THESTYLEBOX

Interieur ideeën

10x Haardhout opslag binnen


haardhout opslag binnen

Een open haard of een houtkachel is dé manier om sfeer en warmte te creëren in de woonkamer. Op een regenachtige dag in de herfst of een koude dag in de winter, is niets fijner dan voor het knetterend vuur van de open haard zitten. Een dekentje erbij, een kop warme chocolademelk… zie je het al voor je? De open haard of houtkachel is dus één en al gezelligheid, maar het haardhout kan daar zéker ook een steentje aan bijdragen. Daarmee bedoelen we de opslag van haardhout. Je kunt het haardhout natuurlijk opbergen in de berging, in de schuur of buiten in de tuin, maar haardhout opslag binnen biedt noemenswaardige voordelen. Als je het haardhout een plekje geeft in de woonkamer of keuken, dan heb je het altijd dicht bij de hand. Daarnaast ziet het er ook nog eens heel leuk, warm en gezellig uit. Wij laten tien mooie inspiratie voorbeelden van haardhout opslag zien voor binnen in huis.

1. Nis in de muur

Nisjes zie je vaak in de muren van de badkamer, maar je kunt ze in principe overal laten maken in huis. Grote nissen in de muur, waar de open haard of houtkachel staat, is daar het perfecte voorbeeld van. Een hele mooie en strakke manier om haardhout op te bergen binnen in huis. Je kunt de muur op dezelfde manier afwerken als alle andere muren, maar het kan ook een goed idee zijn om van deze muur de blikvanger van de woonkamer te maken. Verf het in een andere mooie kleur of bewerkt het bijvoorbeeld met stoere betonstuc.

haardhout opslag binnen nis muur

2. Vakken aan de muur

Opbergvakken aan de muur kan je voor verschillende doeleinden gebruiken. Je kunt er leuke kleine objecten in plaatsen, je kunt het als boekenplank gebruiken, en je kunt de vakken dus ook als haardhout opslag gebruiken. Hang de vakken op hoog aan de muur of op de hoogte van de open haard of houtkachel, zoals in onderstaande mooie woonkamer.

haardhout opslag vakken wand

3. Opbergmand

Opbergmanden zijn ook heel erg populair als haardhout opslag. Je kunt er niet heel veel haardhout in kwijt, natuurlijk afhankelijk van hoe groot de opbergmand is, maar het is wel een manier om haardhout dicht bij de haard te plaatsen. Je kunt het bovendien altijd bijvullen, vanuit een tweede opslag in de bergen of buiten in de tuin. Er zijn heel veel stoere opbergmanden die je hier voor kunt gebruiken. Op de onderstaande foto zie je een zwarte leren opbergmand, maar ook gevlochten rieten opbergmanden en draadmanden zijn ook geschikt voor haardhout opslag.

haardhout opslag binnen opbergmand

4. Op de vloer

Haardhout opslag op de vloer is de meest eenvoudige en budgetvriendelijke oplossing, maar wij vinden het ook één van de meest leuke ideeën voor het opbergen van haardhout binnen in huis. Het is juist leuk dat het een beetje nonchalant op de vloer wordt geplaatst. Creëer een mooie stapel naast de open haard of houtkachel, maar let op dat het niet te hoog wordt. Je moet er namelijk wel bij kunnen. Het beste is dat er steun is vanuit zowel de linkerkant als de rechterkant, anders heb je kans dat het om gaat vallen.

haardhout opslag binnen op de vloer

5. Steunpalen

Heb je geen muur? Dan zou je ter ondersteuning van de stapel haardhout ook steunpilaren kunnen plaatsen. Je zou de steunpalen aan twee kanten kunnen plaatsen, maar als je wel één muur hebt, zoals onderstaande foto laat zien, zijn steunpalen aan één kant voldoende. In dit voorbeeld hebben ze stoere zwarte palen tussen de vloer en het plafond gemonteerd. Super stoer, toch?

haardhout opslag steunpalen

6. Wandrek

Ziet deze haardhout opslag er niet super mooi uit? Het is een DIY wandrek die je heel eenvoudig zelf kunt maken van houten latten. je kunt zelf bepalen hoe hoog en hoe breed de wandrek wordt. Ze hebben deze wandrek onbewerkt gelaten, maar je zou het ook in een mooie kleur kunnen verven.

haardhout opslag binnen wandrek hout

7. Trolley

Wil je het haardhout gemakkelijk kunnen verplaatsen? Dan is het beste om een opslag met wielen te nemen. Hieronder zie je een mooi voorbeeld, een grote stalen witte rek met handige wieltjes aan de onderkant. Op die manier kan je alles in één keer verplaatsen, bijvoorbeeld van de tuin naar de woonkamer. En het ziet er ook nog eens heel mooi uit.

haardhout opslag binnen trolley

8. Houtpellet opslag

Heb je een pelletkachel? Dan verbrand je geen grote blokken haardhout, maar heb je te maken met zogenaamde houtpellets. Een houtpellet ziet eruit als konijnenvoer. Je moet deze dus ook op een andere manier opbergen dan grote blokken haardhout. Het goede nieuws is, is dat er oneindig veel opslag mogelijkheden zijn. Je zou hier bijvoorbeeld een grote kist voor kunnen gebruiken, een mooie grote glazen vaas, een opbergmand, een ladekast, noem maar op.

houtpellet opslag binnen

9. Kast

Een kast is natuurlijk ook een hele goede optie als haardhout opslag. Hoe groter de kast hoe meer haardhout je kunt opbergen. Het zou wel fijn zijn als de kast naast de open haard of houtkachel wordt geplaatst, zodat je het hout altijd dichtbij houdt. En met een open kast zijn is het haardhout goed zichtbaar. Een vitrinekast met glazen deuren kan natuurlijk ook.

haardhout opslag vaste kast

10. Inbouwkast

We gaan eindigen met het leukste idee voor haardhout opslag, namelijk een inbouwkast. Wij zijn sowieso een grote liefhebber van inbouwkasten. Je kunt namelijk helemaal zelf bepalen hoe het eruit komt te zien, hoe groot het wordt, van wat voor soort materiaal het wordt gemaakt, noem maar op.

haardhout opslag binnen inbouwkast

Haardhout opslag tips

Hopelijk hebben we met bovenstaande idee jou kunnen inspireren voor het maken van een mooie haardhout opslag. Daarnaast hebben we nog twee belangrijke tips voor je op een rijtje gezet:

  1. Kies een vochtarme plek in huis. Vocht beïnvloed niet alleen de brandbaarheid van het haardhout, maar het kan ook voor schimmelvorming zorgen;
  2. Het klinkt misschien een beetje raar, maar in de meeste gevallen is het beter om het haardhout in de buitenlucht op te bergen. Hout droogt namelijk het best als het in aanraking komt met de buitenlucht.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply