THESTYLEBOX

Do-it-yourself Interieur ideeën Woonaccessoires

Gedroogde bloemen in huis


Gedroogde bloemen

Verse bloemen in huis zijn geweldig, maar het nadeel is dat ze wekelijks moet vervangen. Dat is niet alleen tijdrovend, maar ook erg prijzig. Het is dan ook geen wonder dat bloemen liefhebbers op zoek gaan naar alternatieven die lang meegaan en geld besparen op de lange termijn terwijl ze er net zo mooi uitzien. Sommigen kiezen voor kunstbloemen, maar hoe mooi ze ook zijn, je ziet dat het geen echte bloemen zijn. Gedroogde bloemen daarentegen is een geweldig alternatief. De laatste tijd zien we gedroogde bloemen voorbij komen. Op Instagram, op Pinterest, en laatst ook op de vtwonen beurs. Daarmee is bevestigd dat gedroogde bloemen één van de populairste trends zijn op het gebied van bloemen en planten in huis!

Gedroogde bloemen werden voorheen vooral gebruikt als bruidsboeket, met natuurlijk het idee dat je het langer kunt bewaren. Maar trouwen is niet de enige reden om een boeket te kopen, gedroogde bloemen ook super leuk om ze als decoratie in huis te gebruiken. Naast dat ze er prachtig uitzien en een lange levensduur hebben, zijn gedroogde bloemen ook nog eens super milieuvriendelijk.

Soorten bloemen

Niet alle bloemen zijn even mooi als je ze droogt. Rozen zijn de voor de hand liggende klassiekers, maar er zijn ook heel veel andere mooie bloemen die heel mooi zijn als ze gedroogd worden. De Lunaria is daar een heel mooi voorbeeld van, ook bekend als de eerlijke bloem of de zilveren dollarplant. Ook gedroogde pioenrozen zien er prachtig uit, vanwege hun levendige kleuren en vorm. Het zelfde geldt voor de hortensia en lavendel. Ook deze behouden hun kleur en vorm als ze op natuurlijke manier worden gedroogd. Daarnaast kan je ook denken aan Strobloemen, Waxbloemen, Heidebloemen, Limonium, zaadkoppen, Brunia, Craspedia, Varens, etc.

gedroogde bloemen stolp

Hoe kan je bloemen drogen?

Hoewel je heel lang plezier kunt hebben aan gedroogde bloemen, is de voorbereidingstijd natuurlijk een stuk langer dan verse bloemen. Maar dat is is natuurlijk ook onderdeel van de charme van gedroogde bloemen.

Wacht niet te lang tot de bloemen vol bloeit zijn, dan bestaat het risico dat de bloemblaadjes zullen afvallen. Als je van plan bent bloemen uit de tuin te halen, snijd degene die je wilt net nadat de ochtenddauw is opgedroogd en neem ze naar binnen. Sommige bloemisten geven de voorkeur om bloemen te drogen die al een beetje vocht bevatten, zodat ze hun vorm en kleur heel goed behouden en vervagen in mooie gedempte tinten.

De meest natuurlijke manier om bloemen te drogen is om kleine bundels met touw aan elkaar te knopen en ondersteboven in een koele en donkere ruimte te hangen. Als je ziet dat de bloemen volledig stijf zijn, weet je dat de bloemen goed gedroogd zijn.

hoe bloemen drogen

Gedroogde bloemen als decoratie

Als de gedroogde bloemen eenmaal gereed zijn, dan kan je bedenken hoe je ze als decoratie in huis wilt gebruiken. Met gedroogde bloemen kan je namelijk veel meer dan alleen in een vaas plaatsen, zoals je dat doet ook met verse bloemen. Hoe je het ook gebruikt, zorg ervoor dat je ze een plek geeft, waar je niet zo snel tegen aan zult stoten of lopen. Gedroogde bloemen zijn namelijk vrij fragiel. Hieronder laten we een aantal leuke inspiratie voorbeelden zien van hoe je gedroogde bloemen in huis kunt gebruiken.

1. Aan de muur

De meeste mensen hangen hun gedroogde bloemen ondersteboven aan de muur. Dat kan je bijvoorbeeld doen met een touwtje, een klem of een wasknijper. Je kunt één boeket ophangen, meerdere bij elkaar, en wat ook leuk is om een boeket gedroogde bloemen bij een collage met lijsten te hangen.

gedroogde bloemen aan muur

2. Glazen stolp

Dit is absoluut ons favoriet, gedroogde bloemen in een glazen stolp. Het ziet er niet alleen prachtig uit, met de glazen stolp zijn de gedroogde bloemen ook perfect beschermd. Het boeket is ook prachtig samengesteld met verschillende bloemen in de mooiste kleuren!

gedroogde bloemen glazen stolp

3. Krans

Kransen worden meestal als kerstdecoratie gebruikt. Dat geldt absoluut niet voor kransen die gemaakt zijn met gedroogde bloemen. Deze super mooie kransen verdienen het om heel het jaar door in huis gehangen te worden!

gedroogde bloemen krans

4. In een vaas

Dat je ze op verschillende manieren kunt gebruiken, betekent niet dat je dat ook perse moet doen. Gedroogde bloemen zijn ook super mooi in een gewone vaas. Een musthave item voor elke mooi gedekte tafel!

gedroogde bloemen in vaas

5. Inlijsten

Net als bladeren inlijsten, kan je ook gedroogde bloemen inlijsten? Het is zelfs een heel leuk idee om gedroogde bloemen in te lijsten. Het mooiste is om een transparante lijst te gebruiken met glas aan zowel de voorkant als achterkant. Dat is weer eens wat anders dan posters met planten.

gedroogde bloemen inlijsten

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

2 Comments

 • Reply
  Klein modern loft appartement van 65m2 - THESTYLEBOX
  20 juli 2020 at 07:00

  […] met mooie bijpassende zwarte eetkamerstoelen. Boven de eettafel is een grote flowercloud met gedroogde bloemen opgehangen, wat een echte blikvanger is geworden in het […]

 • Reply
  Ons interieur verlanglijstje voor 2021 | HOMEASE
  18 januari 2021 at 08:04

  […] Leestip: Gedroogde bloemen in huis […]

 • Leave a Reply