.

waterornament met ingegraven reservoir

7. Professioneel waterornament

Pak je het grootser aan en pompt jouw waterornament continu flink wat water omhoog, dan is het wél verstandig het geheel op een waterleiding aan te sluiten. Dit ornament vormt een twee meter hoge waterval met ingegraven waterreservoir onder de grindbodem. Dit soort professionele waterornamenten hebben een vlotter op het reservoir. Deze vlotter meet de waterstand en zorgt ervoor dat de watervoorraad nooit onder een bepaald peil daalt. Zo voorkom je schade aan de pomp en heb je ook in de zomer geen omkijken naar het ornament!

waterornament waterval

8. Waterornament in de vijver

De gelukkige eigenaar van een vijver in de tuin heeft het helemaal makkelijk. Plaats je een waterornament in een vijver, dan heb je helemaal geen waterreservoir nodig. De pomp kan gewoon het vijverwater gebruiken. Dat zorgt bovendien voor beweging en daarmee extra zuurstof in het water, wat nog goed is voor de vissen ook. Een simpele, lage fontein als deze geeft een kleine vijver direct iets extra’s.

fontein vijver

9. Waterornament met verlichting

Sla twee vliegen in één klap en ga voor een waterornament met verlichting. De pomp heeft sowieso elektriciteit nodig, dus je kunt net zo goed meteen voor twee geaarde stopcontacten zorgen. Op die manier kan je naast de pomp ook de verlichting aansluiten. De verlichting zorgt ervoor dat je ook ’s avonds plezier hebt van het waterornament. Het licht weerkaatst prachtig op het bewegende water, waardoor een sprankelend en sprookjesachtig effect wordt gecreëerd. Perfect voor een romantische avond in de tuin.

waterornament verlichting

10. Waterornament met verdiepingen

Een hoger ornament kan heel speels in verdiepingen ingedeeld zijn. Zo hebben ze niet één watervalletje, maar twee, drie of meer gedeelten waar het water naar beneden valt. Daarmee haal je het maximale effect uit het werk van de pomp. Dit model is relatief klein van formaat, maar hou er rekening mee dat de waterpomp bij hoge modellen voldoende kracht moet hebben. De druk van de pomp is naast de hoogte van het ornament ook afhankelijk van de hoeveelheid water die het moet verwerken, het aantal wateruitlopen en het model van het ornament. Voor spuitend water heb je bijvoorbeeld meer druk nodig dan voor enkel vallend water.

waterornament verdiepingen

11. Waterornament met meerdere elementen

Heeft jouw waterornament niet alleen verschillende verdiepingen, maar ook verschillende elementen? Dan is het goed om te weten dat de pomp een drukverdeler nodig heeft. Het laagste element biedt namelijk de minste weerstand, waardoor een pomp zonder drukverdeler het meeste water door het laagste element zal pompen. Een drukverdeler zorgt ervoor dat het water evenredig over de elementen verdeeld wordt. Het is dan ook verstandig een vaste combinatie van ornament en pomp aan te schaffen. Dan weet je zeker dat de pomp geschikt is voor het type ornament.

water in de tuin

12. Waterornament aanschaffen

Voor een uitgebreid, professioneel waterornament met ingegraven reservoir en verlichting is het dan ook verstandig een complete set te kopen. Het ornament wordt dan geleverd met geschikte pomp, rooster voor over het reservoir, passende verlichting en de juiste aansluitingen. Het enige waar jij dan nog voor moet zorgen is het uitgraven en aansluiten, maar ook dit kan je natuurlijk uitbesteden! Zorg er wel voor dat je een professional inhuurt. Deze stenen vaas met fonteintje, verlichting en ondervloer van keien is aangelegd door de Amerikaanse aquascape contractor Atlantis.

waterornament benodigdheden

13. Materiaal waterornament (zandsteen)

Een professional kan je ook goed adviseren over de materiaalkeuze. Waterornamenten kunnen van verschillende materialen gemaakt worden, zoals natuursteen (marmer, graniet en zandsteen), metaal, brons of rvs, gietsteen of beton, en kunststof. Zandsteen leent zich bijvoorbeeld goed voor bolfonteinen. De tekening in het zandsteen komt prachtig uit in een gladgepolijste bol als deze. Dit gesteente wordt met recht ‘regenboog zandsteen’ genoemd.

waterornament zandsteel

14. Waterornament van cortenstaal

Cortenstaal is ook een interessant materiaal voor waterornamenten. Cortenstaal is een metaallegering die alleen aan de buitenkant oxideert. Deze oxidatielaag voorkomt dat de rest van het staal roest, dus je hoeft je over het oxidatieproces verder geen zorgen te maken. Het materiaal krijgt er juist een prachtige roestbruine kleur van. Deze kleur staat mooi warm en natuurlijk, en geeft je tuin een Mediterraan tintje.

cortenstaal fontein

15. Waterornament van gepolijst graniet

Het meest duurzame materiaal voor waterornamenten is echter gepolijst graniet. Dit materiaal is ontzettend hard en verkleurd niet. Ook heb je door het gladde oppervlak van het graniet nauwelijks last van algen. Veel waterornamenten van gepolijst graniet komen in een chique grijze of zwarte kleur. Dit maakt strakke modellen als deze extra modern en minimalistisch. Zorg er bij stenen ornamenten wel voor dat er ’s winters geen water in staat. Bevroren water zet uit en kan het ornament doen barsten. Bewaar de pomp in water (in een ruimte waar het water niet kan bevriezen), zodat bepaalde onderdelen niet kunnen uitdrogen.

waterornament gepolijst graniet

16. Algen voorkomen

Net als bij een vijver luidt het advies een waterornament op een schaduwrijke plek in de tuin te plaatsen. Algen houden van de zon en zullen op een zonnige plek dan ook beter gedijen. Algen kleuren het water groen en zorgen bovendien voor een onaangename geur. Je kunt algen verder voorkomen door regelmatig het water te verversen of het ornament met speciaal schoonmaakmiddel schoon te maken. Vuil en groene aanslag verdwijnen hiermee als sneeuw voor de zon.

waterornament schaduw

17. Plaatsing waterornament

Let bij waterornamenten met een hoge waterval ook op de wind. Door het ornament op een windluwe plek te plaatsen, heb je geen last van opzij waaiend water. Dat is niet alleen prettig als je er vlak langs moet lopen of in de buurt wilt zitten, maar zorgt er ook voor dat er geen water onnodig verloren gaat. Het tweede model hieronder heeft een relatief smal reservoir en vereist daarom een windluwe locatie.

waterval vijver

waterornament ingebouwd 2

18. Meerdere waterornamenten

Je hoeft het natuurlijk ook helemaal niet bij één waterornament te houden! Op dit terras zijn twee identieke terrasfonteinen naast elkaar geplaatst. Dit creëert een mooie, symmetrische balans met de twee lantaarns op de voorgrond. Over de plaatsing naast de loungebank is vast nagedacht: hier heb je het relaxte geluid van kabbelend water op de achtergrond als je met een goed boek neerploft.

modern terras

19. Waterornament met rotspartij

Een waterornament is ook heel goed te combineren met een rotspartij, om zo een natuurlijk ogend watervalletje of beekje te creëren. Hier is voor een ornament in de vorm van een Oudgriekse vaas gekozen. De decoratieve waarde van het ornament blijft behouden, terwijl het vallende water tegelijkertijd op een natuurlijke manier met de tuin lijkt te integreren.

waterornament griekse vaas

20. Sculptuur als waterornament

Ben je juist gek op figuratieve elementen in je tuin? Overweeg de tuinkabouter dan te vervangen door een figuratieve sculptuur als waterornament. Bij dit dwarsfluitende jongetje is het water op een ludieke manier in de sculptuur verwerkt: het lijkt alsof het jongetje het water door de gaatjes van de fluit naar buiten blaast. Met het prettige, klaterende geluid van water tot gevolg.

waterornament sculptuur

Ben jij al overtuigd van de meerwaarde van een waterornament voor jouw tuin of terras? Bekijk voor meer tuininspiratie ons artikel over 20x tuin ideeën!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

1 Comment

  • Reply
    Cokkie Dirkx
    6 januari 2022 at 23:17

    Beste,

    waar kan ik nummer 6 kopen?
    Alvast bedankt voor jouw reactie.

  • Leave a Reply