THESTYLEBOX

Woonaccessoires

Waar moet je op letten bij de restauratie van een kroonluchter?


Als het om kroonluchters gaat, bestaat er niet zoiets als een eenvoudig routineonderhoud. Dit type verlichtingssysteem is vrij complex en heeft vakkundige professionals nodig om gerestaureerd te worden. Een goede restauratie moet niet alleen het stof opruimen en al het andere onaangeroerd laten. Slecht uitgevoerd werk kan leiden tot gebroken stukken en schade die op het eerste gezicht misschien niet zichtbaar is. Daarom is regelmatig onderhoud van kroonluchters altijd nodig. Het zorgt er niet alleen voor dat het verlichtingssysteem er mooi uitziet, het voorkomt ook schade en houdt het in perfecte staat.

Dit artikel geeft advies over hoe u uw restauratie zo goed mogelijk kunt laten verlopen.

kroonluchter restaureren

Werk met professionals

Ten eerste, huur professionals in die ervaring hebben met kroonluchters . Zij zijn beter toegerust om met deze systemen om te gaan, die veel complexer zijn dan gewone verlichtingsarmaturen. De professionals kunnen alle mogelijke problemen opsporen en voorkomen dat deze uitgroeien tot grote problemen.

Oude of nieuwe kroonluchter?

Voordat u iets anders doet, is het belangrijk om te bepalen wat voor soort kroonluchter u heeft. Er zijn drie soorten kroonluchters: antiek, modern of reproductie.

Antieke armaturen zijn vaak gemaakt van messing. Ze zijn meestal zeer sierlijk met veel details die ze uniek maken. De meeste van dit soort verlichtingssystemen werden gebouwd voor de Tweede Wereldoorlog. Helaas is er geen manier om hun werkelijke leeftijd vast te stellen zonder een of ander certificaat te zien. Maar omdat ze zo ingewikkeld zijn, kan men veilig aannemen dat ze allemaal minstens een eeuw oud zijn.

bedrijf kroonluchter restauratie

Moderne kroonluchter

Moderne kroonluchters zijn het tegenovergestelde. Ze hebben heel weinig versiering en zien er vaak eenvoudig uit. Deze systemen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, maar de meeste zijn gemaakt van kunststof. Dit type verlichtingssysteem is zeer populair geworden, ook als ze zijn minder duurzaam dan andere types.

Moderne kroonluchters zijn gemakkelijker te restaureren, omdat er geen uitgebreid restauratieproces voor nodig is. Het is meestal voldoende om de kroonluchter schoon te maken en het oppervlak te polijsten. Maar als er schade is, moet u die niet zelf proberen te repareren. Moderne armaturen bestaan uit verschillende kunststof elementen die vrij fragiel kunnen zijn.

moderne kroonluchter restauratie

Reproductiekroonluchters

Reproductiekroonluchters worden gemaakt met vintage materialen en methodes. Ze zien eruit als antieke lampen, maar deze verlichtingssystemen hebben geen historische waarde, tenzij ze individueel werden gerestaureerd door een ervaren vakman. Reproducties bestaan meestal uit chroom-verguld messing, glas en bakeliet. Ze zijn gemaakt om op vintage ontwerpen te lijken, maar ze missen de ingewikkelde details van echt antiek. Daarom behoeven deze systemen na tientallen jaren gebruik niet of nauwelijks gerestaureerd te worden.

Het type kroonluchter dat u heeft zal bepalen welke onderdelen gerestaureerd moeten worden en welke andere onderdelen onaangetast kunnen blijven. Het beste is om ervaren vakmensen in te schakelen die het verlichtingssysteem naar behoren kunnen herstellen. Zij zullen elk onderdeel van uw kroonluchter inspecteren en bepalen of er schade is die moet worden aangepakt.

kroonluchter ornamenten plafond

Vergeet niet dat het bij de restauratie van een vintage kroonluchter niet alleen gaat om het weer mooi maken van de kroonluchter. Het stelt u ook in staat verdere schade te voorkomen zodat u vele jaren van uw verlichtingssysteem kunt genieten.

Benieuwd wat de kosten en bijbehorende services zijn met betrekking tot het laten restaureren van een kroonluchter? Bekijk dan de website van kroonluchter.nl.

Bekijk ook:
5x Design hanglampen die de blikvanger vormt in elk interieur!
Hanglamp slaapkamer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply