THESTYLEBOX

Tuin & balkon inspiratie

7x Winter BBQ tips


winter bbq

Het is alweer december. Naast dat het een feestmaand is, merken we natuurlijk ook dat het steeds kouder wordt en dat de dagen een stuk korter zijn. Als je wakker wordt is het donker buiten, en als je van werk naar huis gaat, dan is het ook donker. Een BBQ is in deze periode niet het eerste waar je aan denkt. Hoewel massaal Nederland in de lente en de zomer barbecuet, is een winter BBQ ook een heel leuk idee. Sterker zelfs, steeds meer mensen ontdekken hoe leuk het is om een winter BBQ te organiseren. Een winter BBQ is natuurlijk wel heel anders dan in de zomer barbecueën. Ben jij van plan om deze winter jouw eerste winter BBQ te organiseren? Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet. Heel veel plezier alvast!

1. Kleed je warm aan

We hebben het al gezegd, het wordt steeds kouder. Je gaat dus niet, net als in de zomer, in je korte broek en je t-shirt in de tuin zitten. Niet alleen jij moet je lekker warm aankleden, ook je gasten moeten er natuurlijk lekker warm bij kunnen zitten. Het is logisch dat iedereen voor hun eigen kleding zorgt, maar je zult zien dat er gasten ertussen zitten, die hun sjaal of handschoenen vergeten zijn. Jij zou dé gastheer of gastvrouw van het jaar zijn, als jij een grote mand hebt klaarstaan, met handschoenen, sjaals of een aantal lekkere warme wollen dekens.

winter bbq

2. Warmtebronnen

Een dikke winterjas, een sjaal en handschoenen helpen absoluut tegen de kou, maar een goede gastheer of gastvrouw zorgt natuurlijk ook voor warmtebronnen in de tuin. Dit kunnen heaters zijn, maar wat ook een heel goed idee is, is een grote vuurkorf. Een vuurkorf zorgt bovendien niet alleen voor warmte in de tuin, maar ook voor heel veel gezelligheid.

winter bbq

3. Verlichting

Omdat het al vanaf 16:30 donker begint te worden, mag goede verlichting absoluut niet ontbreken in de tuin. Naast de normale tuinverlichting, is het een goed idee om voor extra verlichting te zorgen. Snoerverlichting boven de tuin zorgt bijvoorbeeld voor heel veel sfeer. Heb je geen toegang tot elektriciteit? Lantaarns met kaarsjes zijn ook altijd leuk.

winter bbq

4. Goed materiaal

Of het nou winter of zomer is, je kunt geen BBQ organiseren zonder goed materiaal. Tijd voor een nieuwe BBQ dus! Het voordeel is dat een BBQ kopen in de winter vaak goedkoper is dan de zomer. Misschien neig je in deze periode meer naar een gasbarbecue, maar als je die unieke sfeer van echt huur zo belangrijk vindt, dan raden we tóch een houtskool BBQ aan. Let er wel op dat het iets langer duurt voordat het eten klaar is. Het helpt als je de BBQ uit de wind plaatst. Een thermometer komt ook heel goed van pas, zodat je kan meten of het vlees goed gaar is.

5. Plan B

Het is niet erg als het koud is, maar er zijn bepaalde weersomstandigheden die wel een groot problemen kunnen zijn. Regen is de grootste boosdoener, en in Nederland is de kans best groot dat het regent op een winterse dag. Je kunt moeilijk al je gasten naar huis sturen. Zorg daarom dat je altijd een Plan B klaar hebt. Bijvoorbeeld dat je de BBQ onder een afdak kunt plaatsen, zodat je tóch kunt barbecueën. Eten kan altijd binnen in huis.

6. Gerechten

Bij een winter BBQ horen natuurlijk ook winterse gerechten. Natuurlijk is een standaard hamburger of een kippenvleugel altijd wel lekker, maar er zijn ook een aantal klassieke gerechten voor een winter BBQ. De goulashsoep met lekker mals vlees is een mooi voorbeeld. En een mals stuk vlees mag uiteraard ook niet ontbreken, zoals rumpsteak met Whisky zuurkool en appeltjes of de Ribeye Roast met gepofte aardappelen. Combineer deze vleesgerechten ook met lekker veel groente. Denk aan grove gesneden paprika, courgette, aubergine, pompoen, mais, noem maar op. Een satéprikker erdoorheen en je hebt een heerlijk groentespiesje. Als toetje kan je denken aan een lekkere dessertwijn of arme stoofpeertjes met kaneel.

7. Glühwein of warme chocomel

Daarnaast zijn er ook typische drankjes die ook echte musthaves zijn voor een winter BBQ. De bekendste is natuurlijk glühwein. Naast dat het erg lekker smaakt, zorgt glühwein er natuurlijk ook voor dat je het lekker warmt krijgt. Kinderen en mensen die geen alcohol willen maak je super blij met een warm kopje chocomel!

winter bbq

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply