THESTYLEBOX

Keuken inspiratie

Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe spoelbak!


Spoelbak waar op letten

Een nieuwe keuken uitzoeken is altijd leuk. Shoppen voor de kleur en het materiaal van de keukenkasten, het werkblad, de keuken achterwand, de apparatuur, noem maar op. De kans is klein dat je als eerst nadenkt over de spoelbak. Maar als het zover is, dan is het belangrijk om er goed over na te denken. Het is misschien niet het leukste onderdeel, maar de spoelbak vormt wel een heel belangrijk onderdeel van de keuken. Je gebruikt het de hele dag door; van het wassen van je handen tot het afwassen na de maaltijd. Het aanbod van spoelbakken is tegenwoordig bovendien super groot.

Om je te helpen met de perfecte spoelbak voor jou, hebben wij de belangrijke aandachtspunten voor je op een rijtje gezet: formaat, enkele of dubbele spoelbak, materiaal, inbouwmethode en moderne gemakken.

1. Formaat

Je hoort niet vaak dat er geklaagd wordt over een spoelbak, maar als er wordt geklaagd, dan gaat het negen van de tien keer over dat de spoelbak te klein is. Spoelbakken zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, van 30 centimeter tot breder dan een meter. Dit betekent echter niet dat een grote spoelbak ook automatisch de beste keuze is voor jouw keuken. Als je een hele kleine keuken hebt, dan is het niet handig als je spoelbak alleen al een derde van je keuken inneemt. Heb je wel genoeg ruimte? Dan kan een grote spoelbak in ieder geval geen kwaad.

Spoelbak formaat

2. Enkele of dubbele spoelbak?

Dan moet je ook nog een keuze maken of je een enkele of een dubbele spoelbak wilt. Een dubbele spoelbak kan handig zijn, bijvoorbeeld als je de vuile vaat vaak met de hand wast. Dan kan je namelijk de ene spoelbak gebruiken om te wassen, en de andere om vaat te laten drogen. Een tweede spoelbak is ook handig voor bijvoorbeeld het wassen van groente.

Dubbele spoelbak

3. Materiaal

Spoelbakken zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende materialen. De meeste mensen kiezen voor inox of roestvrij staal. Het aanbod van roestvrijstalen spoelbakken is het grootst, maar heel veel mensen weten ook niet beter. Andere materialen die je kunt kiezen voor een spoelbak zijn keramiek, geëmailleerd plaatstaal, kunststof, acryl, volkunststof, graniet en composiet. Alle materialen hebben hun eigen voor- en nadelen. Let vooral op hygiëne, onderhoud en krasbestendigheid.

Spoelbak materiaal RVS

4. Vlakbouw, onderbouw, opbouw of geïntegreerde spoelbak

Spoelbakken kunnen op verschillende manieren in het werkblad gebouwd worden, namelijk vlakbouw, onderbouw of opbouw. Een vlakbouw spoelbak wordt vlak in het werkblad gebouwd, waardoor de rand van de spoelbak een mooi geheel vormt met het werkblad. Het ziet er niet alleen strak uit, maar het is ook eenvoudiger om het werkblad te reinigen. Een onderbouw spoelbak wordt onder of halverwege het niveau van het werkblad gemonteerd, wat je vaak ziet bij spoelbakken van granieten, houten en volkunststof werkbladen. Opbouw spoelbakken worden op het werkblad gemonteerd. De rand van de spoelbak ligt dus op het werkblad. Deze methode wordt vaak toegepast op werkbladen van kunststof. En dan heb je ook nog spoelbakken die geïntegreerd zijn met het werkblad. Als je kiest voor acryl, dan kan je voor deze strakke naadloze oplossing kiezen.

Spoelbak geïntegreerde spoelbak

5. Moderne gemakken

Hoewel een spoelbak eigenlijk een heel eenvoudig product is, blijft het tóch ontwikkelen. Er wordt vaak geëxperimenteerd met nieuwe materialen, die nóg hygiënischer, onderhoudsvriendelijker, sterker en duurzamer zijn. En gebruiksgemak speelt ook een hele belangrijke rol. Grohe heeft bijvoorbeeld spoelbakken die voorzien zijn van een geïntegreerd afdruipgedeelte, spoelbakken met een automatische afvoer van afval zodat je nooit meer met je handen het vieze water in hoeft, en spoelbakken met een automatische afvoerstop en ‘push-to-open’-techniek.

Spoelbak automatische afvoer knop

Bekijk ook:
Perfecte keukenindeling – 10x Tips!
Soorten afzuigkappen
Witte keukenkraan

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply