THESTYLEBOX

Interieur ideeën Scandinavisch interieur

10x Tips voor een wit interieur


wit interieur

Witte interieurs zijn super populair. Een goed ingericht interieur ziet er niet alleen mooi uit, maar het is ook lekker licht, én het heeft een hele frisse uitstraling. Niet voor niets zijn Scandinavische interieurs zo populair, die gekenmerkt wordt door vooral heel veel wit. Maar ook moderne interieurs en landelijke interieurs kunnen heel mooi wit zijn.

Het kiezen voor een wit interieur lijkt misschien een veilige keus, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Sommige keuzes pakke heel goed uit, anderen een stuk minder. Wij hebben de belangrijkste tips, mooie inspiratie voorbeelden en leuke ideeën voor je op een rijtje gezet voor een wit interieur.

1. Ral kleuren wit

Als je een wit interieur wilt, dan begin je natuurlijk met witte muren. Let er wel op dat je de juiste ral kleur wit kiest. Er zijn namelijk verschillende ral kleuren wit waar je uit kunt kiezen. Met het blote oog zijn ze bijna niet uit elkaar te halen, maar op de muur kan het grote impact hebben op je interieur. Vroeger werd er vooral gekozen voor RAL 9010 – Zuiverwit, die beschouwd wordt als de standaard witte muurverf. Maar tegenwoordig kiezen mensen steeds vaker voor een andere variant, zoals RAL 9001, RAL 9003 of RAL 9016. Soms is het zelfs een goed idee om niet voor 1 RAL kleur wit te kiezen, maar om meerdere te combineren.

wit interieur witte muren

2. Witte vloer

Daar waar het logisch is om voor een wit interieur de muren wit te verven, is een echte witte vloer minder belangrijk. Natuurlijk kan een witte vloer heel mooi zijn, maar je zou ook kunnen kiezen voor een hele lichte houten vloer. Met een hele lichte houten vloer heb je nog steeds een frisse uitstraling, terwijl je ook de nodige warmte creëert in een wit interieur. Mocht je later tóch een echte witte vloer nemen? Dan kan je altijd de houten vloer wit verven.

wit interieur witte vloer

3. Houten accenten

Een volledig wit interieur is mooi, maar de valkuil is dat het te steriel wordt. Je wilt natuurlijk niet dat je huis op een ziekenhuis lijkt. Je kunt dat voorkomen door meer warmte en sfeer te creëren in je interieur. Hout is daar het perfecte materiaal voor. Laat dat bijvoorbeeld terugkomen met een houten salontafel, houten wandplanken of een witte bank met houten poten. Heb je een open haard of houtkachel? Gebruik het haardhout als decoratie in huis, door ze op een leuke manier op te bergen in de woonkamer.

wit interieur houten accenten

4. Kleur toevoegen

Een wit interieur hoeft dus niet altijd te betekenen dat alles wit moet zijn. Het is logisch als het grote gedeelte licht en wit is, maar het is juist ook leuk als je hier en daar wat kleur toevoegt. Neem bijvoorbeeld een mooi kleurrijk vintage vloerkleed in de zithoek. Daarmee kan je een mooie focuspunt creëren in de woonkamer. Liever geen felle kleuren? Kies dan voor lichte natuurlijke kleuren, zoals taupe of lichtgrijs. Op die manier blijft het lekker fris en licht, terwijl het ook een stuk warmer wordt.

wit interieur kleurrijk vloerkleed

5. Texturen

Naast het gebruik van kleuren, zijn er ook andere manieren om meer warmte te creëren in een interieur, met texturen bijvoorbeeld. Er zijn genoeg Vloerkleden die bij een wit interieur passen, maar je kunt ook denken aan linnen kussens of beddengoed, fluwelen poefs, wollen gebreide dekens, noem maar op. Deze werken allemaal om voelbare warmte toe te voegen.

wit interieur texturen

6. Planten

Planten zijn altijd een goed idee, maar vooral ook in een wit interieur. Naast de vele voordelen van planten, zoals de luchtzuiverende functie en decoratieve functie, heb je met planten in huis ook extra textuur en warmte. Combineer kleine plantjes op tafel, kast en vensterbank met mooie grote planten op de vloer en leuke hangplanten. Je zult er geen spijt van krijgen!

wit interieur planten

7. Kunst

Laat kunstwerken centraal staan in een wit interieur. Een van de grootste voordelen van het werken met een geheel wit interieur is de mogelijkheid om geweldige kunstwerken, sculpturen of andere elementen die aandacht vragen te tonen, zonder dat ze moeten concurreren met de kleur op de muren, het decor of de meubels. Alle ogen zullen op de gewaardeerde collectie gericht zijn!

wit interieur kunst

8. Witte bank

Wit heeft een heel belangrijk nadeel, het wordt namelijk heel gemakkelijk vies. Als je kinderen hebt, is dat dus een grote risico. Je moet er niet aan denken dat je kinderen op je net nieuwe witte bank gaan tekenen. Maar ook zonder kinderen is een klein ongelukje zo gemaakt. Afdruk van je spijkerbroek, een rode wijnvlek, noem maar op. Het is ook geen pretje om continue super voorzichtig te moeten zijn. In een huis moet ook geleefd worden. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor een bank met een witte hoes. Een hoes kan je namelijk eenvoudig van de bank halen en in de wasmachine wassen.

wit interieur witte bank hoes

9. Imperfectie

Wees niet te perfectionistisch als je een volledig wit interieur wilt. Het is goed om de styling los en informeel te houden. Wit als een toon heeft de neiging om meer serieuze en steriele vibes te hebben, daarom is het absoluut noodzakelijk dat je dit in evenwicht brengt met een ontspannen en zacht gevoel via je keuzes voor inrichting en styling. Kies voor objecten die je gemakkelijk kunt afwisselen, zoals kussens, dekbedovertrekken, prints en posters, noem maar op.

wit interieur imperfectie

10. Wit verven

Wil je overstappen op een wit interieur? Dit betekent niet dat je alle meubels moet vervangen. Heel veel bestaande meubels kan je namelijk ook wit verven. Dit varieert van kleine meubels zoals een nachtkastje, de salontafel of een wandplank, tot grote objecten zoals de eettafel, de kledingkast of zelfs de keukenkasten!

wit interieur witte bakstenen muur

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply