THESTYLEBOX

Meubels Tuin & balkon inspiratie

De populairste materialen voor tuinmeubelen


populairste materialen tuinmeubelen

Ben je op zoek naar nieuwe tuinmeubelen voor het komende seizoen? Dan is het belangrijk om eerst wat vooronderzoek te doen. Net als bij het shoppen naar nieuwe meubelen voor binnen in huis, spelen verschillende factoren een belangrijke rol. Denk aan het design van het meubel: hoe ziet het eruit? Duurzaamheid: heeft het een lange levensduur? En functionaliteit: is het praktisch en comfortabel?

Echter, als het gaat om tuinmeubelen, speelt is er nog een vierde factor wat erg belangrijk is, namelijk het weer: is het meubel bestand tegen de verschillende weersomstandigheden? Daarom is het materiaal waarmee de tuinmeubelen zijn gemaakt enorm belangrijk. Tuinmeubelen kunnen van heel veel verschillende soorten materialen gemaakt worden. Om je een handje te helpen, hebben wij hebben de meest populaire materialen op een rijtje gezet, inclusief de voordelen en nadelen.

Teak

Houten tuinmeubelen zijn erg populair, vooral vanwege de mooie, warme en natuurlijke uitstraling. Vanwege de duurzaamheid, wordt er vooral hardhout gebruikt. En als je het hebt over het beste hout voor tuinmeubelen, dan wordt teak vaak genoemd.

Allereerst heeft teakhout een mooie lichtbruine tot goudbruine kleur. Als het in aanraking komt met zonlicht, kan het donkerder worden. Daarnaast is teak ook zeer sterk, waardoor teakhouten tuinmeubelen erg duurzaam (duurzaamheidsklasse 1) zijn.

Door zonlicht kan teakhout vergrijzen, maar dat heeft geen invloed op de levensduur van de tuinmeubelen. Heb je dat liever niet, dan zou je de meubelen met olie kunnen behandelen.

Deze duurzaamheid dankt ook aan het feit dat het bestand is tegen alle weersomstandigheden. Het maakt niet uit of de zon schijn, of het hard regent of dat er een harde wand staat, teak heeft er geen problemen mee. En een ander voordeel van teak, is dat teakhouten tuinmeubelen niet heel zwaar zijn, vooral niet in verhouding tot de stevigheid van teak.

Doordat teakhout beperkt verkrijgbaar is, zijn teakhouten tuinmeubelen relatief duur. Maar je krijgt er wel iets heel moois voor terug. Onderstaande super mooie design houten loungeset is bijvoorbeeld volledig gemaakt van teak.

materiaal tuinmeubelen teakhout

Onderstaande luxe teak loungeset is gecombineerd met een stoere donkere aluminium frame en rugleuning. Dat geldt zowel voor de loungebank als de tafel met de verstelbare tafelbladen.

materiaal tuinmeubelen aluminium

Steigerhout

Een ander houtsoort wat erg populair is voor het maken van tuinmeubelen is steigerhout. Steigerhout is afkomstig van Noorse sparren. Omdat het er zoveel zijn, en omdat ze snel groeien, is het kappen van deze bomen niet schadelijk voor het milieu. Een bijkomend voordeel is dat steigerhout goedkoop is, vandaar ook dat ze veel in de bouw worden gebruikt, bijvoorbeeld voor het maken van steigers. Dit verklaart meteen ook de naam van deze planken.

En omdat steigerhout ook nog eens makkelijk te bewerken is, zijn steigerhouten meubelen en tuinmeubelen erg populair. Daarnaast zijn ze erg onderhoudsvriendelijk en bestand tegen alle weersomstandigheden.

Er zijn enorm veel aanbieders van steigerhouten meubelen. Je hebt winkels die kant en klare steigerhouten tafels, stoelen en banken verkopen, maar er zijn ook heel veel meubelmakers die de meubelen op maat maken.

materiaal tuinmeubelen steigerhout

Wicker

Mensen verwarren wicker tuinmeubelen regelmatig met rotan of rieten tuinmeubelen. Net als rotan en rieten tuinmeubelen, worden wicker tuinmeubelen ook gevlochten. Het grote verschil is dat wicker een uit kunststof vervaardigde vezel is. Hierdoor vereisen wicker tuinmeubelen veel minder onderhoud vergeleken met tuinmeubelen van rotan of riet.

Let op dat er heel veel verschil is in kwaliteit als het gaat om wicker. High Density Polyethylene wicker tuinstoelen en loungebanken zijn niet alleen een stuk duurzamer dan goedkope PVC wicker tuinmeubelen, maar zitten ook veel comfortabeler. Je betaalt natuurlijk wel iets meer, maar dat is het absoluut waard. Luxe wicker tuinsets zijn ook voorzien van een tafel, die afgewerkt is met een glazen tafelblad.

Wicker tuinmeubelen hebben meestal een aluminium frame waaromheen gevlochten wordt. Het frame zorgt ervoor dat de meubelen stevig zijn en bijvoorbeeld minder snel wegwaaien als er een harde wind staat. Wicker kan gecreëerd worden met platte draden, half ronde draden en ronde draden.

materiaal tuinmeubelen wicker set

Aluminium

Een ander soort materiaal die vaak gebruikt wordt voor tuinmeubelen is natuurlijk aluminium. Aluminium tuinmeubelen passen met hun moderne ontwerpen perfect bij moderne tuinen, maar het gebruik van deze metaalsoort heeft absoluut ook andere praktische voordelen.

Allereerst zijn aluminium tuinmeubelen erg licht, wat erg fijn kan, vooral als je van plan bent om de tuinmeubelen bijvoorbeeld in de winter op te bergen in de schuur of garage. Ondanks dat het erg licht is, is aluminium ook zeer sterk en duurzaam. Vandaar ook natuurlijk dat wicker banken en stoelen voorzien zijn van een aluminium frame.

Hieronder zie je een moderne witte loungeset van aluminium, gecombineerd met comfortabele grijze kussens.

aluminium loungebank

 

Gietijzer

Gietijzer is een historisch materiaal die al heel lang gebruikt wordt voor het maken van tuinmeubelen. Smeedijzeren tuinmeubelen staan bekend om hun uniekheid en de sierlijke details. En omdat gietijzer super zwaar is, wordt het vooral gebruikt voor kleinere tuinmeubelen, zoals leuke bistro stoelen, tafels en bankjes. Deze meubelen zie je dan ook vaak in klassieke en landelijke tuinen.

Een nadeel is dat gietijzeren tuinmeubelen gevoelig zijn voor roestplekken. Een klein beetje roest zorgt juist voor karakter, maar je wilt natuurlijk niet dat de hele tuinstoel verroest is. Daarom is het belangrijk om de meubelen regelmatig te onderhouden.

materiaal tuinmeubelen gietijzer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

1 Comment

  • Reply
    10x Luxe loungeset - THESTYLEBOX
    12 juli 2021 at 07:01

    […] ook: De populairste materialen voor tuinmeubelen Steigerhouten tuinmeubelen 20x Tuin […]

  • Leave a Reply